1 инфаркт, телефон 112 и 30 минути чакане на недошлата помощ

Животът ни понякога зависи от добрата организация в системата или ... липсата й

по статията работи: Лили Бончева | 05.07.2012 | 15:41

Историята, която ще прочетете по-долу, се случи в рамките на около половин час вчера (4 юли), но мисля, че ще си я спомням цял живот. Живот, който разбрах, че не е особено ценен за държавата, в която сме се родили, учим, работим, създаваме семейства. Живот, който понякога зависи от (тоталната липса на) добра организация в системата на окаяното ни здравеопазване и ангажираността и професионалното отношение на хора, които не познаваме, но на които се надяваме, че можем да разчитаме, когато се разболеем или сме на прага на смъртта – служителите на телефон 112, на Спешна помощ, на медиците в болниците.

Какво се случи?

Снощи към 22:50 часа се наложи аз и двама колеги да си хванем такси от стоянката на Орлов мост в посока "Младост". Тъкмо се бяхме качили в колата, когато се оказа, че нашият шофьор минути по-рано е проявил форма на нахалство и е застанал пред цялата колона чакащи таксита, при положение, че е пристигнал последен.

Дойдоха негови колеги, с които взаимно се нагрубиха, той дори излезе от колата си и може би леко се сборичка с тях. Вече се чудехме дали да не слезем от таксито, за да не създаваме повод за допълнителни конфликти, когато шофьорът ни се върна, видимо притеснен и може би раздразнен. Благополучно потеглихме. Споменавам тази ситуация, защото най-вероятно тя беше причината за последвалите събития.

Оставихме единия от двамата колеги, с които пътувах, до McDonald's на "Цариградско шосе" и продължихме към "Младост" по бул. "Александър Малинов". Вместо обаче да се движим направо към Бизнес парк "София", който беше финалната ни цел, шофьорът изведнъж зави рязко надясно в първата възможна пресечка и спря. Все още, неразбирайки какво се случва, го чухме да промълвява:

"Много ми е лошо, задушавам се, получавам инфаркт"...

Може би заради случката на стоянката отпреди няколко минути се беше развълнувал и беше вдигнал твърде високо кръвно...

Няколко секунди по-късно вече набирах единния европейски телефон за спешни повиквания 112, треперейки, с идеята да извикам линейка, която да закара таксиметровия шофьор в болница.

Часът беше 23:03. Свързах се веднага със служителка на 112, обясних положението, доколкото можех, дадох слушалката на моя колега, който да дообясни къде точно се намираме и какъв е адресът. Беше бул. "Александър Малинов 18".

Междувременно таксиметровият шофьор беше излязъл от колата си с хриптящи стонове и викове "Не мога да дишам, много ме боли" и беше седнал до витрината на един от намиращите се в близост магазини. Охкаше през цялото време и се държеше за сърцето и гърдите.

Попитани от служителката на телефон 112, успяхме да разберем от него, че е на 49 години и че вече е имал два инфаркта, вторият от които – едва преди месец. Получихме уверение, че сигналът ни е приет и ще бъде препратен на Спешна помощ.

Не попадам в такава ситуация всеки ден. Ако трябва да съм искрена, случва ми се за пръв път. Отначало се шокирах, след това се изплаших за живота на човека. Впоследствие започнах да се надявам лекарите да дойдат бързо. Не знаех какво да правя, освен да обяснявам на шофьора, че "Линейката идва, ей-сега ще е тук, само няколко минутки и всичко ще е наред", да му кажа да се опита да диша по-дълбоко и да потърся вода, с която да се опитам да го освежа.

Почти веднага след като усети непосредствената опасност за живота си, той се обади на сина си, казвайки, че "пак го е стегнало" и го помоли "да идва бързо", обяснявайки къде се намираме. С моя колега сновяхме около него и притичвахме до ъгъла на булеварда, ослушвайки се за познатата сирена и взирайки се в далечината в опит да разпознаем силуета на пристигащата линейка. Но тя не идваше.

Стана 23:18 часа

Преди време бях чувала уверенията на наши управници по телевизията, че Спешна помощ ще пристига в рамките на 12 минути след повикване. Вече бяха минали 15 минути и реших отново да се обадя на телефон 112, за да се поинтересувам кога лекарите ще дойдат, за да спасят човека. Мисля, че ми отговори същата служителка отпреди малко, която обясни, че не знае докъде е стигнала линейката и че отново ще сигнализира на Спешна помощ. Помолих я да направи всичко възможно и да накара лекарите да побързат, защото виковете и стоновете на таксиметровия шофьор все повече ме карат да мисля, че съвсем скоро ще получи сърдечен удар.

С всеки труден дъх, който той си поемаше, простенваше "Татко Иисусе! Моля ти се!". В рамките на минутите, в които бяхме свидетели на неговото страдание, чухме тези думи поне няколкостотин пъти. В един момент очевидно започна да му става все по-трудно да си поема живителен въздух, започна да вика по-силно, вероятно мислейки, че краят е съвсем близо.

Всички сме чували, че в такива моменти животът на човек минава през съзнанието му като филмова лента, спомня си всичко най-хубаво и всичко най-лошо, мисли за най-близките си хора. Тогава той ми каза със сълзи в очите, че има три деца, отново се помоли на "Татко Иисус" да не го оставя, сподели, че дъщеря му наскоро е родила дете и че даже е дядо. Каза ми: "Направи нещо! Не издържам повече". Какво можех да направя аз? Къде, по дяволите, беше линейката?!

В този момент (едва сега за съжаление) всъщност осъзнах, че се намираме на не повече от 2-3 километра от Окръжна болница... 2 километра ли? Къде е линейката?!

Може би часът беше 23:25, не помня точно. Вече се бях отърсила от първоначалния шок и можех да мисля малко по-трезво.

Осъзнах, че нито "Татко Иисус", нито Спешна помощ са особено близо до нас в този момент и ми хрумна че може би трябва да се справяме сами. Дойде ми идеята (и тя чак сега за съжаление), че вместо да разчитаме на линейката, мога да се опитам да подкарам таксито (независимо, че не съм особено опитен шофьор и независимо от 100-те милилитра джин, които бях изпила на срещата с приятели, предхождаща качването на таксито)...

Все пак реших да се обадя отново на телефон 112, за да питам докъде е стигнала помощта, за която помолихме. Този път вдигна друг диспечер. Чух мъжки глас, набързо обясних за какво става дума, за да го въведа в ситуацията, изстрелях въпроса дали скоро можем да очакваме лекарите да дойдат. "Ако ще се забавят още, мога да се опитам сама да закарам човека до болницата, намираща се в близост", казах аз.

Отговорът на всичко това беше: "Получили сме и сме препратили вашите сигнали – и първия, и втория, до Спешна помощ. Оттам нататък те поемат случая. Сега се обаждате, за да откажете заявката за линейка ли?".

Моля? Не! Обаждах се, за да разбера кога ще дойде линейката, защото човекът на тротоара умира - ако щеше да се забави още дълго, щях да рискувам, да подкарам таксито му и да го заведа в болницата, където да получи жизнеспасяващата помощ, от която имаше нужда.

Мъжкият глас отсреща заяви спокойно: "Предали сме сигнала, не знаем дали някоя линейка пътува към вас и ако пътува – кога ще пристигне. Не знаем и дали колегите разполагат със свободна линейка в настоящия момент" - Очевидно беше възможно линейката, която толкова очаквахме, въобще да не е тръгнала към нас! - и отново ме попита: "Отказвате ли заявката, за да използвате собствен транспорт?".

Тогава най-вероятно съм започнала да крещя от яд и уплаха: "Ако ми кажете, че линейката ще дойде след 5 минути, не я отказвам. Ако ми кажете, че ще дойде след 2 часа, ще я откажа, разбира се, да!".

"За съжаление, не разполагаме с такава информация... Разбирате ли, ние само предаваме сигнала на Спешна помощ, не знаем те как се справят с него", беше отговорът.

Мъжът предложи да ме свърже с дежурния лекар (не разбрах дали става дума за този, който се предполага, че трябва да лети към нас с линейката, или някакъв друг дежурен лекар), но очевидно не успя, защото след кратко прекъсване на разговора, в което в слушалката се чуваше весела мелодийка, отново чух вече познатия ми глас.

Точните думи в разговора ни оттук нататък ми се губят, но си спомням, че го попитах или по-скоро изразих на глас собствените си мисли за това как е възможно да няма система за вътрешно засичане и проследяване на сигналите, що за организация е тяхната, как така оставят хората да умират по тротоарите и т.н.

В крайна сметка разговорът тъкмо приключваше, а аз вече бях седнала на шофьорското място в таксито, когато... пристигна синът на шофьора. Разменихме две думи и той откара болния човек към Окръжна болница....

23:32 – половин час след като таксиметровият шофьор се хвана за гърдите и започна да пъшка и стене от болка. Линейката все още я нямаше. Обадих се на 112, за да кажа:

"Да, вече отказвам заявката"

Това е краят на историята. Няма да обяснявам как се чувствах след преживяното, нито колко треперя, пишейки тези редове – това няма никакво значение.

Но като човек си задавам няколко конкретни въпроса, който от позицията на журналист ще задам на Министерството на здравеопазването, както и на координаторите (или пиарите) на центровете на телефон 112 и на Спешна помощ, а именно:

- Колко време (минути или може би часове) отнема на една линейка, извикана чрез телефон 112 по повод съмнения за инфаркт (може би една от най-страшните причини да се извика Спешна помощ), да пристигне при болния?

- С колко на брой линейки разполага 1,36-милионна София всяка нощ, че никоя от тях не успя да се отзове снощи на нашия сигнал? 2-3?

- Защо няма система на координация между телефон 112 и центровете за Спешна помощ? Защо няма обратна връзка помежду им, чрез която да се поддържат информирани и хората, които имат нужда от тях?;

- Защо няма система за засичане и проследяване на движението на линейките, така че да се знае във всеки един момент коя къде се намира?

- Защо на 2 км от Окръжна болница трябваше да чакаме 30 минути някой да дойде и да помогне на умиращия човек?

Сигурно има още много въпроси, които ще формулирам като си посъбера мислите. Всеки от моите приятели има поне една тъжна и злощастна история (от тези, които като чуем, започваме да цъкаме с език и да "чукаме на дърво" с надеждата да не ни се случва да преживяваме лично), свързана с ненавременна реакция на Спешна помощ или неудачно оказана медицинска помощ.

Сигурно и вие имате по една такава история и поне по 5 въпроса, свързани с нея...

Ще си позволя да цитирам индийския активист и борец за свобода и човешки права Махатма Ганди (може би не съвсем точно), според когото величието на една държава се измерва с отношението към най-уязвимите слоеве от обществото. Човек на прага на инфаркт, болен и страдащ, със сигурност попада в тази категория хора.

Какво беше отношението, което той получи, когато имаше нужда да се възползва от грижите, които му се полагат като гражданин на България? Никакво... Е, в каква държава живеем?

Няколко часа след тези събития, към 1:30 през нощта, се обадих на таксиметровата компания, за която работеше шофьорът, за да се поинтересувам какво се е случило с него. Диспечерката ми обясни, че не знае името му и не го познава, но че той вече е настанен в Спешното отделение на Окръжна болница с диагноза "прединфарктно състояние".

Най-накрая някой полагаше грижи за спасяването на живота му...

(Автор на мнението е нашият колега Лили Бончева от Econ.bg. Можете да споделите с нас Вашите коментари, мнения и препоръки на редакционния ни имейл - info@inews.bg. Текстовете се публикуват след редакторска намеса.)


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Nikolai Bosqcki 09.07.2012 | 06:00
в сряда, 06.08, в 13:00, в квартал Изток, София, извикахме бърза помощ, тъй като баба ми беше в лошо състояние. Пристигналата с 3 ЧАСА закъснение линейка установи този факт със стъпването си в апартамента. В резултат на това тяхно заключение, следващото им действие беше преместване на баба ми от 4 етаж до долу, без наличието на асансьор. В резултат на което, жената издъхва 4 стъпала по надолу от апартамента си, в ръцете на баща ми. Мир на праха й ! Пожелавам на всички българи повече късмет с обажданията си на спешния телефон и да имат повече воля да оцелеят, чакайки помошта на нашите парамедици !
19 Димитрина Борисова 09.07.2012 | 00:30
Имах подобен случай преди около две години. Бях на рожден ден на приятелка, когато ми се обади сина ми и каза, че на баща му му е лошо и се задушава. Опитах се да го успокоя, че ще се обадя на 112 веднага и теще изпратят линейка докато и аз се върна. Отговора му беше "Мамо, аз вече се обадих преди повече от 40 минути, казах адреса и обясних как е тати. После дядо звъня и му отговориха, че сигнала е подаден към БЪРЗА ПОМОЩ" Взех такси веднага и се прибрах, междувременно позвъних и аз, отговориха ми, че знаят за случая, но дали линейка е тръгнала никой не знае. Прибрах се за 15 минути, а линейката пристигна след още 45 минути. При въпроса ми, защо толкова време им е отнело последва супер тъп отговор "Имаше мъгла". Каква мъгла бе хора, бях минала по същия този маршрут, мъгла нямаше, вечерта беше супер тиха и ясна и хиляди ясни звезди по небето. На път кам болницата попитах къде точно е мъглата, отговора беше "мииииииии ние тръгнахме веднага след като получихме сигнала, но явно е имало забавяне някаде другаде". Добре, че съпруга ми се възстанови бързо, но и до сега, стане ли въпрос да се позвъни на 112 за БЪРЗА ПОМОЩ, сина ми казва "Нали помниш колко бързо реагират, има-няма за почти 2 часа.
18 Veselina Zlateva 08.07.2012 | 22:52
За съжаление здравната ни система е под всчкаква критика. Подобен случай имах и аз в Пловдив преди години. Да линейка дойде след около 30 мин.при положение , че бчхме на една пресечка от "Спешна помощ" и близко до "Първа градска болница". Въпроси много, но вбсичките без отговор. Няма да ги изброявам, безмисленно е. Само ще попитам "Каке е възможно в USA обаждане на 911,линейка, пожарна кола и поллицейска кола да пристигнат на посоченото за 4 минути, а в БЪЛГАРИЯ да не знаят дали е тръгнала линейка или не за подаден сигнал?" Ако някой има отговор на този въпрос неми отговори.
17 Tihomir Radev 08.07.2012 | 18:09
В допълнение на всичко написано искам да кажа, че аз съм от малък провинциален град - Провадия. По настоящем е община на 25 населени места, намираща се на територията на област Варна (на разстояние 50 км. от самия град). За отзоваването на спешни случаи в цялата община болницата ни има само една единствена линейка! Случвало се е така, че въпросната линейка превозващ спешен случай до Варна, е спирана на половината път с цел да се прехвърли болния в друга линейка (изпратена от Варна), за да може провадийската да се отзове на друг спешен случай в града. И все още продължава да има една единствена кола за цялата община.
16 Станислав Минков 08.07.2012 | 13:29
"...Тъкмо се бяхме качили в колата, когато се оказа, че нашият шофьор минути по-рано е проявил форма на нахалство и е застанал пред цялата колона чакащи таксита, при положение, че е пристигнал последен..." Постъпил е доста некоректно спрямо колегите си (вероятно не за първи път) и "Татко Иисус" го е наказал. За съжалени е създал и проблеми на клиентите си.
15 Milena Stoianova 06.07.2012 | 23:02
Дали пък не е време да се обърне малко повече внимание на тези статии по действителни случаи, които са едно жалко доказателство, че в България "Спешна помощ" означава никаква помощ!!! Много е жалко, че човешкия живот все повече и повече губи своята стойност и животът ни понякога зависи от хора, които приемат с безразличие нуждата ни от тях, а най-тъжното е, че си плащаме за това отношение!!!
14 Gergana Dimitrova 06.07.2012 | 16:17
Искам и аз да разкажа една лична история. Тя не е свързана с тел.112,защото по онова време го нямаше все още. Искам първо да отбележа, че аз съм от малко провинциално градче. Майка ми, Бог да я прости, беше болна от бъбреци. Имаше бъбречна недостатъчност и ежеседмично ходеше на хемодиализни процедури. Поради заболяването си, често й ставаше лошо и все ми се налагаше да викам тогавашната " Бърза помощ ", защото бях малка и не знаех как мога да й помагам в подобни ситуации. При всяко повикване линейката винаги идваше или след половин, или след един час, макар че болницата се намираше най-много на 15мин. път с кола. В един по-тежък случай ми се наложи пак да повикам Бърза помощ. Мина час, а линейка нямаше. Пак звъннах, а отсреща ми се обади един много груб дамски глас,който ми каза, че в момента няма свободни коли и ако мога да си намеря собствен транспорт. Аз тогава отговорих, че в 1-2 часа сутринта трудно бих намерила някой който да ми помогне,а тя ми каза да се оправям сама. Та мисълта ми е,че и преди и сега Спешна помощ в България въобще не съществува. И с номер 112 и без него все тая. От тази случка минаха доста години,но оттогава запомних едно-тук в милата ни държава ако сам не се оправиш и Господ няма да ти помогне.
13 Desislava Dekova 06.07.2012 | 12:13
HORA, HORA, DOKATO SAMO PI6IM TUKA I SE VAZMU6TAVAME OT MQSTO, UTRE NA TROTOARA MOJE DA LEJI VA6ATA MAIKA ILI BA6TA, BRAT SESTRA I T.N. NIE SME SLABA DARJAVA I SLED NE MNOGO VREME 6TE ZAGINEM KATO NACIQ. V KRAINA SMETKA I TOVA SI ZASLUJAVAME S TOVA PASIVNO POVEDENIE. DANO VSI4KI DA IZMREM PO ULUCITE
12 Николай Николов 06.07.2012 | 09:18
Откакто съществува тел. 112 , в Бг спешна помощ няма.Операторите на централа 112 не са медицински кадри и пращат екип на спешна помощ дори копгато някой го досърби.ето как в един момент се оказва , че свободен екип за наистина спешните случаи няма.Преди около 10-на дни имахме подобен случай при нас - от 112 бяха записали погрешно адреса и ние трябваше да чакаме линейката половин час , а иначе адреса беше на петнайсет минути пеши ход от Координационния център на Спешна мед. помощ.
11 Любка Вукова 05.07.2012 | 22:41
Нито е Бърза ,нито е Помощ...
10 Plezlio Plezlov 05.07.2012 | 21:15
Човека просто е имал много здрав организъм и му е било писано да преживее този гаден момент....Тези от 112 са просто да отбият номер смешници по-добре да ги нямаше да си е като преди !!!
9 набръчкан мозък 05.07.2012 | 20:23
Малиии, много неприятна история. Бих посъветвал потърпевшото семейство да си потърси правата в съдебната система извън пределита на България - в някой европейски съд например.
8 bilyanka razpilyanka 05.07.2012 | 17:09
"Защо няма система за засичане и проследяване на движението на линейките, така че да се знае във всеки един момент коя къде се намира?" - и аз това се питам при все че вече има платформа за таксита, която проследява това. пълен хаос цари в тази държава, но кагото той може да коства човешки живот е престъпно.
7 Драго Попов 05.07.2012 | 16:39
все още не сме никак добре организирани! и това е толкова жалко, дая не се намираме в Африка!
6 Пипа Мидълтънова 05.07.2012 | 16:28
Покъртителна история! За това ли плащаме здравни осигуровки и данъци и Бог знае още какви глупости, за да зависим в един момент от добротата на случайни хора и бързината на собствените си роднини... Като си помисля, че утре това може да е историята на някой от моите роднини... Пореден случай, а от среща получаваме само оправдания!
5 Карла Христова 05.07.2012 | 16:20
Ужасна история наистина, доста голям шок сте преживели всички. Не знам у кого е вината -спешна помощ, диспечърите или нещо друго, но грешки се случват често и доста пъти чуваме как някоя линейка не е пристигнала, закъсняла е или е възникнал някакъв друг проблем.
4 Dolly Staneva 05.07.2012 | 16:05
Очите ми се напълниха със сълзи.. има случаи, в които човешкият живот зависи от един телефонен разговор, който ако е адекватно предаден и приет, може или да погуби или да спаси. Много ни е тъжна държавата. Този европейски единен номер от създаването си до днес се е доказал като неефективен. Или по-точно работещите там. А аз искам да знам този мъж, за когото е било жизнено важно да разбере дали се отказвате от заявката, дали има баща? И ако ставаше дума за умиращ пред очите му дали щеше да се държи сякаш отказва заявка за такси. Возенето в линейка едва ли е въпрос на кеф. И въобще не съм убедена, че вината е в хората от спешната помощ. Защото случаите на предаден грешен адрес са ежедневие за диспечерите на 112.
3 Валентин Басаров 05.07.2012 | 16:00
Истината е,че когато на човек му дойде времето,нищо не може да го спаси!Няма отърване като дойде онази с косата!
2 Diliana Vodenicharova 05.07.2012 | 16:00
Защо въобще се нарича БЪРЗА помощ? Поредната лъжа, може би?
1 трендафил въжарски 05.07.2012 | 15:44
извадил е късмет човечеца, малии, тия са за пребиване, каква Спешна помощ , това е невероятно това е за подаване на оставки на най-високо ниво, това е ужасно, няма думи, треперя от въмущение

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Олтарите на България
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Шарената панда детски тв филм...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Гвиана: Савана на анакондата" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.