Битката при Клокотница - апогеят на една над 1300-годишна държава

Триумфът на цар Иван Асен II довежда до най-голямото териториално разширение в българската история

по статията работи: Стоян Николов | 09.03.2012 | 11:47  3 Виж всички снимки

На 9 март 1230 г. се състои една от най-великите битки в българската история. Недалеч от река Клокотница и едноименното село българският цар Иван Асен II нанася съкрушително поражение на епирския деспот Теодор Комнин и на практика се превръща в най-значимия фактор на Балканите за следващото десетилетие. В резултат на победата Второто българско царство получава най-голямото си териториално разширение, включвайки в себе си земи в днешна Гърция, Турция, Македония, а дори и Албания.

Битката при Клокотница е резултат от усложнената политическа ситуация на Балканите и в Мала Азия,след като през 1204 г. западноевропейските рицари завладяват Константинопол и слагат край на съществуването на Византия за повече от половин век. На територията на бившата империя се образуват множество княжества, херцогства и други малки по площ и военни възможности държавни образувания, а ромеите се концентрират на черноморското крайбрежие на Мала Азия (Трапезунд) и в северната част на класическите гръцки земи (Епир), чакайки удобния момент, за да възстановят държавността си.

Особено талантлив се оказал владетелят на Епирското деспотство Теодор Комнин, който бързо успял да създаде една силна и стабилна държава, използвайки дребните игрички между латинските владетели и съчетавайки умело силата на оръжието и дипломацията. За да си осигури комфорт и спокойствие в битките си за надмощие със западните завоеватели, той сключил мирен договор с владетеля на другата голяма сила на Балканите по онова време - България на цар Иван Асен II. С непрекъснатото увеличаване на мощта на двете държави обаче се оказало невъзможно те да не се изправят една срещу друга.

Макар и да не предприемал нищо конкретно срещу Епирското деспотство, българският владетел бавно, но сигурно засилвал влиянието си в Сърбия и, което било още по-неприемливо за Теодор Комнин, уговорил се с регентите на малолетния владетел на Латинската империя Балдуин II да ожени дъщеря си за него и да му стане опекун. Такъв развой на нещата директно би попречил на реализирането на плановете на епирския деспот да превземе Константинопол и да възстанови Византия, затова той събрал силна и многобройна армия и се насочил към владенията на доскорошния си съюзник.

Изворите не са достатъчно конкретни за положението, в което бил поставен българският цар, но по факта, че той успял да рекрутира по-малка войска и не могъл да изчака сериозна подкрепа от традиционните съюзници на Асеневци - куманите, можем да съдим, че до определена степен действията на Теодор Комнин са го изненадали. Въпреки това обаче Иван Асен II показал енергичност и решителност, успявайки да се придвижи със силите си далеч на юг от същинската територия на Второто българско царство.

Поради лаконичността на основните извори за събитието, хрониките на византийските автори Георги Акрополит и Теодор Скутериот, историците все още не са единодушни за конкретното място, на което се е състояло сражението. Повечето от тях обаче приемат, че това е станало някъде около вливането на река Клокотница в Марица.

Въпреки безспорния си талант на държавник и военачалник, Теодор Комнин подходил учудващо лекомислено по време на похода си срещу българите. Възможно е и непредпазливостта му да се е дължала на изненадата, която очаквал да предизвика появата му у доскорошния съюзник, но сухите факти сочат, че той взел със себе си по време на военната кампания не само целия си двор, но и семейството си. Постъпка, която трудно може да намери друго обяснение, освен в надменността и самодоволството на епиреца.

Съкрушителното поражение, което той претърпява, кара много учени да смятат, че енергичните действия на Иван Асен II обърнали посоката на изненадата и Теодор Комнин е сварен неподготвен, докато се опитвал да намери място, на което да пресече река Марица и да нахлуе в Горнотракийската низина. Макар и това да са само догадки, сигурно е, че епирският владетел е разбит напълно, а по-голямата част от армията му, семейството му и самият той са пленени от българския владетел.

Типично в средновековен стил хронистите се опитват да обяснят победата на Иван Асен II с не дотам рационални доводи. Те твърдят, че по-малобройната от противника българска армия била окрилена от гняв, защото царят забил пергамента с клетвата за мир, която Теодор Комнин бил му дал. Така българите се хвърлили в боя с невиждана ярост и епирският владетел платил за вероломството си. Много по-вероятно изглежда царят да се е възползвал от предимствата на релефа или някоя от типичните за средновековните българи военни хитрости, за да си осигури победата.

Голямо впечатление на византийските хронисти прави поведението на Иван Асен II веднага след разгрома на противника. Царят заповядва всички обикновени войници на Теодор Комнин да бъдат нахранени и освободени, за да се върнат по родните си места. Този ход е продиктуван не само от чисто хуманни подбуди, а и от плановете на българския владетел да разшири територията си именно там, откъдето са рекрутирани войниците на епирския деспот. Съвсем скоро поведението му доказва ефективността си - по време на присъединяването на по-голямата част от земите на Теодор Комнин, българският цар не среща никаква организирана съпротива.

За разлика от обикновените войници обаче, всички знатни участници в кампанията, които попаднали в ръцете на Иван Асен II, били пленени и откарани в Търновград. След завръщането си в столицата царят заповядал в чест на победата му в основата на хълма Царевец, в близост до река Янтра, да бъде издигната църква, посветена на светите 40 мъченици, чиято памет се почита на деня, в който се състояла битката при хасковското село Клокотница.

На една от колоните в храма той наредил да бъде издълбан паметен надпис, гласящ: "В лято 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия [Тракия] и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка [албанска] и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите [латинците], но и те се покоряваха под ръката на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си, тъй като Бог така заповяда, понеже без Него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава во веки, амин."

След битката при Клокотница България преживява десетилетие на могъщество и доминация на Балканите. Този период завършва веднага след смъртта на Иван Асен II заради нестабилността на царската власт, превратите, но най-вече заради появата в Европа на поредния източен номадски народ, преобърнал съдбата на голяма част от Стария континент - татарите. Въпреки това победата над Теодор Комнин остава задълго в паметта на българите и е най-яркия пример за могъществото и значимостта на България по времето на Иван Асен II.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


23 novi horizonti 09.03.2012 | 18:02
един поглед към славното минало не е достатъчен да събуди националното самосъзнание на хората
22 Dimana Dimova 09.03.2012 | 16:54
ето това си струваше да се прочете.
21 kiki amerikaneca 09.03.2012 | 14:49
Втората българска държава е била по-яко и от първата!
20 kiki amerikaneca 09.03.2012 | 14:43
Ех, как ми се иска да живея в онова време!
19 kiki amerikaneca 09.03.2012 | 14:26
Ех, славна историо, говори ни още!
18 Елемаг Електриков 09.03.2012 | 14:22
горди сме, ама много в миналото бе
17 pushit realgood 09.03.2012 | 13:52
историческата статия днес е много интересна!
16 скапан сървър 09.03.2012 | 13:40
Младите хора вече май по-малко се интересуват от история:(
15 скапан сървър 09.03.2012 | 13:39
Днес сме изпаднали
14 Средновековен Рицар 09.03.2012 | 13:33
Да, определено имаме богата история!
13 Dwight Yorke 09.03.2012 | 13:33
12 Иван Ангелов 09.03.2012 | 13:33
Да и аз съм горд, когато чета подобни новини.
11 Средновековен Рицар 09.03.2012 | 13:33
цар Иван Асен II е водил много малко битки, но за сметка на това е действал чрез дипломацията. Дори е пощадил Теодор Комнин и го е пратил обратно във Византия, за да разкаже какво точно се е случило.
10 Dwight Yorke 09.03.2012 | 13:32
Поздравявам Стоян Николов за хубавата статия и му пожелавам да пише повече исторически такива, за да бъдем малко повече патриоти, и да знаем какви сме били в миналото си, а не какви сме днес!
9 Иван Ангелов 09.03.2012 | 13:31
Страхотна статия, благодаря на автора за нея!
8 Stefan Stoyanov 09.03.2012 | 13:30
За съжаление само историята ни остана....
7 hubava jena 09.03.2012 | 12:42
Много хубава статия ..... трябва да се гордеем с историята си
6 феята Фи 09.03.2012 | 12:02
Да, ние поне нямаме нужда да си я съчиняваме като македонците :)))
5 Milica Georg 09.03.2012 | 11:59
Трябва да помним и знаем историята си!
4 Hristo Samov 09.03.2012 | 11:55
ех, часовете по история... любимите ми...
3 нямам име 09.03.2012 | 11:50
похвално наистина
2 zlobna kobra 09.03.2012 | 11:50
Страхотна статия ... беше ми много приятно да си припомна часовете по история :)
1 капаче калпаче 09.03.2012 | 11:48
Благодарим на сайта, припомнихте ни част от историята ни, с която наистина можем да сме горди.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.