Шампанско, сълзи и "сензации"

Нямаме нужда от цензура - с бутона "share" сами си я правим

по статията работи: iNews.bg | 16.01.2013 | 11:36

"Новината" на вчерашния ден беше, че "Пайнер" получава 2 млн. лева от Брюксел. "Новина", защото информацията съвсем не е от вчера. Музикалната компания е спечелила и изпълнява проекта от половин година (и още не е взела никакви пари от него, между другото).

Някой обаче facebook-активист публикува информацията от страницата на финансовото министерство и тя обиколи хиляди профили в социалната мрежа и десетки медии само за ден.

Криворазбрани интелектуалци и мои facebook-приятели цял ден се възмущаваха. Прочетох дори твърдения, че "Европа иска да сме прости, за да ни затрие"?!

Мили facebook-приятели, искам да ви обърна внимание на факта, че Европа отпуска пари по ОП "Конкурентоспособност" не за ограмотяване и утвърждаване на морални устои, а за реализиране на БИЗНЕС проекти. "Пайнер" има такъв, кандидатства, дават ѝ пари – чисто и просто БИЗНЕС.

И тези пари не се дават от нашия джоб.

Няма нужда да се надпреварвате да хулите един през друг поп фолка виртуално. Дали слушате или не, дали харесвате или не, изобщо не е темата тук.

Вместо да се показвате колко "анти-чалга” сте във facebook, идете на концерт, на опера, на кино. Така ще имате какво друго да публикувате във Facebook (в работно време – после не се оплаквайте от ниска заплата!), а не колажи на Ивана и Преслава.

Вместо да се надпреварвате да споделяте въпросния линк от страницата на финансовото министерство, опитайте да кандидатствате вие по европроект.

Вследствие на големия шум от ЕК поискаха българските власти да направят собствено разследване дали парите за "Пайнер” са били отпуснати според правилата. Ок, нека разследват.

Но нека проверят и европарите, дадени на Графа за последния му клип, и на "Комиците”, и на "Столичани в повече”, и на "Междинна станция”, "Горещо”, "Отечествен фронт”...(Да, не само чалгата получава евросредства!). Ако се разследва само "Пайнер”, би било популистко, тенденциозно и несправедливо.

Тревожното в случая е, че подобни "сензации" отвличат вниманието от съществените проблеми. Колко от вас, facebook-приятели, прочетоха и share-наха например информацията за сексуалното насилие в дома за деца в Страхилово? Ето това е наистина проблем, който заслужава остро и масово виртуално възмущение (и реални действия!) а не фактът, че "Пайнер" получава 2 млн. лева за техника.

Днес шефът на компанията Митко Димитров заяви, че "ако на България ще ѝ стане по-добре, е готов да върне парите".

Е, ще ви стане ли по-добре?!

Нямаме нужда от цензура - с бутона "share” сами си я правим!

"Шампанско и сълзи”* бил животът ни, според една от пионерките в поп фолка Ивана. И измислени "сензации", уви, бих добавила аз.

* Заглавие на песен на Ивана


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 Valar Morghulis 16.01.2013 | 17:48
има си едни групи във фейса които все слагат някакви тъпи колажи и сума ти народ започва да споделя като гламав. така беше когато писаха за хонорара на памела Андерсън от вип брадър
22 черен ястреб 16.01.2013 | 17:47
аз не слушам чалга но и не споделям каквито и да било снимки с провокативни и анти послания. целта на такива снимки обикновено е да се трупа трафик към дадена страница във фейсбук
21 Александър Никифоров 16.01.2013 | 16:41
Раличке, че си чалгаджийка, е ясно. Няма лошо, но все пак си има своите негативи. Иначе човекът си ги е спечелил честно - факт
20 Александър Никифоров 16.01.2013 | 16:40
еврочалга бе, какво:)))))
19 Марийка Чеканова 16.01.2013 | 16:30
Едва ли ако европейците знаят за каква халтурка отиват парите им, ще са много ок. Те навярно и сърбите толкова се напъват да влязат в Европата, че току-виж родната конкуренция ги смазала.
18 ivan georgiev 16.01.2013 | 15:49
Това е един огромен бизнес, който и без друго печели доволно. И в каква техника ще инвестират като си имат цяла хаш де телевизия и не спират да се хвалят със супер скъпите си клипове?! Едва ли са опрели до тази субсидия, просто и Пайнера да се облажи от Европата.
17 Александър Никифоров 16.01.2013 | 14:02
българинът е завистлив човек - много лошо качество е това
16 Страхил Вълчанов 16.01.2013 | 13:46
Ралица Стоянова статията ти е пошла и проста като любимата ти чалга. Питаш за сираците, но не видях да си написала материал за тях, може би не е било достатъчно платежна тема? Не си ли меко казано лицемерна и безочлива или просто си бездарна и продажна ? Сигурен съм че не си възмутена от съдбата на сираците, но си по-загрижена дали и кондьо ще получи субсидия за развитие на проституцията и да си купи няколко сирачета за Европа и дали азис ще получи средства за операция за да ни представи на конкурса мис Вселена. Не знам за парите, но всички ще сме доволни, ако бездарните и продажни журналисти си върнете дипломите там от където сте си ги купили. Както казва Графа "ДИМ ДА ТЕ НЯМА"..........
15 Елемаг Електриков 16.01.2013 | 13:28
що за глупости говориш?
14 Todor Rahnev 16.01.2013 | 13:27
Вижте колко лигаво реагираха някои от фолк изпълнителките - http://is.gd/AtmPpL
13 Koko Taysana 16.01.2013 | 13:23
хахахахах :) Страхотна статия,аз ако съм от фейсбук приятелите на момата,напиасла статията определено щях да я затрия, не искам да се върти подобен бизнес и ми кажете, моля,парите в ЕВРОПА не идват ли от ВСИЧКИ европейци,или те си ги печатат някъде и падат от небето просто?!
12 Фани Василева 16.01.2013 | 13:10
"Столичани в повече" и "Комиците" няма да ги пипнат, тъй като са хора на Бойко. Всичко го видяхме миналага година на участието им в Бургас как се хилеше като зелка, като тиква т.е. Иначе, погледнато от икономическа гледна точка, ако и субсидията за Пайнера генерира повече работни места, защо не?!
11 Dolly Staneva 16.01.2013 | 12:53
Не става дума за противниците на чалгата, а че в България влизат пари, които иначе няма как ние да дадем. Това важи за всички проекти. Големи ли сте фенове на Венета Райкова и Мартин Карбовски, защото и те са взели пари? Ама покрай техните кенефни предавания никой не реве.
10 Лолита Набокова 16.01.2013 | 12:50
Статията направо ме разби ! Авторката доста се е ядосала на противниците на чалгата .
9 teodor ivanov 16.01.2013 | 12:44
Европейците, които отпускат средствата не са ли наясно, че тази музика не възпитава, а опростачва младото поколение на България. Те дали са гледали поне един клип, който си съперничи с порно такъв, дали са слушали поне една песен, в която се пеят цинизми и гнусни текстове?
8 Камък Врачански 16.01.2013 | 12:40
не харесвам чалгата, но все пак е индустрия. Който може да печели, може
7 qnko qnev 16.01.2013 | 12:38
Ей, какъв завистлив народ сме. Винаги трябва да гледаме в канчето на другия, особено ако е по успял от нас. От това чувствата завист и злоба българският народ не може да се отърве.
6 Кристина Минкова 16.01.2013 | 12:24
Оставам с впечатлението,че който не е кандидатствал по програма и който не е поискал пари,той не еполучил...Кой тогава е луд?!
5 Dolly Staneva 16.01.2013 | 12:08
Ами тогава защо хора като теб, които имат по-разумни цели не са кандидатствали? Големи компетенции се навъдиха. И най интересното е, че никой от тях няма ни най-малка представа как и защо се кандидатства с какъвто и да е проект за финансиране. С двете ръце подкрепям Ралица Стоянова и й благодаря за глътката разум, който се опитва да влее на читателите си. За мен беше тотален шок докато гледах как приятели, които са заклети чалга фенове постват колажи по въпроса. Фен съм на рока, но нямам никакъв проблем с това, че една фирма си е седнала на четирибуквието, написала е проект, одобрили са го и сега ще си развива кадрите, ще си купи нова техника и т.н. Трябва да се радваме, че у нас се работи по този начин, а не да злобеем, кой работи така.
4 Карла Христова 16.01.2013 | 12:07
В България толкова неща могат да се определят с думата "чалга", не в реалния й превод от турски, а в значението, което българите сме й придали - пошлост, простащина, евтиния. Едно от нещата, които аз определям като "чалга" е и масовата реакция на българите спрямо спечелените пари от Пайнер. Да бяха кандидатствали театрите, кината, нещо по-културно на равно с чалагаджийницата, че тогава да се възмущаваме, ако евентуално спечели, а сега какво има да се оплаква народа?!? Този народ, който сам избра тази музика за най-слушана, сега скача срещу нея, понеже била спечелила нещо си от Европа. Те тези пари ги печелят на ден от вас, заблудени народе. Даже повече печелят, но нищо не казвате, а си мълчите. Когато си пускате радиото в колата, гледате Планета или ходите на дискотека, в която гост е фолк певица, вие ги спонсорирате много повече. Но нямате достатъчно акъл, за да се сетите. Стига ви единствено, за да лаете първосигнално срещу провокациите на хора, на които работата им е да ви провокират да лаете първосигнално и да си затваряте очите за истински важните неща.
3 julieta jivkova 16.01.2013 | 11:56
не завиждам,но не мисля че тези 2милиона лева трябва да се дадат на тях,мисля , че парите могат да се използват за по-разумни цели
2 Petar Georgiev 16.01.2013 | 11:55
Това с парите по европроект за Пайнер наистина е голяма простотия,защото парите наситина са за бизнес,а не за култура.А и веднага се появиха едни интетелктуаци да ни обясняват как те били творците,а чалгата била за простаците.И аз не случшам чалга,но който му харесва нека си слуша и да не поставяме етикети на хората според това кой каква музика слуша.
1 Jana Kirova 16.01.2013 | 11:43
Така е, има много по-важни въпроси, на които трябва да се обърне внимание от това, че Пайнер по проект печели 2млн лева, тази новина е разпространена от хора, които завиждат и не биха успели да постигнат успеха на Пайнер.

ТВ програма

Кино

  • Сега Следите остават
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Чернобил, четири дни през април...
  • 00:45 Иде нашенската музика /п/
  • 01:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.10
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.