8 от 10 българи живеят в стрес. Останалите двама живеят в чужбина!

В България успяват нахалните, не талантливите, връзкарите, а не образованите

по статията работи: Ваня Савкова | 27.10.2012 | 10:23

Тази сутрин за пореден път се събудих със сутрешния блок на "Здравей България". Днес една от темите бе "Всеки четвърти българин живее в бедност... Ще се оправят ли нещата?" Е, много ясно, че няма да се оправят, но този мой прост елементарен отговор бледнее пред коментара на Николай Йорданов във Facebook страницата на предаването, който гласи: "Всеки 8 от 10 българи живеят в стрес и недостиг на средства. Останалите 2-ма живеят в чужбина...".

Прав е човекът. Болезнено е прав. Но как да се отговори положително на такъв въпрос, след като парадоксите в държавата ни мятат от една посока в друга, докато не разберем, че, не само се въртим в омагьосан кръг, не само всеки ден се сблъскваме с параграф 22, но и сякаш да ни докажат, че ние сами сме си виновни за това.

Парадоксите:

Искат да има деца в България, а няма места в ясли и детски градини. Пардон в София няма места в яслите и в детските градини, а в провинцията има ясли и детски градини, но пък няма достатъчно деца.

Искат да има българи в България, а ги държат в бедност и нищета. Не само прост народ се управлява лесно, още по-лесно е управлява народ, който би убил ближния си за един хляб и една крава или за 10-те лева, които баба Гана крие в долапа на село.

Искат да има българска интелигенция, а дават все повече права на ромите и все по-малко права на българите.

Искат да има раждаемост в България, а не увеличават майчинството и детските надбавки. Е, тези майки, ако не са преуспели бизнес дами или жени със странични доходи от 10 места, как да издържат децата си?

Искат да се раждат деца в България, а правят младите хора тотално побъркани от стрес и насаждайки им чувство за малоценност. Стресът от прекрасното ежедневие, невъзможността да разполагаш със средства за друго, освен да си платиш наема, сметките и храната, животът от заплата до заплата (с молби до Господ за аванс) те прави напълно лишен от желание, а след това и от възможност (буквално, по медицински причини) да имаш деца.

А ако имаш, няма кой да ги гледа. Майката трябва да ходи на работа. Бащата трябва да ходи на работа. Не можеш да си позволиш детегледачка. Вече бабите все по-рядко могат да помагат, защото и те гледат да работят колкото е възможно по-дълго. И как иначе. Представете си един работоспособен човек да приеме мисълта, че от 60 или от 63-годишна възраст нататък ще трябва да живее с под 200 лв. пенсия. А сега си представете един 25-годишен човек, който не може да си намери работа за над 500 лв.

Искат образовани млади хора, които да останат да работят в България. Вместо това държавата произвежда млади уроди, които, за да станат известни си правят неприлични снимки с портрети на исторически личности в училище. И най-голямото наказание за тях е да ги изключат от това училище.

Смея се, дами и господа. Но по-скоро е "смешен плач". Според мен най-голямото наказание за тези "българчета" би било поне 100 пъти да напишат годините на раждане и на смъртта на всеки от тези велики българи и да ги накарат да научат кои са княз Борис I, цар Симеон и Васил Левски. Да научат наизуст стиховете на Вазов, Ботев и Вапцаров. С други думи "Три пъти "Отче наш" за опрощение на прегрешението.

Но няма институция (явно включително и семейната, по силата на която това да се случи). Отсега нататък тези младежи сигурно ще се изживяват като някакви "ауткасти" и ще се перчат с големия си подвиг, който ги е изкарал от даскало. Много куул, мен!

Но не са виновни децата. И те, както Златка (както наскоро отбеляза Мартин Карбовски) сигурно са жертва на нашата интонационна действителност/среда, извинете, ако не го цитирам точно, но не го гледам все още с лист и химикалка в готовност да запиша всеки бисер. А в тази интонационна среда няма място за едновремешните герои (макар и някои от нас да ги считаме за вечни), като Васил Левски, княз Борис I и цар Симеон. Тази интонационна действителност нехае за подобни герои. Тя си има нови герои - героите на нашето време - Aзис, Андреа, Алисия и разбира се, Николета Лозанова (да не останете с впечатление, че всичките ни герои са само с буквата "А").

В България успяват нахалните, не талантливите, връзкарите, а не образованите, натегачите, а не съвестните, гъзолизците, а не работливите. Да, всеки 8 от 10 българи, без значение от възраст и образователен ценз живеят в стрес и недостиг на средства. Останалите двама живеят в чужбина.

И Стара планина вече не е никак горда.

Дунава пък не е синее, май е почернял от разливи на нефт.

Слънцето може и да огрява Тракия, но пък за сметка на това Югозападна България е най-бедният район в страната.

Пирин миналата година горя, както и Рила и Витоша тази година.

А що се отнася до родината ни, тя е родина на все повече роми и на все по-малко българчета, чиято истинска родина става Англия, Испания, Германия, Либия, САЩ...


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 Antonia Szkwarek 08.11.2012 | 00:02
"а няма кой да потърси сметка на управляващите ни, които ни доведоха до ръба на тази пропаст!!!! " А, ти - какво направи в тази посока?
9 Antonia Szkwarek 07.11.2012 | 23:59
Всъщност, това е реалността - живеем в свят с все по-малко ценности и все повече прагматизъм.Виждам го дори по децата ми.Може би е част от "естествения подбор"
8 Antonia Szkwarek 07.11.2012 | 23:48
Всичко горе написано е вярно. НО КАКВО ОТ ТОВА, това сме си посяли-това ще жънем. Де Гол е казал " Вие ми кажете как се управлява страна , в която има "не знам" си колко вида сирене?!" Каквото сме си посяли - това ще жънем!" Винаги сме си били раболепни такива сме и до момента. А тези - 2 от 10 са онези, които не могат да понасят раболепието на останалите 8, включая и мен самата в числото на 8-те.А, не бях такава като млада. За нищо не обвинявам никого друг, освен себе си !
7 Vladimir Yosifov 31.10.2012 | 18:47
в чужбина / където съм работил/ зле са само мързеливците , които пък тука успяват по горепосочените начини...едно е напорист - друго е нахален !!!
6 Кайзер Созе 29.10.2012 | 19:57
Глупости, на българина все някой му е виновен. 70% от познатите ми се оправят много добре. И то защото са умни и работливи, а не тъпи, завистливи и мрънкащи.
5 maria stamatova 28.10.2012 | 20:03
Много, много емоционално! Обаче не съм съгласна с постановките. Все някой друг ни е виновен, все някой трябва да се погрижи за нас – да ни нахрани, да ни намери работа, едва ли не да ни роди и отгледа деца! Не че харесвам правителството, съвсем не, но кой го избира – народът ( т. е.), НИЕ, поне повечето от нас, така че то е такова, каквото сме ние. А тези хиперболи "народ, който би убил ближния си за един хляб" - хайде да не стигаме до такива нереалистични крайности! В България от глад не се е умирало никога, има и такава поговорка - "В България гладни гробища няма." И тази дума "уроди" за циганчета, които явно са виновни, но кой знае дали са наясно какво са направили - толкова шум, кой ли не се изяви да ги праща в ада! Аз например смятам, че е конщунствено да се наименува футболен отбор на името на Васил Левски и да гледам по фасадите "Долу Левски", във всеки случай по-обидно, отколкото това, което са направили 3 хлапета, и което трябваше да мине незабелязано, като на тях им издърпат ушите (разбира се).
4 pepi radev 27.10.2012 | 11:57
Да,наистина сме се превърнали в жалка картинка.С всяка изминала година се убеждавам,че лека по лека се превръщаме в малцинство.Не знам от колко десетки години,в Нашата Мила Родина няма безкористни политици.Човек като се огледа на около и забелязва как се случва НИЩОТО. Преди време се заговори а и много се изписа за така нареченият план Ран-Ът,който уж бил национална стратегия за пазарна икономика.Очевидно е обаче,че въпросният план е сработил и продължава да е в действие. Крайно време е в България да се приемат реални закони,които да са в услуга на българските граждани,но и да работят.В противен случай,малцинствата-тези които реално са повече на брой,ще продължават да живеят паразитирайки върху обществото.
3 nina spahieva 27.10.2012 | 11:33
На преждепищещия искам да кажа, че нещата няма да се оправят, докато не бъдат назовани с истинските им имена, а истината е повече от потресаваща и статията отразява в доста слаби краски геноцида в който живеем от 20 години. По-лошото е че за 20 години не се прие национална доктрина, за това кое е приоритет за тази държава, за да не могат всеки път със смяната на управниците ни да се сменя и посоката! И така мина половината от съзнателния ни живот, който изглежда пропилян, дори в собствените ни очи, а няма кой да потърси сметка на управляващите ни, които ни доведоха до ръба на тази пропаст!!!!
2 nina spahieva 27.10.2012 | 11:28
"В България успяват нахалните, не талантливите, връзкарите, а не образованите, натегачите, а не съвестните, гъзолизците, а не работливите. Да, всеки 8 от 10 българи, без значение от възраст и образователен ценз живеят в стрес и недостиг на средства. Останалите двама живеят в чужбина." И въпреки че сме достатъчно интелигентни за да си дадем сметка за всичко, което ни заобикаля, не спираме да си задаваме въпроса, как аджеба да успея в тази действителност?
1 Елемаг Електриков 27.10.2012 | 10:25
това е твърде сива и мрачна статия, вече я четох в див беге и въобще не съм съгласен с нея. Познавам достатъчно напористи образование млади хора, които са се оправили в живота. И, да, за нахалните съм съгласен - ще ви изненада ли, че навсякъде по света е така? а какво е чужбина? и там е зле, я питайте

ТВ програма

Кино

  • Сега Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • Сега "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.