Санстефанският мит

Или за унижението да честваме като национален празник началото на руската окупация на България

по статията работи: iNews.bg | 03.03.2012 | 16:58

"Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби!"

                              Васил Левски

 

Поначало историческата памет и националната самоличност на всеки народ би трябвало да се опира единствено на фактите, но твърде често миналото се преплита с най-различни митове и легенди. Обикновено тези митове се дължат на стремеж към самоизтъкване, на романтизъм, а нерядко и на отрицателни емоции към съседни и по-далечни народи и държави. Единствено при българите обаче митовете като че ли са по-скоро израз не на национална гордост, а на някакъв ирационален нагон към самоунищожение. Един от най-убийствените примери в тази насока са несъмнено наукообразните легенди около Санстефанския договор.   

Той е сключен на 3 март 1878 г. и е предварителен (прелиминарен) договор, който самата победителка Русия е обявила, че ще бъде преразгледан, т.е. е съвсем очевидно, че той не е окончателен и както е известно този договор трае до лятото на 1878 г., когато се сключва окончателният Берлински договор.

А целта на честването на националния празник е да се отбележи подобаващо знаково събитие и повратна историческа дата, която най-пълно отразява съществени за националната ни идентичност и националното ни самочувствие ценности, достойнства, общобългарски усилия, борби и постижения.

В този смисъл какво е непреходното, исторически великото значение на случилото се на 3 март 1878 г.? Както вече беше изтъкнато, Санстефанският договор е предварителен, окончателен е Берлинският договор. Фактологично неиздържана е тезата, че със Санстефанския договор е приключила Руско-турската война от 1877-1878 г. и той именно е донесъл освобождението на българите.

Всъщност военните действия прикпючват с Одринското примирие, подписано на 31 януари 1878 г. Този неоснователно подценяван исторически документ е с важно значение за изхода от войната, при това той по-плътно се доближава до общите препоръки на великите сили, отправени към Османската империя на Цариградската конференция в края на 1876 г. В текста на примирието категорично се заявява, че "България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите, приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османска армия там повече не ще се намира".

Следователно според постановленията на Одринското примирие българската държава ще се възстанови в духа на общите европейски решения от декември 1876 г., взети на Цариградската конференция, но с немаловажната разлика (в полза на българското национално единство), че проектираните през 1876 г. два автономни български вилаета през януари 1878 г. са събрани в едно автономно княжество, еднакво по територията си с диоцеза на Българската екзархия.

Друг аргумент, обезсмислящ недоказаната значимост на Трети март като знаков ден на българското освобождение, е обстоятелството, че Санстефанският договор е едно временно руско-турско споразумение, в това събитие няма никакво конкретно българско участие. Нещо повече, Българското княжество, начертано на картата в Сан Стефано от руските дипломати (начело с граф Н. Игнатиев), се различава по границите си и по включените в него български територии както от екзархийския диоцез, така и от повтарящите го международни споразумения - Цариградската конференция и Одринското примирие. Именно според Санстефанския договор Русия отстъпва на Румъния и Сърбия съответно Северна Добруджа и Нишко (признати за неразделна част от българските територии и със султанския екзархийски ферман от 1870 г., и от великите сили в Цариград през 1876 г.).

По всичко личи, че Русия и по-конкретно граф Игнатиев нямат сериозни намерения да допуснат образуването на българско правителство, но за сметка на това са намислили да отстранят всякакви ограничения за окупацията на България. Това се вижда най-добре в чл. 25 на Санстефанския договор, според който "пълното опразване на руската армия на Европейска Турция с изключение на България ще стане в срок от 3 месеца след сключването на окончателния мир между н.в. руския император и н.в. султана". Руската окупация се определя да бъде "приблизително две години".        

В пълен разрез с идиличната картина, оставена ни от Иван Вазов за дечицата, които посрещали "братушките" с "крушки", руснаците се държат в България именно като в завоювана и окупирана територия. Те са твърде раздразнителни и към липсата на желание сред българите да им подаряват стоки и храни без пари. Произволът на руснаците е толкова страшен, че един руски дипломат свидетелства, че българското население "по това време предпочиташе турското владичество пред могъщественото покровителство на Царя Освободител". Първият български екзарх Антим I пък споделя пред един руснак: "Вие, русите, ни избавихте от турците, благодарим ви за това; но кой ще ни спаси сега от вас, русите?", четем в "Строителите на съвременна България" от Симеон Радев.      

В действителност тъкмо Берлинският договор, подписан на 13 юли 1878 г., дава международна гаранция за българската държавност и спасява българите от пряка руска власт, но същевременно утвърждава разпокъсването на страната на 5 части в съответствие с британско-руското споразумение, сключено в навечерието на Берлинския конгрес. За разлика от Санстефанския договор, обаче, Берлинският договор намалява времетраенето на руската окупация от "приблизително две години" на 9 месеца и изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България в рамките на три месеца след изтичането на 9-месечния период. Нещо повече, Берлинският договор налага още от самото начало международен контрол върху руската окупационна администрация.

И след всички тези факти Санстефанският договор се чества като национален празник на България, а Берлинският договор е смятан повсеместно за "черен" за България...               

Изключително показателен за принизеното ни национално самочувствие, за неоправданото ни самоподценяване е историографският факт, че вече 134 години руската окупация в България от 1878-1879 г. се обозначава снизходително и неточно като "временно руско управление". Началото на тази военна окупация юридически поставя именно Санстефанският договор. Как изобщо е възможно денят на подписването на този тъкмо договор българите да приемат за най-ярък знак на освобождението си от петвековно чуждо иго?

Тържественото честване на този ден, внушенията, че Санстефанският договор и българският национален идеал са едно и също нещо, означава освен всичко вече изтъкнато, че ние днес официално и "всенародно" почитаме деня, в който се установява чужда военна окупация в България. Надали има друг народ освен българите, който да нарича "освободители" собствените си завоеватели. Надали има други, които да наричат опитът за замяна на едно чуждо владичество (турското) с друго (руското) "освобождение". 

Ето едни особено показателни думи от Захарий Стоянов: "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и пр., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…", четем из предисловието към брошурата на Георги С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите". 

Разбира се, с горните съображения не се опитвам ни най-малко да подценявам героизма и заслугите на руските воини. Просто има твърде много основания да се съмняваме в знаковия характер на Трети март за България.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Kalin Videnov 06.03.2012 | 16:29
на 22.09. празнуваме независимостта си!!! през 1908 г. на тази дата Фердинанд го обявява с акт в Пловдив напук на Берлинския договор :)))
12 Петър Сарафов 06.03.2012 | 11:50
Леле леле, как си се разпенявил... А всъщност разбитата инфраструктура и окаяното състояние на земеделието, са в следствие от 22-годишната "демокрация" в нас (в кавички е защото то всъщност си е 22-годишно крадене). Това за страната на 3 морета няма що да го коментирам, явно трябва да си вземеш по-нова карта на България ;). Освен това всяка държава защитава преди всичко собствените си интереси и не знам защо се учудвате толкова, че Русия е след Освобождението е искала да има тук страна под нейно влияние да не казвам управление. А останалите Велики сили, като толкова са се загрижили по Българският въпрос защо не са привели в действие решенията от Цариградската конференция? Така че основният проблем на България далеч не е Русия, а това че не защитаваме собствените си интереси, а все търсим на кого да угодим - първо на руснаците, сега на американците. А нито на едните, нито на другите не им пука за нас, а гледат само собствените си интереси, което трябва да правим и ние.
11 Bojidar-Mateo Benev 04.03.2012 | 21:31
на коя свобода е символ,бе?!!!4е ни поробиха по нагло,по злостно,по ал4но ли???4е до ден дне6ен ни троват йивота и ни сму4ат ли???!!!по добре да бяхме останали под турско-пак 6тяхме да сме по добре сега!!!откудето е минал руския боту6,трева не никне,еееи!!!няма дурйава,която да не е била завладяна от русия,която да не е ж окаяно състояние-разбита инфраструктура,липса на такава изоб6то,пропита с корупция и престъпност,със затрито земеделие,здравна система....разруха навсякуде!!!това ли ти е свободата??това ли ти е върнатия живот???бг няма да види светло буде6те,докато не се откъсне от русия!!да се обърне на запад-твърдо!!!без русия,бг днес 6те6е да е наи развитата държава на континента!!за това и няма намерение да ни остави намира!!!държава която излиза на 3 морета,с планини,реки,от които едната е с важно положение,а дуржавата е с гео-полити4еско положение,каквото е опасно за икономи4еските интереси на русия!!тази държава ако е суверенна-русия загива!!няма да може да извива ръцете на дуржави като украина за газта,за6тото украина би имала вузможност за доставки ,на по нисци цени и би отсвирила монопола на русия!!!до ден дне6ен сме под руския монопол!!осъсзнаите го,еееи!!!!заради русия сме на това дередже,еееи!!!!а този не6астник,които е писал-да бяга в русия,като толкова му е мило и драго за нея!!или ж китаи-там съ6то 6те се 4ъвсат добре!!и само о6те едно не6то!за6то,ако вси4ко е било толкова хубажо и розово ,са пазили границите с автомати след 44'??ако е бил толкова хубав животът,за6то всеки е опитвал да бяга,жертваики живота си?!!
10 Bojidar-Mateo Benev 04.03.2012 | 21:24
какво об6то има името???!!!
9 Bojidar-Mateo Benev 04.03.2012 | 21:21
на коя свобода е символ,бе?!!!4е ни поробиха по нагло,по злостно,по ал4но ли???4е до ден дне6ен ни троват йивота и ни сму4ат ли???!!!по добре да бяхме останали под турско-пак 6тяхме да сме по добре сега!!!откудето е минал руския боту6,трева не никне,еееи!!!няма дурйава,която да не е била завладяна от русия,която да не е ж окаяно състояние-разбита инфраструктура,липса на такава изоб6то,пропита с корупция и престъпност,със затрито земеделие,здравна система....разруха навсякуде!!!това ли ти е свободата??това ли ти е върнатия живот???бг няма да види светло буде6те,докато не се откъсне от русия!!да се обърне на запад-твърдо!!!без русия,бг днес 6те6е да е наи развитата държава на континента!!за това и няма намерение да ни остави намира!!!държава която излиза на 3 морета,с планини,реки,от които едната е с важно положение,а дуржавата е с гео-полити4еско положение,каквото е опасно за икономи4еските интереси на русия!!тази държава ако е суверенна-русия загива!!няма да може да извива ръцете на дуржави като украина за газта,за6тото украина би имала вузможност за доставки ,на по нисци цени и би отсвирила монопола на русия!!!до ден дне6ен сме под руския монопол!!осъсзнаите го,еееи!!!!заради русия сме на това дередже,еееи!!!!а този не6астник,които е писал-да бяга в русия,като толкова му е мило и драго за нея!!или ж китаи-там съ6то 6те се 4ъвсат добре!!и само о6те едно не6то!за6то,ако вси4ко е било толкова хубажо и розово ,са пазили границите с автомати след 44'??ако е бил толкова хубав животът,за6то всеки е опитвал да бяга,жертваики живота си?!!
8 Bojidar-Mateo Benev 04.03.2012 | 21:11
то4но така трябва!!!русия е истинския ни поробител,до ден дне6ен!!заради нея пла6таме скъпо и прескъпо ток,вода,горива,услуги,стоки....това е самата истина-руснаците са извур6вали такива зверства с булгарите,каквито турците дори не са си помисляли!!изнасилвали са жените ни,грабили са къ6тите,нивите,имотите,ами след 44'???-тогава ве4е са се самозабравили,аиде да не говорим!!!!!!!по скоро заради твоето мислене,бг е на този хал!
7 Bojidar-Mateo Benev 04.03.2012 | 21:08
именно,напълно с две руце подкрепям мнението ти!!!жалко,4е не сме мнозинство!!може6тите,умните,интелигентни,нау4ени,на4етени,кадърни хора!!!остатъка от ИСТИНСКИЯ елит,не от псевдо елита,които ни натрапват от ТВ и вестници!!!ако не бяха избили на6ите прадеди след 44'-Бг 6те6е да е светлинни години напред!!или поне,ако тупоумното ов4еду6но стадо,наре4ено български народ,които носи дребна и жалка ду6ица,бе6е гласувал Костов да има 2-ри и после 3-ти мандат!!!ако бе6е направил това-сега 6тяхме да имаме и пути6та,и магистрали,и турговия,и нормални заплати,закони,здравна система и т.н.!!!!
6 Bojidar-Mateo Benev 04.03.2012 | 21:03
тожа е самата истина!!до ден дне6ен,русия ни управлява!!!вси4кото зло в момента,от което не можем да живеем нормален живот е именно заради русия!!!пла6таме горива,ток на такива цени-заради русия!!тя няма интерес бг да поеме по европеиски пут,за6тото тогава няма да има откъде да сму4е милиярди на на6 гръб!!!няма дурйава,която да е била под съветския боту6,която сега да не е в окаяно състояние-инфраструктура,икономика,мафия,корупция.........откудето е минал руския крак-трева не никне!!само бурени и плевели!!!
5 Поли Станин 04.03.2012 | 18:36
Точно заради това мислене България ще си тъне в мизерия !
4 Борислав Стоянов 04.03.2012 | 11:24
А всеки интелигентен и мислещ човек в някаква степен трябва да бъде русофоб!! В противен случай означава,че е мазохист!!
3 Борислав Стоянов 04.03.2012 | 11:16
Това е просто история,а това,че на теб не ти харесва си е изцяло твой проблем! Освободили сме се?? Отворете си очите,глупаци нещастни!! Какво празнуваме тогава на 22.09?? Така ли не проумяхте,че тази гнусна азиатска империя,винаги е била най-големият ни враг,още от самото си възникване??
2 Поли Станин 04.03.2012 | 00:32
Цялата статия смърди на русофобия .Трети март е повече символ ,отколкото дата .И какво значение има дали е 3-ти март ,31 януари или 20 април ? Това е символ на една победа ,на свободата .Но някой жалки журналистчета ,финансово подбутнати от продажни политици си пишат статийки за замазване очите на глупелият от глад българин .Русия ни е дала свободата ,върнала ни е живота ,а какво правим ние в замяна ,търсим користната й цел .България няма да види светло бъдеше докато мрази Русия ,това е единствената истина . А тези драскачи ,тези които им плашат и останалите ,които им вярват заслужават да са с рязани пишки сега и да говорят на турски в пределите на Турция .Без Русия ,това щеше да е България днес!
1 Aleksandar Rizov 03.03.2012 | 23:48
Автора на статията първо да си смени името , и тогава да пише за БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.