Кметът на Панагюрище: Защо да не може Априлското въстание да се чества с Великден?!

Пловдивският владика поиска изместване на 140-годишнината от Априлската епопея

по статията работи: iNews.bg | 23.02.2016 | 18:37
Кметът на Панагюрище: Защо да не може Априлското въстание да се чества с Великден?!
Никола Белишки

Пловдивският владика Николай си позволи да поиска отлагане на голямото честване по повод 140-годишнината от Априлското въстание, което традиционно се прави на 1 май, тъй като съвпадало тази година с най-големия християнски празник Великден. Според Негово Високо Преосвещенство нищо не пречело юбилея от въстанието да бъде изместен за следващия ден - 2 май.

В отворено писмо до Община Панагюрище владиката заявява, че Панагюрище не може да чества двете събития на една дата, тъй като Великден е най-големият християнски празник, а мотивите за избухването на Априлското въстание били "политически". Според митрополита съвместяването на празника и честването било "богохулство" и "грях".

Това, естествено, хвърли в смут управата на възрожденския град, която отдавна е планирала честването на народната саможертва срещу турските поробители. Там вече вече подготовка на мероприятията, пращат се покани на гостите - известни личности, политици и управляващи. Освен това досега Панагюрище винаги е почитало жертвата на предците си в Априлската епопея именно на 1 май и никой досега не си е позволявал да иска "изместване" на народната почит. 

Кметът на Панагюрище Никола Белишки, който е и председател на Сдружението на възрожденските градове в България, заяви по БНР, че първо не може еднолично да измести честването. Второ, не може да приеме аргументите на дядо Николай, особено по отношение на "политическите" мотиви за избухване на Априлското въстание.

Той припомни на вишия църковен служител, че много Божи хора – около 200 свещеници, са участвали в Априлската епопея и мнозина от тях са дали живота си, за да се избави България от турското иго. Белишки не вижда никаква причина Великден да не може да се съчетае с голямото честване на Априлското въстание, чиято цел е да повдига народния дух и патриотизма на българите и да си спомнят за саможертвата на предците си.

Белишки уточнява, че няма конфликт с Пловдивския митрополит. "В писмото на дядо Николай се казва, че празникът се измества. Ние не изместваме празника. Това, което трябва да е ясно на всички, е че празникът винаги е бил празнуван, поне в близките 40 години назад - винаги на 1 май вечерта", подчертава той.

"В писмото си дядо Николай казва, че денят, в който се отбелязва годишнината, е традиционно на 2 май. И дава пример - 20 април - плюс 13 дни по новия календар. Наскоро обаче течеше дебат в общественото пространство, че събитията, които са се случвали през 19 в. - към тях не се прибавят 13 дни, а 12. А това вече е друг разговор – денят е този - 1 май и ние не го местим. Той е заложен в Наредбата на Общинския съвет на Панагюрище за почетните звания и там е казано: "1 май - тържествена заря – проверка, 2 май – празненства на местността Оборище". Явно хората, които са информирали дядо Николай, не са се поинтересували как вървят нещата, защото тази възстановка, която се прави, протича в рамките на 40 до 50 минути и винаги времето и часовете на провеждане са били съгласувани с Църквата", обяснява Белишки.

Той отрича да има "такова нещо, като затваряне на църквата". "Никога това не се е случвало. Прави се в следобедните часове след 16.00 часа. И няма никакъв конфликт", отсече кметът.

Белишки припомни, че през 2005 г. е имало същото съвпадение на Великден с 1 май и тогава Църквата не е реагирала. Той е категоричен, че като кмет "не може да измести еднолично датата на честването". "Въпросът е на диалог и решение от колективния орган, с който ще се съобразя като управленец", заяви Белишки.

Ако обаче се стигне до преместване на датата, трябва да се има предвид, че подготовката за 140-годишнината от честването на Априлското въстание е започнала още през 2015 г. и има създаден Национален инициативен комитет, предупреди кметът на Панаюгрище, който е председател на Сдружението на възрожденските градове в България. Желанието на всички е било всеки един от градовете, които ще отбележат годишнината, да представят програмата си, за да се види, че няма застъпване на мероприятията.

Освен това протоколът изисквал поканите към висшите държавни институции да бъдат отправени 45 дни предварително.

Той подчерта и друг съществен момент в писмото на дядо Николай, с който не е съгласен. "Негово Високо Преосвещенство заявява, че разликата между двата празника е в мотивите. Предците ни - участници в Априлското въстание, са действали по политически подбуди. Дори по информация на сайта "Двери на православието", който е под благословията на Светия Синод и там се изказват историци и богослови. Там се казва, че над 200 свещеници са участвали и то пряко в Априлското въстание, а някои от тях са дали живота си за това", припомня на Пловдивския владика кметът.

Според Белишки е напълно възможно двата празника да се съвместят. "Когато взимаме решение, трябва да предвидим максимално обществените нагласи и да имаме предвид, че когато човек празнува, той се сеща и за тези, които са му най-близките и с начина, по който са изживели живота си, са допринесли днес да имаме това бъдеще. Това, което е станало през 1876 г. по никакъв начин не е работило против вярата и не засенчва значението и на Възкресение Христово, и на светата Църква. Противоречия няма и излишно се заражда напрежение в медиите. Не искам да влизам в задочен диалог с Негово Високо Преосвещенство и съм уверен, че ще намерим начин да решим този конфликт, който е въпрос на разговори, а не конфликт. Ще намерим начин да отбележим и празника и почитта към предците ни подобаващо, без да си пречат един на друг", подчерта кметът на Панагюрище.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Професия - документалист...
  • 14:40 "Хора и бури
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.14...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.67
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.