Защо да стане по лесния начин, като може по скъпия

За кого се грижи Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка

по статията работи: Елена Коцева | 26.07.2012 | 13:58

В сряда, 25 юли, Министерският съвет одобри Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка. От месец документът беше качен за обществено обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването. И, интересно, той не предизвика почти никакви отзиви, нито дискусии.

Програмата предвижда 75% от 12-годишните момичета да бъдат ваксинирани срещу HPV – човешки папиломен вирус, който е основният причинител на онкологично заболяване.

Сред основните мотиви е черната статистика, според която ежегодно в света се регистрират около 500 000 нови заболели и 250 000 смъртни случая. И..., както отново същият документ признава – България се нарежда сред най-засегнатите страни в Европа - новооткритите случаи са се увеличили почти трикратно в последните години.

Годишно между 1100 – 1200 българки се разболяват, като за 350 и 400 от тях изходът е фатален. Това означава, че всеки ден една жена умира заради рак на шийката на матката, а на три други тази диагноза се поставя.

Като мотив за въвеждането на такава масова ваксинация се посочват положителни тенденции сред други европейски държави. Като пример служат предимно скандинавски страни и Великобритания, САЩ. Но… в документа, гласуван от Министерски съвет, точни цифри няма.

Сравняват се най-засегнатите страни - Румъния, Албания, Сърбия и Черна гора, където честотата на заболяването е в границите 24 – 27 жени на 100 000, а смъртните случаи са от 10 до 13 на 100 000. От другата страна като положителен пример се дават страни като Финландия, Швейцария, Малта, Испания, Италия и Холандия, където смъртността от рак на маточната шийка е сведена до около 2 на 100 000.

Но колко са заболелите или с отклонения от нормата? Това не става ясно. Нито става ясно и друго – профилактиката на това заболяване само с ваксиниране на девойките ли става? Или има задължителни и безплатни прегледи, на колко време се правят те, личният лекар обажда ли се да подсети пациентките си, какво покриват съответните здравноосигурителни системи при диагноза.

А това са важни въпроси, защото профилактиката е тази, която намалява риска или дава възможност да се реагира навреме, така че човешкият живот да бъде спасен. И ваксините не отменят нуждата от профилактика. Това в документа на Министерство на здравеопазването не може да бъде прочетено – нито за страните, които са предпазили жените си от коварното заболяване, нито за страните, в които то все още е бич. И България е една сред тях.

Защото от няколко години Здравната каса не поема задължителното изследване през годината на българките, независимо дали са здравноосигурени, или не. Това е факт.

Преди няколко месеца се чуха гласове за връщането на това направление, но до приемане на предложението изобщо не се стигна. Направление (със или без усилия) може да се вземе от личния лекар, но здравната каса поема само прегледа, не и самото изследване. Цените са от 20 лева до 45 лв., като второто (т.нар. течно-базирана цитонамазка) е това, което дава сигурност.

При отклонения от нормата следват други изследвания – и по-специално ценоразписът за HPV вируса варира от 90 до 148 лв. Биопсията е 180 лв. и според уредбата се полага само веднъж след поставена диагноза. Втора биопсия е за сметка на пациентката. Лекарствата също.

В никакъв случай не искам да поставям под съмнение нуждата от една профилактична кампания. Особено при увеличаване на случаите на заболяване, най-често при все по-млади момичета.

Не искам и да отварям въпроса за това дали предлаганите ваксини са ефикасни и дори опасни. Периодично в интернет тръгват слухове за смъртни случаи вследствие на тази ваксина. Не обичам да вярвам на слухове и не се поддавам на паника. Ваксините са достижение на науката на 20-ти век и продължават да се развиват и през 21-ви. Благодарение на тях човечеството е избегнало много.

Но защо с една такава Стратегия се избира и най-скъпият, и най-отложеният като резултат във времето начин да се помогне на българската жена. Не е ли по-ефективно просто да се въведе повсеместна профилактика, която няма и да е насочена само към 11- и 12-годишните? И която няма да е толкова спорна, тъй като ясни и категорични резултати от действието на ваксината все още не са отчетени.

Зададох си обаче и още няколко въпроса:

Действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции е възможно само при постигане и поддържане на висок ваксинален обхват при над 75% от момичетата на 12-годишна възраст – така се обяснява в документа.

Постигането на обхват от 75% в никакъв случай не може да стане при доброволна имунизация. Дори и да се направи опит да се постигнат такива равнища – това означава наливане на огромно количество средства за информационни кампании, при съмнителни или най-малкото трудно прогнозируеми резултати. Това означава, че трябва да се въведе елементът задължителност, както с останалите ваксини и бележките, които се представят за записване в детска градина.

В случая, ще се наложи ограничение за встъпване в брак, например? Или представяне на бележка за имунизация срещу рак на маточната шийка при… закупуване на презервативи в аптеката?

Документът посочва още: За това (постигането на обхват от 75%) решаващо се явява осигуряването на публични средства за HPV ваксините, тъй като една от основните причини за отказ от имунизация на този етап се явяват финансови затруднения на родителите.

Това означава, че държавата ще се ангажира със закупуването на ваксини за всички 11-12 годишни деца, като една ваксина струва в момента около 450 лева и се поставя на три пъти. Изчислете сами колко пари са това и то дадени с някакъв вид обществена поръчка. Да не стане като с лекарствата, които министър Божидар Нанев закупи заради обществената истерия покрай грипа, а пък после даваше обяснение в съда.

И тук може да се постави въпросът дали държавната поръчка на толкова много ваксини ще бъде прозрачна, без лобиране, облагодетелстване и добре пресметната, така че да не се изхарчат напразно пари за ваксини, които ще стоят в някакви складове. Такива пари държавата има ли?

И държавата (въпреки че явно няма пари, дори и за онкоболните) е решила да хвърли много средства в кампания, която евентуално ще даде резултат след 5-10 години. Това също е един от въпросите, които си зададох. Защото както се казва в документа "Ежегодно обхващане и постигане на висок ваксинален обхват на основната целева група, в продължение на период от 5-10 години, ще направи излишна допълнителната имунизация на жените от възрастовата група до 25 години. Ами да – напълно логично – 11-12-годишните ще пораснат и все някога ще станат на 25.

Но може би поръчката ще бъде направена сега от това управление. А ще се плаща от следващото.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Aleksandar Vasilev 11.10.2012 | 08:49
Има ли противогрипна ваксина без живак? А без феноксиетанол, който уврежда нервната система? А без алуминий, който причинява алцхаймер и безброй други проблеми, тъй като допустимите нива са 20 микрограма, а във ваксините има 250-500? Информирайте се, докато не сте загубили здравето си на http://vaksini.eu/
6 Златка Христова 04.08.2012 | 11:01
Моля помогнете на Васко,безплатно от тук -->http://is.gd/X8Ku1n Той е в много тежко състояние :(
5 aneliya antonova 26.07.2012 | 14:36
Защото от няколко години Здравната каса не поема задължителното изследване през годината на българките, независимо дали са здравноосигурени, или не. Това е факт. Но пък всяка година от здравната каса отчитат милярд лева икономии, не е ли това поредното недоразумение!
4 Милослава Иванова 26.07.2012 | 14:26
Поредното доказателство, че живеем в Абсурдистан. Ще натъпчат 75% от децата (вероятно насила) с ваксини, от които те (още по-вероятно) нямат нужда. Цялата история намирисва на схемичките на Нанев. Държи ме оптимизмът, че ще се намерят хора, които да са против. Най-доброто решение за всички е вместо да се наливат в нечий джоб тези пари да бъдат вложени в профилактични прегледи. И да бъде създаден у младите жени навикът да се грижат за здравето си. И при нужда да бъдат лекувани, след като заболяването бъде хванато максимално рано. А не да има ДжиПи-та като моето, което чака да стана на 1000 години, за да ми даде след скандал направление за специалист. Трябва от 15-16 годишни да имат навика да ходят на профилактичните годишни прегледи. Вместо да ги тъпчем с лекарства и други отрови.
3 Филип Костов 26.07.2012 | 14:25
Пак поставят здравето на децата на кръст за пари и интереси!!!! Ето това е истината!!! Малките момиченца нямат нужда от такава ваксина, която дори не е доказано дали е безвредна, а имат нужда от безплатни годишни прегледи и безплатни процедури, ако се установят отклонения!!! Но явно пак има договор с фармацевти. Само дето аз няма да заведа дъщеря си да я ваксинират, както предполагам и всеки с поне малко акъл и обща култура. което означава, че няма да покрият и 1%, а ако задължат; такъв протест ще има, че цялото правителство и всичките фармацевтични босове ще бъдат набучени на колове! Нещастници! И на здравето на децата посегнаха за пари мастиите болни. Това няма да се случи обаче!
2 rene artois 26.07.2012 | 14:15
Кампанията от самото начало намирисва, тъй като ваксините са адски скъпи, досущ като оня вреден илач против грип, който бе закупен от здравното ведомство. Няма по-добра профилактика за каквото и да е било от профилактичните прегледи, които у нас са под всякаква критика и са повече от фиктивни. Да се върнем във времето на соца, когато всички те бяха задължително и блестяхме от здраве.
1 Zlatina Todorova 26.07.2012 | 14:00
по трудният начин винаги става тук , за да е по-интересно на всички ни

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.