Вкусът на детството

Една реклама, в която няма нищо нередно

по статията работи: Мартина Панайотова | 11.05.2012 | 17:15
Повече за:

Всичко започна от един квартален магазин за месо и месни продукти в "Овча Купел" в София. Отдалече той е просто магазин. От по-близка перспектива обаче неговата витрина е способна да посее значителна доза неудобство в съзнанието на преминаващите (или значителна доза удоволствие - зависи дали преминаващите обичат да ходят с шлифери и да предлагат бонбони на децата).

Всъщност, оказа се, че не бонбони обичат малчуганите, а кренвирши. Обичат да ги държат в ръка и да ги ядат голи на плажа. Поне според нетрадиционната рекламна визия, позиционирана на прозореца на магазина, гледащ към булеварда.

Случи се така, че покрай магазина в "Овча Купел" небрежно минах и аз. Може да ме нарочите за личност с опорочено подсъзнание, но криейтивът леко ме втрещи. Несигурна в собствените си възприятия и чувство за обективност, аз извадих обектива и реших да я снимам и да я публикувам на най-леснодостъпната обществена трибуна – Facebook. Реакцията на хората не закъсня и под снимката започнаха да се сипят десетки коментари, дискутиращи "рекламното послание и имиджа".

За моя изненада, много хора започнаха да споделят снимката, за да изкажат своето лично възмущение, а някои даже коментираха, че са видели същата и на други места. Дотук добре. Просто поредната проява на безвкусица – явление, което започнахме да приемаме като нещо нормално за маркетинговото блато, в което се намира България. Презервативът Кънчо, вафлата Б.Б., айрянът Агресия – защо не и детето с кренвирша.

Докато Facebook не ме цензурира. Малко след публикацията на снимката, получих съобщение, че ми е наложена 24-часова забрана да публикувам каквото и да е било съдържание в социалната мрежа, защото съм "нарушила правата за ползване на социалната мрежа" и съм качила и разпространила "нецензурно и обидно съдържание, което е в разрез с моралните обществени норми". Facebook направо ме напердаши, наказа ме и ме порица толкова строго, че ме хвана срам. "Ама, аз само споделих снимка на рекламен плакат!", оправдавах се аз, но без успех. От "Генералния щаб" виждаха просто една фотография, изобразяваща голо дете хванало кренвирш.

Добре де, как може нещо, което в световната мрежа (всеки ден заливана от хиляди терабайти простотия) е абсолютно недопустимо, би могло да се позиционира на общественото улично пространство в България и то с рекламна цел съвем спокойно? Отговор на този въпрос реших да потърся от Агенцията за закрила на детето.

"Не сме наясно кой точно е авторът на тази реклама и кой е отговорен за позиционирането й, така че ще изчакаме мнението на Националния съвет за саморегулация. Това е една много спорна материя. Законът за радиото и телевизията задължава нас, както и различните медии всяка година да изготвяме критерии, които оценяват даден продукт като застрашаващ живота, здравето или нравствеността на децата.

Комисия, съставена от експерти действително изготви такива стандарти, но те бяха посрещнати на нож, защото спазвайки ги например, всички реклами на пелени с голи бебета на тях би трябвало да се излъчват само вечер от 21 до 6 часа.

Стандартите бяха атакувани в съда и понастоящем те, за жалост, не действат", ми обясниха от Агенцията.

От тях научих, че за да се сметне една рекламна визия за нецензурна, обидна или "застрашаваща нравствеността", трябва се отговори на следните въпроси:

- Виждат ли се някакви полови белези на детето или не? (В случая – не);

- Дали ли са родителите на детето своето разрешение то да бъде снимано с някаква комерсиална цел? (Както се оказа – да);На билборд ли е позиционирана тази реклама? (Отново не – на територията на частен магазин);

- Излиза, че по закон в тази реклама няма нищо нередно. Facebook да си гледа работата.

За коментар потърсих и собственичката на самия месокомбинат, чието седалище се намира в Ново Село, Пловдивско.

Оказа се, че това е 3-годишното ѝ детенце. Тя решила да го снима, защото не виждала нищо нередно в рекламата, пък и изобщо не се притеснява от "мръсните погледи" които биха могли да изследват телцето му, защото били далеч от София и какво става тук изобщо не ги интересувало.

Самата собственичка няма идея как е попаднал плакатът на витрината на магазина в София, но обеща че ще се позаинтересува и ако се наложи, ще го свали. Всъщност, така и не разбра какъв е проблемът – та това е собственото ѝ дете – не нечие чуждо. Всъщност, права е.

И така, кръгът се затвори: рекламната визия не е в разрез с нито един закон за защита на детето.

Авторите на рекламата също не са сторили нещо нередно, защото са решили да снимат собственото си дете за частни цели. Плюс това не нарушават никакъв закон, защото такъв май не съществува...

В крайна сметка, лошо няма – просто една реклама с един малчуган, седнал голичък на плажа, който щастливо похапва кренвирш, а над него с апетитно е изписано "Вкусът на детството". Само болен ум би си помислил нещо друго...




Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 Данаил Стоянов 16.05.2012 | 04:26
Коя от двете?
22 atanas ignatov 15.05.2012 | 18:03
mnogo mi e interesno kvo vi vliza vav rabotata koi kva reklama e napravil ili prosto e zalojeno vav balgarina zavista kogato vidqt nqkoi da varvi nagore da zapochnat da go pluqt nz spored me tva sa nqkvi kompleksari koito ce chudqt kakvo da napravqt za da badat zabelqzani nishto lichno no ste super zle i edin savet poglednete vashite deca i semeistva kato cqlo i togava zapochnete da se grijete za drugite
21 Daniel Tonev 14.05.2012 | 13:37
Аман от ПИШМАН маралисти!!!!
20 първи втори 13.05.2012 | 14:19
Но това е просто снимка на дете, което сладко си похапва кренвирши направо от върволицата. И толкоз! Пак ли щеше да е с "нецензурно и обидно съдържание", ако детето ядеше портокал, банан или пък сладолед? Проблемът е в нашите мозъци, които във всичко виждат покана за секс, порно или друга "задна" мисъл. Жалко за такова общество!
19 първи втори 13.05.2012 | 14:16
Но това е просто снимка на дете, което сладко си похапва кренвирши. Направо от върволицата. И толкоз! Можеше да яде портокал, банан или да ближе сладолед. Пак ли щеше да е снимка с "нецензурно съдържание"? Проблемът не е в рекламата и снимката, а в нашите мозъци. Във всяко нешо съзираме секс, порно или друга "задна" мисъл...Жалко за обществото ни!
18 Javor Krastev 12.05.2012 | 09:45
Стегнете се бе хора . Който вижда порнография в снимка на дете ядящо кренвирш трябва сериозно да се замисли за душевното си здраве .Безспорно снимката е проява на лош вкус но порнография е само за този който я вижда . И би я видял къде ли не .Дете с шише мляко? И не бутайте законодателя защото колкото по-често фигурира в закона думичката ПРАВА толкова по-ограничени са те.Вервайте ми.
17 Mihail Todorov 11.05.2012 | 21:03
Защо според теб Фейсбук е цензурирал снимката по закон за педофилски детски снимки? А? Само авторката си ги мисли тия работи, нали. Нещо, което би донесло неимоверно удоволствие на педофилите автоматично трябва да бъде цензурирано според мен. А тази снимка си е фалическа 100%.
16 Galina Lefterova 11.05.2012 | 19:54
именно и когато видях че е близо до устата ...
15 Красимира Тачева 11.05.2012 | 19:52
14 Красимира Тачева 11.05.2012 | 19:51
въпрос на лично мнени, но намека в статията е доста странен най-меко казано
13 Aleksandra Ganeva 11.05.2012 | 19:40
на мен ми прилича на пъпна връв и това ми се вижда още по ужасно
12 lou reed 11.05.2012 | 19:38
това е решение на родителите!
11 Kokita Bebita 11.05.2012 | 19:35
Поздравявам авторката за гражданската й позиция и усилията, които е положила, за да направи това свое собствено проучване. Много се изненадах, че от социалната мрежа са цензурирали тази уж невинна снимка, но за разлика от тук, в Европа понятието "права на детето" не е просто машинописен ред в дебела прашна папка.
10 Galina Lefterova 11.05.2012 | 19:35
и на мен ми е неприятна рекламата , когато мернах снимката си помислих , че е пак поредната гадория , мен ми се стори , че това е пъпна връв и се зачудих как така на това голямо дете .Това голо дете с тези кренвирши също в телесен цвят .....
9 мушица душица 11.05.2012 | 19:28
Не е много удачна рекламата,но пък и съзнанието ни е наистина много обременено!Скоро си правих тест с картинки,на които трябва да кажеш какво виждаш...Няма да забравя едната,на която виждах само хора,които правят секс,а децата казват,че виждат 7 лебеда :)...Много време ми отне да намеря лебедите :)))
8 Любомир Левтеров 11.05.2012 | 19:04
Само болен ум би си помислил нещо друго...  Авторката според мен е от хората "Болен ум" ... как ще напишеш толкова текст за такава глупост. Само човек с педофилско мислене, ще развие тези разсъждения. Леле...повечето жени ще кажат...какво сладко бебче/детенце.... авторката...намеси чак шлифери и бонбони и ... Явно и се искаше да гледа пениси, деца и кренвирши, н уви... плеснете се с нещо влажно и студено...освежете се и не пишете статии за хонорар и бройка, а стойностно съдържание! Поздрави, Любо!
7 Milo Rad 11.05.2012 | 18:52
Не знам какъв е вкусът на детството, но вафлата Б.Б. е много добра:)
6 Стан Бисеров 11.05.2012 | 18:51
Остава да се надяваме, че ментално здравите у нас са повече от другите.
5 Hrisi Hristova 11.05.2012 | 18:50
Голямо разследване е паднало, за което евала, но крайният резултат е някак предизвестен - рекламата не нарушава никакъв закон, защото такъв не съществува, а Facebook да си гледа работата...
4 София Павлова 11.05.2012 | 18:49
не съм я виждала тая реклама
3 Hanna F 11.05.2012 | 18:31
Тази жена ненормална ли е?!?
2 джофри баратеон 11.05.2012 | 17:23
неуместна, но не и според МАЙКАТА на детето! няма ли кой да й го вземе? в ква държава живеем... някви майки искат да си убиват децата като скачат от сгради там, други си пускат из цялата страна голите деца
1 Epifani Gancia 11.05.2012 | 17:22
Действително доста неуместна снимка за реклама на кренвирши!

ТВ програма

Кино

  • Сега БНТ представя
  • 22:15 Концерт на Владимир Ампов - Графа...
  • 23:45 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 00:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:05 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:00 Домът на вярата Църква "Свети...
  • 03:35 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:05 Падингтън игрален филм /п/
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.13
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.