Чалгата умря! Да живее поп-фолкът!

За метаморфозата на една субкултура и едно общество

по статията работи: Мартина Панайотова | 01.03.2012 | 17:09
Чалгата умря! Да живее поп-фолкът!
Костадин Кръстев - Коко/ Facebook

Вчера фолк певицата Софи Маринова спечели "Българската песен на Евровизия 2012" и ще представи страната ни на европейския песенен поп конкурс в Баку, Азербайджан. Тази статия обаче не е за нея. Тя е за трансформацията на определена субкултура и срастването ѝ в едно общество, което вече не би могло да се оправдава с явления като политически, икономически и социален преход. Колкото и да му беше удобно.

Преходът роди чалгата още през първите години след падането на комунизма. Чалгата, от своя страна, възпя прехода. Всъщност двете явления са доста интересни и биха могли да се разгледат през призмата на множество социални аспекти.

На първо място чалгата по време на прехода имаше точно специфичен дух, точно определени параметри и строго формулирана концепция. Представителите ѝ изглеждаха характерно, а посланията, които носеха не можеха да се сбъркат в своята специфика.

Най-важната особеност на чалгата от миналото обаче бе, че тя изигра ролята на най-безпристрастния, точен и изчерпателен архив на социалните процеси тогава. Или може би би било по-адекватно да се използва думата "социалните мутации". Както и да е...

Макар и заклеймена като музиката на по-бедните и непросветени маси, чалгата от 90-те всъщност бе едно огромно огледало, което отразяваше действителността в държавата по онова време: тя, без да иска, показа и "тигрите, които имат пари и хубави жени", и "белите мерцедеси, които преследват красивите девойки" и "левовете", които трябваше да се сменят в "марки", защото само тяхното наличие беше способно да донесе какъвто и да е просперитет: икономически, социален, душевен (не духовен! Духовното бе непозната за текстописците дума по онова време.).

Времето обаче се промени и тигрите малко по малко се превърнаха в загладили лъскава козина лъвове, гордо седнали върху най-ключовите икономически и политически държавнически постове. Ланците се претопиха в стилни вратовръзки, а мерцедесите бяха заменени от лимузини, движещи се със специален режим. Промени се и чалгата – тя вече изобщо не беше мръсна дума.

Медиите отвориха дверите (и краката) си широко пред нея и я пуснаха на голямата арена, където доволна се качи на трибуната и започна да проповядва своите послания сред обществото, което още оправдаваше своята неадекватна инфантилна изостаналост с прехода.

По трибуната започнаха да маршируват клонирани кукли, изглеждащи толкова еднакво и архетипно, че на човек чак му се струваше, че се е озовал в някакъв извратен научнофантастичен роман: еднакви изкуствени къдрици, еднакви пластмасови цици, еднакви стъклени очи и еднакви мозъци, програмирани да действат мислят и разсъждават по един строго определен начин.

Та, така се получи, че тези програмирани клонинги не само бяха допуснати в общественото пространство, а се превърнаха в най-авторитетните ролеви модели, които моделираха хорското мнение като пластелин. Може би това е моментът, когато чалгата умря и от пепелта се възроди той – поп-фолкът, като приставката "поп" е от изключително значение.

И действително, фолк героите станаха толкова поп!

Така европейски, толкова световни. Гротеската визия на хиперболизираната, мутирала Памела Андерсън изведнъж изчезна и се появиха хиляди копия на Риана, Лейди Гага и Виктория Бекъм. Косите се подстригаха, шикозни нео-пънк одежди покриха циците. За поп-фолк гилдията започна да се грижи цяло войнство от най-добрите стилисти, коафьори, текстописци и пиари. Облякоха ги в дрехите на най-прочутите модни дизайнери, разведоха ги по най-екзотичните туристически точки и в най-големите мегаполиси. Това обаче, което забравиха да подменят, бе зададената програма в мозъците им. Те все си действаха по една и съща парадигма.

Но сега вече това не е важно, защото те са поп – те вече не са аутсайдерите – уродливите отрочета на нелепото, краткотрайно съешение между две епохи. Те са суперзвездите на новото време. Мощта им е толкова голяма, че те могат да спечелят един поп конкурс с фолк песен от раз. Като всичко, което им е нужно, е името им.

Не ме разбирайте погрешно, Софи е пич. Тя е даровита певица, която е доказала таланта си нееднократно през годините – още през ония години – с тигрите и мерцедесите. Но така тесногръдата и вече станалата толкова досадна истина е, че тя спечели поп конкурс с фолк песен... макар и поп-фолк песен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


29 Yoana Dvorianova 15.04.2012 | 21:08
Личи си, че си чел/а, но си оправи заглавието, щото е меко казано смешно! Чалгата никога не е умирала и няма да умре, и не ти го казвам като чалга-фенка, ами като културен антрополог, без значение поп звученето!
28 Принц Гугъл Младши 30.03.2012 | 22:28
Виждаш ли колко страшен процес наистина се оказва преминаването от чалга към поп-фолк? Хора като теб и мен, които до преди години не искахме да чуем за думата, вече от време на врем разпускаме... дано да се осъзнаем всички навреме защото с този "морал" нищо хубаво не ни очаква.
27 Мария Костова 18.03.2012 | 13:34
Няма нужда, от коментар..Всичко е казано в самата статия.. Поздравления!!!
26 Чистача Справедлив 12.03.2012 | 13:09
Конкурса евровизия е за песен и няма никакви стилови ограничения. Софи е поп фолк изпълнител а песента с която спечели е в стил поп денс. Не говори добре за автора, че не познава стиловете. За да няма никакво объркване, конкурса не е за поп изпълнители а за всякакъв вид изпълнители. Достатъчно е песента да бъде харесана от журито и да е подкрепена от публиката.Имаше една хеви метъл група, която го спечели преди години "Лорди" ако не се лъжа.На този конкурс може да се яви и Ахмед Дуган ако иска, просто трябва да има хубава песен, която да изпълни добре и хората да харесат.Такъв е регламента.
25 Чистача Справедлив 12.03.2012 | 13:02
Конкурса не е за поп песен. Явявали са се групи, които свирят хеви мвтъл и са го печелили. Софи е поп фолк изпълнител, но песента с която спечели конкурса, е в стил поп денс, а не поп фолк. Би трябвало журналистите, малко по - добре да познават музикалните стилове. В крайна сметка на този кнкурс могат да се явяват всякакви хора и стилове, стига комисията и публиката да ги подкрепя.За да няма никакво объркване, ще повторя,че конкурса е за песен и няма никакво стилово ограничение. Намерението да се внуши,че конкурса е само за поп песен е непочтенно.
24 доплеров ефект 05.03.2012 | 16:45
долу чалгата !
23 Darina Cwetanowa 04.03.2012 | 20:47
Чалга - Поп-фолк Кавгаджийско или още по кавгаджийско Всеки слуша чалга но всеки има свой предпочитания най омразното и дразнещо са просташките кючеци и от време на време някоя семпла песничка !
22 Alexander Angelov 02.03.2012 | 10:58
Изключено е някога джаза да еволюира до степен, че да започне да ми допада в стилно отношение, същото важи и за поп-фолк чалгата. Може от време на време някой виртуозен джаз музикант да изрази и по някое чувство (което всъщност е функция на изкуството) вместо да се опива от налягането в ушите и играта на пръстите си, същото се случва понякога и при поп-чалгата, но това нищо няма да промени в общото послание на тези стилове, които си остават рожби на бунта и жаждата за свободата, а не на музикалния вкус.
21 Марияна Найденова 02.03.2012 | 10:39
Успех на Софи Маринова, песента е много хубава и няма нищо чалгарско в нея, а и тя си я изпя много добре още повече и на български,така че да стискаме палци да се класира колкото се може по-нагоре!
20 Марияна Найденова 02.03.2012 | 10:25
Много правилно и така трябва да се разсъждава в крайна сметка всеки има вкус и предпочитания и има право да слуша каквато музика пожелае!Наистина имаме много добри изпълнители във всички стилове.Постоянно се пише и говори за чалгата-пошла била,лоши текстове и така нататък,лошо била възпитавала децата ни,а какво да кажем за Мишо Шамара или за Ванко1 или други такива индивиди дето си мислят,че могат да пеят,а и песните им са с много "морално и силно подкрепящо ценностите съдържание"!По форумите бълват какви ли не гнусотий и расистки изказвания,но като отидат в дискотеките и фолк-клубовете се катерят по масите и си правят купона,просто е пълно със злобари които не оценяват хубавото,а гледат да се "изплюят в чуждата паница"!По принцип ние българите първо хулим,а като мине малко време и размислим започваме да обичаме дадено нещо,такива сме си ние ГАНЬОВЦИ ......
19 Рени Чен 02.03.2012 | 09:51
Определено еволюираха и имат много модерна визия, макар голотата им все още да им идва в повече. Но все така бездарни са повечето от тях!
18 Vasil Cokov 02.03.2012 | 09:17
Това е все едно да кажеш: Отказвам цигарите! От днес ще пуша само лула!
17 Апи Тапи 02.03.2012 | 08:49
Мисля, че по добре конкурсите в, които участва България да се печелят от доказани имена.По хубаво би било да печелят нови таланти, новооткрити, тепърва развиващи се но така те ще спечелят само тук,а излязат лизад граница всичко е загубено
16 Valentina Paunova 01.03.2012 | 21:10
Браво на автора на този Пост !!!!
15 Иван Меразчиев 01.03.2012 | 20:20
Лошо няма, но нима няма десетки български изпълнители, които освен чудесни певци, са и МУЗИКАНТИ, добри текстописци и имат оригинални идеи? Жалък е фактът, че на такива хора не им се предоставя възможност за изява. Това е проблем.
14 Иван Меразчиев 01.03.2012 | 20:00
музикално чалгата не се е развила ни най-малко. Все още повечето парчета имат еднаква структура, дори перкусиите са 1:1. Развива се всичко друго, но не и музиката, доколкото въобще можем да говорим за музика в чалгата... Това е развитие в застой.
13 Anelia Evtimova 01.03.2012 | 19:57
Когато прохожда Джаза - е музика на гетото и е анатемосван като музика на робите която няма място в обществото.Рок музиката е отхвърляна като музиката на наркоманите,с вулгарни текстове разлагаща морала. 21 век вече са класика в музиката и никои не ги счита за нещо лошо. По същия начин ще еволюира и поп фолка но е необходимо време .За мен музиката се разделя на добра и лоша а не на стилове.
12 Vesela Nedkova 01.03.2012 | 19:06
Чалгата е много повече поп, отколкото фолк. Бих се радвала, ако фолк песен спечели, за да покажем и ние нещо по-различно. По този повод, Елица и Сунджи с "Вода" за мен е най-добрият начин да участваме в конкрус като Евровизия, макар и още да не съм чувала песента на Софи. Дано да има повече фолк отколкото поп в нея..!
11 Nikolai Richev 01.03.2012 | 18:51
Аз не съм най-върлия фен на чалгата и до преди няколко години не исках да чуя даже думата...нищо лошо няма хората да разпускат,с музика не с глупости.В повечето масови стилове има лоши дъми и агресия или се говори за секс,жени,коли и пари...И не на последно място на чалга купоните е най-якото парти,кои квото ще да ми говори!Освен това и започнаха да си подбират текстовете,ритама е денс....Але то секи казва че не слуша чалга и не псува....аиде да не се лъжем :)
10 Миглена Андреева 01.03.2012 | 18:44
Човешкият технически гений е измислил копчето, с което всеки може да си изключи радиото, телевизора или да се обади на полицията, която да дойде и да спре шумния чалга купон у съседите в 2 през нощта. Слава богу този гений е измислил и съвременните комуникации които позволяват на всеки да има достъп до световното музикално съкровище и да слуша музика по свой вкус. И да възпитава децата си да слушат качествена музика. Защо да обсъждаме примитивите? Те и без това не биха прочели този текст.
9 lou reed 01.03.2012 | 18:41
Много си прав!
8 lou reed 01.03.2012 | 18:40
Пак разсъжденията на някой болен мозък!
7 Peter Chernev 01.03.2012 | 18:37
Нещата се променят, даже и чалгата се развива! Wait, WHAT?!?! Развиват се поколенията, доколкото могат, развиват се и вкусовете... И да - каквото ни обществото, такава ни и музиката..
6 Драго Попов 01.03.2012 | 18:24
Няма как да е по различно, размити са ни ценностите!
5 Драго Попов 01.03.2012 | 18:24
Евровизия е поводът за тази публикация, само аз ли не виждам нещо лошо в това, че Софи маринова ще ни представя!
4 София Павлова 01.03.2012 | 17:47
Такива са духовните потребности на българина, Обичаме да щракаме с пръсти. А когато има търсене, има и предлагане!
3 София Павлова 01.03.2012 | 17:46
Превръща се в поп, а това няма да загине никога!
2 Младен Мммммм 01.03.2012 | 17:32
няма особен шанс да се развие чалгата, никога няма да стане рок и винаги ще се въртят гюбеци в кръчмите
1 pushit realgood 01.03.2012 | 17:31
Нещата се променят, даже и чалгата се развива!

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.