Колко сол е полезно да ядем?

Лекарите съветват да не прекаляване със солените храни, но и да не се лишаваме от тях

по статията работи: iNews.bg | 24.11.2011 | 10:02

Консумацията на умерено количество сол е по-здравословна, отколкото прекалено малката или прекалено многото такава, твърдят изследователите.

Лекарите непрекъснато предупреждават, че високият прием на сол увеличава риска от високо кръвно налягане и други сърдечни проблеми, но последните проучвания започват да развенчават този мит, пише Reuters.

Изследователи от университета в Макмастър, Канада установили, че хората, които консумират умерено количество сол, са имали най-малък риск от сърдечни проблеми, а тези, които обичат да ядат повече солено, имат повишен риск от инсулт, инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Изненадващо се оказало обаче, че тези, които не наблягат на солта в храната си, също показали риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

За целите на изследването, учените направили клинични проучвания на натриевите и калиевите нива в урината на близо 30 000 души.

След около 4 години, около 16% от участниците в проучването са имали някаква проблеми със сърцето. Екипът после сравнил връзката между приема на сол и риска от сърдечно-съдови проблеми.

Както и при предишни проучвания, и това установило, че високият прием на сол – от около 7-8 грама на ден - е вредно за здравето. Но неочаквано се оказало и, че ниският прием на сол – около 3 грама на ден, също създава рискове от увеличаване на смъртните случаи, вследствие на сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане или хипертонията е една от водещите причини за инсулти, инфаркти и други сърдечно-съдови заболявания, които са причина за най-много смъртни случаи в световен мащаб, като отнемат живота на повече от 17 милиона души годишно.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Станимира Георгиева 24.11.2011 | 13:30
А бе то е ясно, че когато всичко е в умерени количества в тоя живот е полезно! Всяко отклонение от нормалното, балансирано живеене показва, че не е добре. Но пък от друга страна, сигурно трябваше да сме роботи, а не хора, ако живеем под конец и по правилата ;)
2 Мариана . 24.11.2011 | 12:03
Значи и тук важи правилото, че дозата прави отровата. Солта действително е много важна за нашия организъм, но не и в количествата, в които я употребяваме днес. Почти всеки продукт – хляб, мляко, зеленчуции пр, съдържа сол, но като сме позагубили усещането си от прекалено солените и сладки храним, продължаваме да ръсим доволно със солницата, а резултатът е налице при повечето хора - болни бъбреци, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с очите.
1 V D 24.11.2011 | 11:59
Да си говорят каквото искат, аз сама за себе си мога да си преценя какво и колко да ям. Преди години баща ми имаше проблеми с кръвното и му казаха да яде възможно най-малко сол. От тогава майка ми готви с много малко сол и всички свикнахме да ядем почти безсолно, а най-важното е че баща ми няма никакви проблеми сега. Солта си е вредна, така че разните учени да си гледат работата.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • 15:30 Снежен свят тв филм /22 епизод/
  • 16:00 Всичко за сина ми тв филм /3...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Увлечен по теб" -...
  • 14:20 "Ловците" - приключенски, фентъзи...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Пътуване до тайнствения остров" -...
  • 22:00 "Дани кучето" - екшън, криминален,...
  • Сега Темата на NOVA
  • 13:00 "Зайчето Питър" - с уч. на Донал...
  • 15:00 "Том и Хък" - с уч. на Джонатан...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Карибски пирати: На края на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.