Да си измиеш ръцете за АЕЦ "Белене"

Кой ще ни гарантира, че независимо какво решим всички заедно на референдума, ще сме направили правилния избор?

по статията работи: Александър Христов | 02.10.2012 | 17:22

Вероятно вече всички за разбрали, че лайтмотивът на деня е "народът ще решава за АЕЦ "Белене". Много е вероятно да имаме референдум по един от най-важните въпроси в съвременната история на страната. Наистина радостна новина, пълна с оптимизъм и демократичност, пряка демокрация в действие, или поне на пръв поглед. Още от 1981 г., когато за пръв път се заговаря за "Белене", проектът за втората ни атомна електроцентрала е един от най-дебатираните проблеми, пред които политическият елит на България се е изправял.

Оттогава, та до ден днешен, се води ожесточен и безкраен спор дали строежът да стане факт, или не. Едва ли има политическа сила без становище по въпроса, едва ли има държавник, който да няма позиция и едва ли е имало правителство, което да не е влизало в тежки пререкания с опозицията по повод централата. На фона на всичкото това говорене, проекти, стратегии и откровени политически караници, съдбата и същността на АЕЦ "Белене", според мен, беше и е доста неясна. Така беше до днес, когато всичко това приключи, защото "народът ще решава за АЕЦ "Белене".

Всички политически "зиг-заци" и неспособността на ГЕРБ, а и на на управляващите от всякакви цветове преди това, да решат този проблем доведоха дотук и отговорността е вече в ръцете на гражданите. Въпросът, който ме измъчва обаче, е наистина ли е възможно обикновените хора да дадат правилния отговор на казус, касаещ националната икономика, сигурност и суверенитет, при положение, че управляващите не са успели да го дадат в продължение на повече от 30 години. Реалистично ли е дори такова питане да бъде отправяно към българското общество и върху каква точно компетенция се очаква аз или вие да имаме ясна позиция по отношение на Белене? Знаем ли какво точно стои зад този проект, какви са параметрите му и дали той е изгоден за страната ни или не? По моему отговорът на този въпрос е по-скоро не, не знаем. И какво се прави, когато нещо при нас е неясно – политиците ни го обясняват, разбира се.

Когато датата на референдума стане факт, бъдете сигурни, ще започне масирана предизборна кампания, къде официална, къде не. Всички политически сили ще припомнят, че имат ясно становище по въпроса и съвсем категорично ще започнат да призовават хората да подкрепят тяхната кауза, забравяйки, че те са имали възможност да вземат това решение, но са я отказали. Ще си припомнят колко са сигурни в позицията си, защото отговорността вече няма да е тяхна. Ще се скрият умело зад крилатото "vox populi".

Кой ще ни гарантира обаче, че независимо какво решим всички заедно на референдума, ще сме направили правилния избор? Когато агитацията започне, проблемът ще стане политически и всяка партия ще иска да обслужва себе си и много малко ще се интересува от конкретния проблем, в това можете да бъдете сигурни. Ще се активизират твърдите електорати и ще се гласува по партийна заръка.

Референдум в България ще се провежда по същия начин, по който се провеждаха мажоритарни избори – по цвят. Едната част на барикада ще продължава да котка дългогодишната си избирателна маса с лозунга "за евтин ток" (както го правеше, докато събираше подписката за референдума), а другата, ще плаши, че дългата ръка големия Иван ще застраши националната ни енергийна независимост. По темата пак ще се използва същото ялово говорене като досега и то няма да доведе но никаква яснота, но този път решението ще трябва да взима друг, да го взимаме ние.

Българският политически елит капитулира в единствената си функция – да взима правилните решения в полза на страната си. Нека само за секунда да ви припомня защо имаме депутати и министри – те са там, избрани от нас, за да взимат решения, за които ние нямаме компетенция. Затова избираме експерти, които да ни представляват. Оказва се обаче, че те ни прехвърлят топката, защото решението да има референдум, не идва от обществеността, а идва от няколко политически сили, чрез обществеността. Управляващите ни използват като маша, решават да се откажат от отговорността си и сега сме ние. А, когато казвам ние, имам предвид всички ние – интелектуалците, висшистите, инженерите, учителите, деменциралите, малограмотните, неграмотните, знаещите и незнаещите.

Да, и неграмотните също ще решават дали е добре да имаме или нямаме втора атомна централа. Може и да звучи крайно, може да звучи недемократично, но аз лично смятам, че голяма част от хората, които ще пуснат гласа си в деня на референдума, няма да знаят за какво точно казват да, или не. Пък и представете си за миг само какво ще стане и каква ще бъде волята народна, ако се направи референдум и по други важни политически и социални проблеми като например: "Да се лекуват ли хомосексуалистите в болници?", "Да върнем ли комунизма?", "Да се увеличат ли пенсиите?", "Да се върне ли смъртното наказание?", "Трябва ли България пак да е на три морета?" - отговорите, които ще даде избирателят на някои от тези въпроси са повече от ясни, но, за съжаление, не съм сигурен, че ще са правилните.

Всичко казано дотук, ме навежда на следните мисли – колко много прилича цялата тази работа с народното запитване около АЕЦ-а с първия референдум, проведен в човешката история. Първият референдум в историята, този на  римския прокурор Пилат Понтийски, който в неспособността си да реши съдбата на един затворник, го предава на милостта на тълпата, която веднага сочи кръста, а след това същият този Пилат си измива ръцете, защото не той е взел грешното решение.

Накрая нека да ни е честит и нашият първи референдум и дано вземем правилното решение, но да не забравяме и че историята показва, че тълпата много често греши, когато крещи "осанна" или "разпни го".

Автор на статията е Александър Христов, редактор в Div.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Vladimir Yosifov 04.10.2012 | 16:08
Прав е автора на статията !...Политиците са избрани за това - да защитават интереса на народа а не своя личен интерес !...Крайно време е прокуратурата да поиска сметка на всички бивши и настоящи премиери , министри и зам. министри за похарчените народни/държавни/ пари.
8 вяра симеонова 04.10.2012 | 14:27
Не мисля, че има значение как ще се гласува на този референдум. Добре, да допуснем, че референдума е легитимен и резултата е за АЕЦ Белене. Как ще се задължи правителството, сегашното или следващото или което и да било да изпълни волята на референдума. Струва ми се, че тази воля на народа ще се използва за предизборни пропаганди на определени партии и строежа на АЕЦ-а все ще се отлага. Излищно ще се хвърлят 40 милиона лева за провеждането на референдума във времена когато не е добре да се пилеят пари. И всичко това, заради неблагоразумието и неспособността на собствено мислене на 500-600 хиляди българи. Има наколко истини - България никога няма да има енергийна независимост и цената на тока никога няма да пада, защо се заблуждават хората?!
7 Красимира Тачева 02.10.2012 | 19:12
и аз все още не съм съвсем сигурна как бих гласувала, ако се стигне до референдум!
6 lou reed 02.10.2012 | 18:49
Кой ще ни гарантира, че независимо какво решим всички заедно на референдума, ще сме направили правилния избор? Никой не е длъжен да ти гарантира нищо, след като си направил избор!
5 Sisunka Mitevska 02.10.2012 | 18:37
Честно казано от всичко, изчетено и казано по този въпрос последно време си мисля, че каквото и решение да вземем ще бъде грешно, а и много зависи как ще бъде представен въпросът.
4 капаче калпаче 02.10.2012 | 18:22
"Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател" е казал Чърчил. Като се знаем колко сме очалгарена нация, оциганена, опростачена и неинтересуваща се от нищо, защо ни е на баир лозе и на гол тумбак - скъп референдум? Ама народецът иска да го питат. Е, ще го питат;)))
3 nina spahieva 02.10.2012 | 17:51
Дано не е прав автора с аналогията с Пилат Понтийски. Крайно време е да се обединим около кауза, а ако една централа може да подобри положението ни /което повече от плачевно/ защо да се отказваме от нея?
2 Милена Симова 02.10.2012 | 17:44
Аз не мисля, че определени хора трябва да имат право да гласуват. Нека поне има някаква граница. Примерно само завършилите основно или средно образование да имат право на глас. Освен това на малцинствата също трябва да не се дава право да се гласува. Може да звучи доста недемократично и дори расистко, комунистическо и т.н., но това мисля и смятам, че ще е най-добре за България!
1 Gheorghy Ganchev 02.10.2012 | 17:35
Никак не е крайно становището на автора от отношение на тезата си, че неграмотни хора ще гласуват в деня на референдума, такива които дори не знаят значението на тази дума. Но дори и това няма значение, защото за мен това народно допитване ще бъде силно манипулирано и съпроводено от скъпи ПР кампании, организирани от хората, чиито интереси са пряко замесени в далаверата Белене. Накрая техният глас ще се чуе, а не народният.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.