"Колегите от Гърция, които от години наред имат сериозен опит в пожарогасенето, виждаме как от седмица се борят, но не успяват да се справят със стихията. Може би защото фронтът на пожара е голям. Работят само с летателна техника, защото там има минно поле. Всички са изключително предпазливи. Огнената стихия трудно се преодолява колкото хора и техника да има". Това каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

Той обясни, че преди три дни по негова инициатива е провел разговор с министъра от гръцка страна, който отговаря за пожарогасенето.

"Предложих му лично, ако имат нужда от помощта ни – наши хеликоптери, техника по суша и състав. Той ме увери, че ще се справят. Работят предимно с летателна техника и все пак ни благодари за готовността", каза още той.

По думите на министър Стоянов, България има готовност да включи летателна техника в борната с огнената стихия.

"Двата хеликоптера на Министерството на отбраната са в готовност. Имаме постоянна координация с оперативните центрове на Гърция – и за въздухоплаването и за това, което се случва по суша. С колкото и хеликоптера да работиш, няма как да загасиш пожара. Идеята и предназначението на хеликоптерите е да сваля огъня ниско долу, да няма върхово горене. След като огънят е долу, само хората на терен могат да го гасят. Само с хеликоптери няма да стане. На първо място обаче е безопасността на хората и никой от нас няма да допусне там, където има минни полета, да стъпи човешки крак. Наясно са хората тук къде са полетата. Служителите там не са в риск", категоричен беше той.

Министър Стоянов добави, че през вчерашният ден, когато ситуацията беше особено тревожна, огънят все пак не е навлязъл на нашата територия.

"Последно снощи беше на около 50-100 метра. Реално не е бил у нас", допълни той.