"Северно сияние" - кино от Скандинавия и Прибалтика

Фестивалът ще продължи от 7 до 17 април

по статията работи: Ивета Бебова | 23.03.2011 | 17:23
"Северно сияние" - кино от Скандинавия и Прибалтика
сдружение "Позор"

На 7-ми април стартира третото издание на мини кино фестивала "Северно сияние", който представя най-добрите заглавия от Скандинавия и Прибалтика.

Ще бъдат показани филми от Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Естония, Литва и за първи път и ленти от Латвия и Исландия.

Прожекциите ще бъдат в "Дома на киното", "Евро синема", "Червената къща" и "Dada Cultural Bar”.

Най-обширно ще бъде представена норвежката кинематография.

Ще има прожекция на новия филм на младия режисьор Ерик Попе - "Мътни води", филмът разказва за майка, която губи детето си, млад мъж, който става убиец и техните опити да се помирят с миналото и собствената си съдба.

Попе е известен най-вече с предишния си филм "Хавай, Осло", който се превръща в най-успешното норвежко заглавие за 2004 г.

Дебютът на Руне Денстад Лангло "Север" е с награди за най-добър филм от фестивала в Трансилвания, на ФИПРЕССИ от Берлинале и за дебют от Трайбека и се очертава като най-успешния норвежки филм за 2009-та.

"Север" е разказ за странното и поетично пътуване на бивш състезател по ски, който след като изживява нервна криза се изолира и започва да работи като охрана на ски парк. Когато разбира, че може би е баща се отправя на пътешествие из Норвегия с моторна шейна, по пътя среща други объркани души, които заедно ще му покажат по-светлата страна на живота.

"Другарят Педерсен" е филм на Ханс Петер Моланд, който стана любимец на публиката с топлите човешки истории "Абърдийн" и "Донякъде нежен", от програмата на последния София Филм Фест.

През 1968 г. младият Кнут Педерсен пристига в градчето Ларвик, мечтаейки за буржоазен живот. Но вълненията му съвсем скоро го отвеждат при съблазнителната марксистко-ленинска партия ПСР и красивата Нина, която успява да го убеди, че тази абсурдна и утопична идея изглежда постижима.

"Повечето хора живеят в Китай" е проект на няколко скандинавски млади режисьори. Историята се върти около собственика на бензоностанция Ласе, който прекарва свободното си време във възстановяване на стария си самолет и мечтае да полети.

Героят е толкова погълнат от ремонта, че изобщо не забелязва странните случки в района на бензиностанцията си -крава изяжда мобилен телефон, лесбийска двойка губи детето си, сляпо момиче продава съмнителни лотарийни билети заедно с брат си, човек взима нагъл млад стопаджия, три момичета с двигателни проблеми получат помощ от мъж в пижама.

Всяка от ситуациите пародира явно или дискретно политическите партии, които участват в Норвежкия парламент, но дори и да не е запознат с обстановката в страната, зрителят има достатъчно поводи да се залива от смях.

Дания ще се представи с три заглавия.

Първият филм, който ще бъде показан е "Малкият войник" на режисьорката Анет Олесен.

След поредната военна мисия в чужбина младата Лоте се връща у дома, напълно разочарована от живота. Но изненадващо баща й и предлага да стане ескортен шофьор за нигерийската му приятелка Лили. Макар и трудно започва да се заражда приятелство между двете жени.

Лентата на Анет Олесен "1:1" беше показано и на първото издание на фестивала "Северно сияние".

"Това, което никой не знае" е психологически трилър на Сьорен Краг Якобсен.

След смъртта на сестра си в автомобилна катастрофа Томас разбира, че причината за случилото се е работата на почиталия им баща във военното разузнаване.

Той се спуска в разследване и скоро открива, че семейството му е под наблюдение от неизвестна група хора.

"Съзряването на Ерик Ницше" е изключително интересен сценаристки проект на Ларс фон Триер, заснет с режисьора Якоб Туесен.

Разказва за интелигентния, но в много отношения неопитен и срамежлив младеж Ерик Ницше, който иска да стане режисьор.

В края на 1970 г. Ерик е приет да учи в Датското филмово училище, за да попадне в света на безполезни преподаватели, странни състуденти и неписани вътрешни правила.

В програмата ще бъдат показани два финландски филми - "Разбито семейство" на режисьора Алекси Салменпара и "Писма на отец Якоб", отличен с множество награди от фестивалите в Кайро, Манхайм-Хайделберг и Палм Спрингс.

"Писма до отец Якоб" разказва за Лейла, затворничка с доживотна присъда, която току-що е била помилвана. След излизането от затвора и предлагат работа в усамотения дом на енорийски свещенник. Досега тя се грижила само за себе си и изпитва противоречиви чувства, когато й се налага да работи като личен асистент на Якоб – слепият пастор, който живее в дома.

Швеция ще се представи с лентата "Роля на принцеса" на режисьорката Тереза Фабик, филмът разглежда проблемите на различния в едно затворено общество със строго определени норми и правила.

В малък град някъде в Швеция живее 18-годишната Мая, нейната мечта е на стане актриса и всички погледи да са вперени в нея.

Но това не е толкова лесно, особено когато си с наднормено тегло, непохватна и с проблеми в общуването.

Мая се опитва да постигне мечтата си в последната година преди да завърши гимназия. Светъл лъч в живота й е Алекс, който също не е "като другите”, а двамата ще обединят усилия, за да преодолеят предразсъдъците.

Исландското заглавие в програмата на фестивала е "Висша сила" на младия режисьор Олаф Де Флор Йоханесон.

С много динамика и хумор е разказна история на Дейвид, който се срамува от работата си – събиране на събиране на гангстерски дългове. Той вярва, че е грозното пате, на което предстои да се превърне в прекрасен лебед. Неочаквано се появява ангел-хранител, който показва на Дейвид, че живота наистина му готви нещо специално.

Естонското заглавие в програмата е черно-белият филм на режисьора Вейко Юнпуу - "Изкушението на Свети Тони".

Главният герой Тони е умерено успешен мениджър от средната класа, който започва са се съмнява в начина си на живот след погребението на баща си. Започва едно мистично пътуване из дълбините на душата му, което все повече го откъсва от реалността. Изглежда, че ще изгуби всичко, което доскоро със сигурност е притежавал: семейството си, работата си, и накрая себе си кръг.

"Изкушението на Свети Тони" има номинации за големите награди на фестивалите в Сънданс, Ротердам и статуетките на Европейската филмова академия, а през 2010-та бе обявен като естонското предложение за чуждоезичен "Оскар”.

Латвийската кинематография е представена от филма "Свободни като птици" на четирима режисьори, които се опитват да уловят просто, но най-съществени преживявания на един човек в различните периоди на живота му - детство, юношество, зрялост и старост.

Филмът е показван в една от престижните програми на фестивала в Ротердам «Спектър», а през 2007-ма обира всички възможни награди на националния филмов фестивал в Латвия.

От съвременното литовски кино ще бъде показана романтичната лента "Къси светлини" на режисьора Игнас Мискинис.

Филмът е участвал в селекцията на официалните програми на фестивалите във Варшава, Карлови Вари и Пусан.

Това е филм за приятелството, в който се заформя любовен триъгълник между двама мъже и една жена по време на ритуално нощно каране. 

Фестивалът ще продължи до 17 април.

Той се провежда с подкрепата на Посолствата на Норвегия, Финландия, Дания, Литва и Естония в България, както и със съдействието на филмовите институти в съответните страни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.21...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.71
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.