За съветите как да живеем...

Бъдете сериозни, бъдете позитивни, правете компромиси – а защо?

по статията работи: Александър Христов | 09.07.2012 | 10:39
За съветите как да живеем...
Boaz Yiftach/Free Digital Photos

Много модерно стана да се дават съвети. Съвети за всичко - от това как да станеш най-богатият човек на света, инвестирайки четири лева, как да се превърнеш в Казанова на 21 век, използвайки само стоки за един лев, как да направиш спортно тяло, тренирайки само с дистанционното или как да си връзваш обувките за 3, вместо за 5 секунди. За подобен род умнотии се изписват невероятно количеството статии, но ако бяха верни, земята щеше да е населена само със свръхчовеци, в Африка нямаше да има глад, Левски винаги щеше да е шампион, а Джъстин Бийбър щеше да е приет като послушник в Килифаревския манастир.

Няма какво да се лъжем, повечето от тези така наречени съвети са потребни точно колкото български народен представител – демек хич. Затова реших, не без помощта на колегите, да направя нещо по въпроса и да събера в един материал всички анти-съвети или по друг начин казано противоотровата срещу всички досадни и глупави клишета, които ни заливат като цунамита и се опитват да ни дават тон в живота.

"Бъдете сериозни" - Отвсякъде ни размахват пръст и ни обясняват как трябва да сме сериозни и да не си играем с живота си. Знаете ли какво? Вземете пръста им, оближете го и им го пъхнете в ухото следващия път, когато ви казват такова нещо. Да се взимаш насериозно е безинтересно, скучно и най-важното - много вредно. Няма нищо по-тъжно от млад човек, който се е надул все едно е баш шеф на Уолстрийт, а всъщност ходи в един офис и мести едни кламери. Ще ви издам и още една "тайна" - хората, които са направили велики неща, никога през живота си не са се взимали насериозно – само две имена като пример са достатъчни – Джобс и Айнщайн. Животът е игра, игривостта е най-добрият начин да се възприема светът, а ежедневието без нея е скучно, досадно и най-вече не води до успехи.

"Бъдете много амбициозни" - За съвсем краткия ми житейски опит съм забелязал, че колкото по-некадърен и лишен от качества е един човек, толкова е по-амбициозен. Какво имам предвид - некадърникът е готов да те прекара, да си припише постиженията ти, да се подмазва на шефа, да се подмазва на тези, които се подмазват на шефа. Той идва един час по-рано, за видят всички, че е първи, и си тръгва последен. Той не прави нищо повече от другите, само се опитва да се изкара много работен, а най-често друг му върши работата. Когато се иска доброволец, скача първи – точно като грозницата на сватба, която иска на живот и смърт да хване букета. Както при грозницата, така и на амбициозника парашутът не се отваря, защото всички виждат за какво става въпрос и колко са пресилени нещата. Никой не обича натегачи, а винаги, когато някой каже "бъди много амбициозен", има предвид "натягай се повече".

"Бъдете позитивни" - Позитивното мислене е чумата на 21 век и ще го твърдя, дори и шайка позитивисти да ме побият на кол. Цялата теория, че е достатъчно да мислиш позитивно, да желаеш силно нещо и небето ще се разцепи и "нещото" ще ти тупне в скута, е пълна и-ди-от-щи-на. Тази нова псевдо философия е измислена от много предприемчиви господа, които направиха пари на гърба на глупаците. После на принципа на папагалщината всички започнаха да повтарят, че трябва да сме позитивни. Ми не, не трябва, това не помага и прави хората инертни, защото вместо да се хванат и да направят нещо по-въпроса, те си седят вкъщи, гледат "Тайната" и мислят позитивно. Майната му на позитивното мислене, да на действията – ако искаш да имаш кола, иди и направи нещо по въпроса, а недей да мислиш за нея, защото най-много така да се замислиш, че да те блъсне Камаз. Не бъдете позитивни, в никакъв случай не бъдете и серопозитивни, бъдете активни.

"Правете компромиси" - Много често срещано мото. Само че има един основен проблем в него – никой не го изказва до края, в пълния му вид. Ако хората, които го прокламират, са искрени, трябва да казват "правете компромиси със себе си". Това вече аз не мога да приема. Да направиш компромис означава да тръгнеш срещу собствените си желания, да направиш нещо, което не искаш и което ще ти навреди, за сметка на другите. Веднага ще кажете, че човек понякога се жертва за сметка на друг и помага на свой близък или приятел, неглижирайки себе си. Да, така е, но тези неща не са компромиси, те са "жертва" и "помощ" и се правят точно защото искаме да ги направим. Компромис означава да преглътнеш своята гледна точка, мнението си и да пуснеш метър на някого, въпреки че не искаш. Дали Галилей е бил по компромисите? Пък и не пускайте метър на никого, защото един метър е напълно достатъчен за някого да ви заобиколи и да ви свали гащите.

"Живейте здравословно" - "Пазете тялото си, друго няма да получите." Аха, значи ми казвате, че няма да получа друго тяло и искате да прекарам живота си с това по най-скучния възможен начин? Наясно съм колко еретични слова изричам, наясно съм и че "здравословно живеещите" ще искат да разпънат това, което е останало от мене след позитивистите, на кръст, но така мисля по въпроса и не смятам да правя компромис със себе си. Манията по здравословния начин на живот е нищо друго, освен мода и индустрия, която разчита на простия факт, че всички ги е страх да умрат. И мен ме е страх, затова предпочитам да изживея краткия си живот забавлявайки се, пеейки, пушейки, правейки секс и хапвайки свински пържоли, а не да удължа времето си и да прекарам 90 години пасейки соеви кълнове и пиейки преварена вода. Освен това някога да сте виждали щастлив орел или костенурка? Аз, поне, не съм.

Александър Христов е автор в сайта за мъжка аудитория Div.bg. Сред скорошните му текстове са още:

Правоговорните грешки на българите

Гробище за домашни технологии


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Kaloqn Slavov 09.07.2012 | 19:15
и правете това по често http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/64432
24 Alena Bukva 09.07.2012 | 13:49
То няма лесно в този живот - всичко е трудно. Човек винаги избира лесния път за съжаление.
23 Alena Bukva 09.07.2012 | 13:48
АХахаха;) МНого правилноо! Важно е човек как се чувства, независимо как го тъпчат на работа.
22 Пипа Мидълтънова 09.07.2012 | 13:45
Човек не трябва да се опитва да се вкарва в някаква рамка или пък да се пренавива. Всяка крайност води след себе си друга.
21 Alena Bukva 09.07.2012 | 13:43
Може би. Ама все пак живееш с разни хора....и сред хора. Трябва да има и съобразяване!
20 Alena Bukva 09.07.2012 | 13:42
Това с правенето на компромиси много малко хора наистина го могат! А е толкова важно - хората трябва да се учат да бъдат по-отстъпчиви!
19 Даная Михайлова 09.07.2012 | 12:07
Живота е прекалено кратък ,за да живеем по правила .Всеки трябва да го живее така както смята за добре и както на него си му харесва
18 трендафил въжарски 09.07.2012 | 11:54
хаха, този материал го четох в див беге онзи ден,. много е яко и много полезен и правилен
17 borislav tomov 09.07.2012 | 11:50
Трябва да се стремим по скоро към щастлив,разумен и плодотворен живот.Да намерим идеалното равновесие между отделните му страни на живота.
16 Баба Пъша 09.07.2012 | 11:35
Статията наистина е интересна, просто аз не взмам акъл за подобни работи от чужди хора. Или се доверявам на съвет от близък приятел, или просто си бия главата и трупам опит.
15 Баба Пъша 09.07.2012 | 11:29
Искам да кажа на господин автора на статията, че е много трудно в днешно време да се живее здравословно. Не е сигурно, че от където и да си купиш плодове и зеленчуци, ще са вкусни и без консерванти. На практика не знаеш какво има в тях и с какво са торени и поливани.
14 siana todorova 09.07.2012 | 11:28
Един път се живее и трябва да е пълноценно и на макс, но за съжаление повечето хора не го осъзнават
13 Kрасимир Стоев 09.07.2012 | 11:24
Принципно е така, но пропускаш нещо съществено - хората НЕ знаят какво искат, затова и се допитват до по-мъдрите. Ако човекът имаше отговор на въпроса какво да прави с живота си, тогава всичко би си дошло веднага на мястото.
12 Баба Пъша 09.07.2012 | 11:23
"Бъдете сериозни, бъдете позитивни, правете компромиси" - изобщо не съм от хората, които обичам да ми казват как да живея и една ли не да следвам някакви чужди принципи като цитата, който съм извадил в началото на коментара си. Всеки сам избира как да си живее живота, без значение какво ще му коства това.
11 cvetan nikolaev 09.07.2012 | 11:17
Усмихвай се на живота и животът ще ти се усмихне.Живейте го пълноценно и не слушайте много другите,а само себе си!
10 Dukesa Bub 09.07.2012 | 11:10
Харесва ми различната гледна точка на автора и това че има някакво различно мнение. Аз съм от хората, които се опитват да водят поне малко здравословен живот, без да се вманиачавам, не за да живея 90 години, а за да не живея малкото си живот болна и да ми се налага да ходя по лекари, да вися по опашки и да си давам парите за лекарства. Здравото тяло е важно, за да се води пълноценен живот. Ако пушиш, пиеш алкохол и ядеш джънк фуд всеки ден, има голяма вероятност на 35 да изглеждаш отвратително както на външен вид, така и на вътрешен и да си на опашката в онкологията, а и ще предадеш лоши гени на децата си, ако изобщо успееш да имаш такива. Тези вредни изкушения трябва да са в граници, иначе освен че няма да получаваш удоволствие от тях, ако прекаляваш, ще си съсипеш и малкото живот. С останалите неща е същото. Важна е мярката, ако наистина държиш да имаш някакъв що-годе смислен живот, да не ровиш по кофите, да не си самотник, безработен, болен и вечно нацупен.
9 kaspar duhche 09.07.2012 | 11:09
Именно- човек забравя за собствените си цели и мечти, заради някои ужасни насаждания от страна на обществото или определена личност.
8 pesho arkadiev 09.07.2012 | 10:57
Не приемайте никакви съвети от когото и да е било- вземайте решения сами :)
7 Moni Stoeva 09.07.2012 | 10:54
Всъщност някой изобщо връзвали се на всичките тези псевдо съвети и учения уж за по-добър живот. Сума народ се замогнаха чрез драскачество на подобни бумажки и изнасяне на скъпи семинари. Дори и да има капка истина в тях, човек е такъв каквото е обкръжението му и каквите са приятелите му.
6 Marya Rossa 09.07.2012 | 10:49
Ценя правото на лично мнение, а и напоследък стана особено популярно да се разбиват митове и клишета. Няма как да не се съглася веднага с позицията на Христов относно амбициозността. Имам същото наблюдение - колкото по-елементарен е човек, толкова по-болезнено амбициозен е. Но все пак и тоталната апатия не е достаен начин на съществуване.
5 pateshki ustni 09.07.2012 | 10:49
Животът е игра, игривостта е най-добрият начин да се възприема светът, а ежедневието без нея е скучно, досадно и най-вече не води до успехи. - много добре казано
4 lola bunny 09.07.2012 | 10:49
Живей така както ти искаш, а не както някой друг ти казва.
3 луда гъба 09.07.2012 | 10:49
"Той не прави нищо повече от другите, само се опитва да се изкара много работен..." :))))
2 луда гъба 09.07.2012 | 10:47
"Няма нищо по-тъжно от млад човек, който се е надул все едно е баш шеф на Уолстрийт, а всъщност ходи в един офис и мести едни кламери." Много добре казано!Колкото по-несериозно се отнасяш с живота,толкова по-добре живееш!
1 mihaela angelova 09.07.2012 | 10:43
много добра статия и съветите са доста реални за днешно време

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Професия - документалист...
  • 14:40 "Хора и бури
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.14...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.67
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.