Готварската книга на баба

Или за удоволствието от готвеното, френската кухня и вкусната храна

по статията работи: iNews.bg | 02.05.2012 | 13:47

Има ли някой, който да не си спомня с умиление гозбите, които готвеше баба по време на дългите, безгрижни лета, които прекарвахме на село? Именно към това време ме върна последната книга, която ми попадна. "Джули и Джулия" (изд. Сиела) - така се казва, а се загледах в нея заради името Джулия Чайлдс.

Ако следите кулинарния канал "Фиеста" много добре ще разберете какво искам да кажа. "Пекарната на мисис Чайлд" е едно от най-любимите ми предавания. В него майстори разказват как да направим торта, палачинки, печено телешко или пиле на скара. 

И в книгата се разказва за интересни рецепти и насоки как се приготвят вкусни ястия от френската кухня, но не - това съвсем не е готварска книга. А разказ в първо лице как се готви по старата книга с рецепти от баба. Аз готварска книга от моята баба нямам. Освен една тетрадка, гъсто изписана с нечетливия почерк на баба ми от времето, когато се увличаше по билкарство.

Лошото е, че в момента е напълно неприложима - никой не разпознава растенията, които баба е брала по поляните едно време. Освен тези насоки по билколечение, в тетрадката има съвети от рода колко време трябва да се варят компотите от сливи в големия котел и как се бърка лютеницата в тавата. И те не са особено приложими - сливата изсъхна, а котелът го няма...

В края пък има доста сметки от времето, когато баба е купувала сирене по 2,60 лева килото, а олиото се продаваше в стъклени шишета, които трябваше да киснем с дни в топлата вода, за да върнем в магазина и да си вземем пълна.

Така че ми е приятно да си представям какво би било, ако можех да се заровя в библиотеката и да открия стара, пожълтяла книга с дебели корици и идилични илюстрации. Разбира се, баба не готви печено агнешко "Маринар о лорие", "Фоа дьо во ала мутард", нито пък пюре от карфиол и кресон, печено пиле и сос "Диабл", но пък за сметка на това често мятахме току-що набраните от градината патладжани и чушки в жаравата под котела с компотите от сини сливи и си правехме чудно кьопоолу.

Но "Джули и Джулия" ме пренесе в друг свят. А четейки си давах сметка колко много се различава ежедневието ни от това на нашите майки дори. Замисляли ли сте се някога какво е коствало на нашите баби за да желират ястието, което приготвят. Часове наред са варили кости, кожи и какво ли още не, а после са избистряли течността (с белтък).

Замисляли ли сте и какво е да намериш кост с костен мозък в днешните магазини, за да приготвиш вкусен сос за пържолите. И какво е да се извади костният мозък от здравата бедрена кост, при положение, че далеч не всяка модерна кухня е оборудвана с остър сатър.

Можем ли днес да си позволим да чакаме съставките за вечерята да киснат "поне 12 часа, а най-добре 24 часа", за да приготвим храната за семейството? Можем ли да отделим 5 часа, за да приготвим ястие, което ще ометем за 5 минути? Или да приготвим бишкотите за десерта, защото тези в магазина може да се случи да са влажни и тортата да стане далеч от съвършенството? А да употребим цяло пакетче масло за пържене на две парчета месо...

Но пък какво ще кажете за върховното удоволствие да поканиш приятели на вечеря и да ги нагостиш със собственоръчно приготвени "Бьоф Бургиньон" и картофена салата с майонеза (о, не от магазина, а разбити на ръка 2 жълтъка с чаша зехтин, добавян капка по капка в продължение на час). Да, точно така - вечерята ще стане готова към 22:35 часа. Или да обърнеш палачинката, дърпайки остро "със сръчно движение на китката" тигана.

А и надеждата - Джулия Чайлдс късно е намира любовта - омъжила се е на 30 и... А своето призвание - готвенето, открива чак на 37. Умира спокойно в съня си малко преди да навърши 92 години...


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 Emily Reed 02.05.2012 | 15:59
Всяка домакиня трябва да има по един тефтер, в който да пази семейните рецепти.
16 Raina Knqginq 02.05.2012 | 15:29
15 Mer Zlatkova 02.05.2012 | 15:29
Напоследък и аз доста се зачитам по такива гурме нещица, в които освен на някой трик или причудливо ястие, човек може да се научи и да цени повече храната и да не се трови с всевъзможни боклуци.
14 Raina Knqginq 02.05.2012 | 15:28
Напротив, НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ са обикновено, защото повечето продукти са от градината й
13 Raina Knqginq 02.05.2012 | 15:28
Филма е страхотен с Мерил Стрийп за нея :)
12 Raina Knqginq 02.05.2012 | 15:28
На баба е много голяма готварската книга ;)
11 empty world 02.05.2012 | 15:23
До авторката - купете си книгата на Джулия Чайлд (Аз я имам - гордо мога да заявя) :))
10 empty world 02.05.2012 | 15:20
Готвят и със французина Жак Пепен.
9 empty world 02.05.2012 | 15:17
Ето тука има една интересна статия за Джулия Чайлд, жената, която пренася френската кухня в Америка: http://modnite.info/%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B4-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE/
8 Rosi Marinova 02.05.2012 | 14:51
Да и обикновено най-нездравословните :)
7 aneliq doncheva 02.05.2012 | 14:40
на баба и мама манджите са винаги най-вкусните
6 Мая La 02.05.2012 | 14:31
Всичко идва с тренировките :)
5 jaba kikirica 02.05.2012 | 14:01
Да, но на мен няма да ми се получат като на баба....има нещо....техните винаги са уникално вкусни ;)
4 Andrei Ivanov 02.05.2012 | 13:56
Няма нищо по-хубаво да сготвиш по стара бабина рецепта вкусно ястие на любимите си хора :)
3 plevenska rusoglava 02.05.2012 | 13:55
Много съм гладна :) на баба манджите наистина са най - вкусни
2 Лиза Мишпека 02.05.2012 | 13:54
Много хубава статия.
1 tazmaniiskiq dqvol 02.05.2012 | 13:48
На баба манджите винаги са най-вкусни :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Чист късмет игрален филм /п/ (12)
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:15 Звезден прах тв филм/п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 06:00 Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 06:30 Звезден прах тв филм
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Южняшка Коледа" - романтичен,...
  • 05:20 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.23 /п./
  • Сега "Двете страни на чудесата" - с уч....
  • 04:30 "Баща в излишък" - с уч. на Уил...
  • 06:00 "ФБР" - сериал, сезон 2 /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Коледно слънце" (премиера) - с уч....
  • 14:15 "Баща в излишък 2" - с уч. на Марк...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.