Часът на "лъвовете"

Дойде ли време волейболистите ни да постигнат нещо наистина голямо

по статията работи: Иво Вецев | 20.09.2013 | 10:30

Най-накрая! Ето че ЕвроВолей 2013 в Полша и Дания е вече при нас и българският национален отбор по волейбол започва поредната си кампания към медалите, които през последните години всеки път успяват да ни убягнат за един мач, един гейм, една точка...

Сега надеждите на цяла България отново са свързани с борбата за медали. Въпреки че треньорът Камило Плачи беше предпазлив в прогнозите си, за всички е ясно, че очакванията са за призовата тройка.

Никой не иска да насажда напрежение в отбора, но момчетата сами си извоюваха тази позиция - на голяма сила в един от най-интересните спортове. Извоюваха си го в Световната лига през последните две издания, както и с четвъртото място на Олимпиадата. Истината е, че имаме един невероятен отбор, който е способен да стигне до медалите.

Единственият отбор, който може би не е по силите на нашите, е Русия, но през последните 2-3 години "братушките" създадоха един невероятен отбор, който има по 3-4 напълно равностойни играчи за всеки пост. Беше създадена една машина, която засега никой не може да свали от върха. Нито на Олимпиадата, нито в Световната лига.

Сега започва ЕвроВолей 2013, където има един основен фаворит - Русия, както и още няколко отбора, които са смятани са абсолютно равностойни - Полша, Италия, Сърбия и, разбира се, България.

Лято 2013

Волейболистите ни направиха много силна Световна лига. Още в груповата фаза, когато отборът не беше навлязъл във форма, удари САЩ като гост, а освен това записа две изключително престижни победи над Полша във Варна, класирайки се за финалите.

Там обаче един от лидерите ни - Цветан Соколов, не беше на най-доброто си ниво, а оттам дойдоха и проблемите за нашите. Въпреки това те стигнаха до 4-то място, а медалът беше много близо, но за съжаление Италия, подобно на Олимпиадата, се оказа "черна котка" по пътя ни към топ 3.

След Световната лига последва заслужена, но кратка почивка, тъй като следваше подготовка за европейския шампионат. След тежки физически упражнения последваха и няколко контроли. "Лъвовете" си размениха победа и загуба с Франция и Сърбия, паднаха от Словения и Турция, но биха Иран в последната проверка, в която Цветан Соколов показа, че е във върхова форма с 36 точки.

Сега, националите вече са в Гдиня, Полша в очакване на първия си двубой срещу Чехия в 21:00 часа българско време.

Съставът

Камило Плачи получи отлични вести, като за разлика от Световната лига, на линия за двубоите в Полша и Дания са центровете Теодор Тодоров и Николай Николов. Двамата не взеха участие в предишния турнир, като дори бяха под въпрос за Евро 2013, но в крайна сметка се възстановиха и въпреки леките болежки ще играят. Това поставя Плачи в отлична ситуация, като ще има в състава си 4-ма равностойни центрове - Николов, Тодоров, Йосифов и Гоцев.

Други промени в състава не бяха направени, като в последния момент от отбора отпадна Александър Симеонов. Братоев и Димитров ще са разпределители, Соколов и Милушев - диагонали, а Плачи ще разчита на Алексиев, Братоев, Скримов и Пенчев като посрещачи.

Групата и потокът

За пореден път жребият не беше на страната на националния ни отбор - освен че се падна в групата на Русия, България попадна и в най-тежкия поток, където вероятно още на четвъртфинал може да играе срещу домакина Полша.

Останалите отбори в групата са Чехия и Германия, като безспорно това е най-тежката група - вижте другите групи. Всеки мач ще бъде тежък, тъй като и Чехия, и Германия ще се борят със зъби и нокти за едно от първите три места.

Ето и евентуалните варианти пред България до четвъртфиналите:

- Ако се класира на първо място в групата, се класира директно за четвъртфиналите, където ще чака победителя от срещата между 2-ия от група "B" и третия от група "D".

- Ако се класира на второ място, ще играе осминафинал срещу третия от група "B", а при успех ще се изправи срещу победителя от същата група. В нея личат имената на Полша, Франция, Словакия и Турция.

- Ако се класира на трето място, ще играе с втория от група "B", а на четвъртфинал ще се изправи срещу победителя в група "D".

- Ако се класира на четвърто място, България отпада от Европейското първенство.

Програмата в групата

България започва участието си тази вечер с двубой от 21:00 часа срещу Чехия. На следващия ден волейболистите се изправят срещу Германия от 16:00 часа, а гвоздеят на програмата е двубоят с Русия, който вероятно ще реши първото място в групата. Този двубой е от 19:00 часа българско време.

Основните оръжия и слабости

Най-доброто ни оръжие е блокадата. Имаме силни нападатели, добра защита, но блокът е елементът, който може да ни изстреля към върха. За да заработи той ефективно, трябва да има и силен сервис. Този елемент изневери по време на Световната лига, но ако Плачи и компания са успели да изкоренят проблемите в този елемент, то България става абсолютно непредсказуема.

Цветан Соколов пък е сред най-добрите нападатели в света, което в солидна степен прави отборът зависим. Ако неговата игра на потръгне, то ще настъпи момент на неувереност от всички. Той обаче неведнъж е показвал, че е готов за ролята на водач, а Тодор Алексиев винаги е готов да поеме отговорността в нападение.

Ключът към медалите обаче е представянето на Георги Братоев. 24-годишният разпределител редува много силни с колебливи изяви, но най-вече по време на груповата фаза в Световната лига пролича, че той може да поддържа високо ниво на полезно действие. Ако задържи добро ниво и на Евро 2013, България ще бъде основен фактор. Без съмнение.

За успех обаче трябва да ограничим до минимум грешките от сервис. Това не означава обаче да бъде намален риска, защото без силен сервис няма как някой отбор, независимо какви изпълнители притежава, да се надява на нещо повече от достойно представяне, но ранно отпадане.

Какво да очакваме?

Няма защо да се лъжем - всички фенове на волейбола мечтаем Тошко Алексиев и компания да се върнат с медал, независимо с какъв цвят. Колкото по-благороден е металът, толкова по-добре. Но всички искаме медали - защото момчетата го заслужават, защото вече няколко пъти им избяга, защото този отбор преживя много, но остана единен.

Камило Плачи беше предпазлив в думите си за разлика от играчите, но във всеки един от щаба личеше едно - твърда решимост за едно добро представяне на Евро 2013.

Волейболистите ни имат невероятен колектив, който беше сформиран през последните две лета. Те имат страхотни индивидуални качества и могат да са приятната изненада на турнира. Специалисти отново ни отписват рано, но възпитаниците на Камило Плачи неведнъж показаха, че са близо до върха в един от най-актрактивните спортове на планетата. Дано накрая ликуваме всички заедно!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


18 otec natanail 20.09.2013 | 19:46
Вярвам , че българите вече са готови за нещо много голямо. Треньорът ни е доста добър и мисля, че добре ни е потготвил за първенството.
17 meden rudnik 20.09.2013 | 19:09
Уха.. Европейското започва и най - накрая имаме шанс за нещо сериозно. Сега я няма Бразилия която да ни спре, така че всичко е възможно.
16 набръчкан мозък 20.09.2013 | 18:58
"Часът на "лъвовете" - Айде дано да ни провърви най - накрая. Ще е много хубаво да зарадваме българският народ с медал.
15 Пламен Панайотов 20.09.2013 | 16:35
Хайде лъвове ! Дайте всичко от себе си и ни зарадвайте със шампионската титла. Трябва да играм с повече самучувствие срещу добрите отбори.
14 Батко Реджеп 20.09.2013 | 16:16
Този път трябва да си вземем реванш срешу Русия и да ги победим. Мисля, че няма отбор на това първенство , който да е с по - голяма класа от нас.
13 Старата Госпожа 20.09.2013 | 15:55
Българският отбор вече е достатъчно зрял, за да се цели в тройката на това първенство, Аз лично няма да се задоволя ако стигнем само до полуфинали.
12 нелепо съвпадение 20.09.2013 | 14:51
Днес ще играем с Чехия от 9 часа. Не съм запознат много с играта на чехите, но не съм чувал те да са кой знае какъв сериозен тим във волвйбола. По - скоро трбява да внимаваме срещу отборите на германия и Русия.
11 Krist Novoselic 20.09.2013 | 14:31
"Най-накрая! Ето че ЕвроВолей 2013 в Полша и Дания е вече при нас..." - :))) От кога го чакаме.. Днес в първият мач срешу Чехия. Дано започнем първият мач в групата с победа.
10 tiha paranoq 20.09.2013 | 14:06
Дано наще са направили добра потготовка , за да могат да се предатавят на ниво в предстоящият турнир. Това и било прекрасно .
9 крива вежда 20.09.2013 | 13:43
Вече нямам търпение да почнат мачовете. Нашата група не е лесна, но е е и мног трудна. Може би ще допуснем загуба само от отборът на Русия.
8 empty world 20.09.2013 | 13:20
"Дойде ли време волейболистите ни да постигнат нещо наистина голямо" - Може би е дошло, това ще покажат българите. Ние можем само да ги подкрепяме и да им стискаме палци.
7 работната пчела 20.09.2013 | 11:42
Патриота, иди отвори един речник, нацУналист такъв :)
6 безкомпромисната кирка 20.09.2013 | 10:48
мисля да подкрепям нацуналния отбор, защото съм патриот и викам за всички нацунални отбори, дори и да става дума за шахмат.
5 трендафил въжарски 20.09.2013 | 10:46
стискаме палци, много стискаме палци, а да вземем нещо накрая
4 властен олигарх 20.09.2013 | 10:43
Важното е да бъдем съсредоточени и ще направим нещо наистина значително. Добре се справяме, това е повече от ясно.
3 Батко съссладко 20.09.2013 | 10:42
Много скоро ще разберем какво точно можем. Аз лично вярвам в силите на момчетата и съм убеден, че могат да победят всеки един отбор.
2 David Hayemaker 20.09.2013 | 10:42
"Дойде ли време волейболистите ни постигнат нещо наистина голямо" - Според мен сега е момента да го направим. Имаме отбор, който може да го направи.
1 Doctor SteelHammer 20.09.2013 | 10:41
В трудна група сме, но вярвам, че ще можем да се измъкнем от нея и да постигнем нещо наистина голямо.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.