Варна отново е столица на световния балет

Начало на надпреварата даде вицепрезидентът на България Маргарита Попова - патрон на конкурса

по статията работи: iNews.bg | 16.07.2016 | 16:52
Повече за:

Варна отново е столица на световния балет. Снощи беше тържествено открито 27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна. С едноминутно мълчание организаторите почетоха паметта на жертвите от терористичния акт в Ница. След това церемонията започна с български фолклорни моменти – поздрав за добре дошли към участниците от цял свят - изпълненията на квартет "Мартеница" към Читалище "Елин Пелин", Варна, с ръководител Кичка Христова и на Фолклорния танцов ансамбъл към Варненския свoбоден университет с хореограф проф. Петър Ангелов. Солистите на Националния балет  Катерина Петрова и Никола Хаджитанев поднесоха танцов поздрав с Адажио от "Зорба Гъркът".

От името на организаторите Димитър Димитров, председател на фондация "Международен балетен конкурс - Варна”, поздрави гости и участници и им пожела незабравими мигове с магията на балетното изкуство: "Сигурен съм, че ни очакват прекрасни вечери тук на сцената на Летния театър. Щастлив съм, че Варна е отново световна балетна столица и че за пореден път млади дарования от цял свят идват да търсят признание за труда и таланта си на тази легендарна сцена. На всички тях желая да успеят да покажат най-доброто, на което са способни. На добър час!"

С поздравление към участниците се обърна зам.-кметът на морския град Коста Базитов, който посочи, че Международният балетен конкурс е перла в короната от артистични събития в лятна Варна, които са лицето на града пред света. Заедно с Международния музикален фестивал "Варненско лято", чиято 90-годишнина се чества този сезон, Варненската Балетна Олимпиада е този висок форум, който поставя Варна на географската карта на света като културен център – отбеляза г-н Базитов, като подчерта значението на конкурса в годината, когато Варна се готви за Европейска младежка столица 2017. От името на кмета на Варна Иван Портних той пожела на участници и организатори един силен конкурс, наситен с добри емоции, с надеждата и тази година във Варна да бъдат открити нови звезди на световния балет.

С рози и с бурни овации бяха посрещнати членовете на международното жури на конкурса, а председателят проф. Владимир Василиев, единствен в историята на конкурса носител на Голямата награда, се обърна с вълнуващо слово към участниците, като припомни незабравимото първо издание на форума от 1964 г. и пожела на младите надежди отлично представяне. За своя принос към Варненския конкурс легендарният Бог на танца получи лично от вицепрезидента Маргарита Попова почетния плакет на вицепрезидента на Република България.

Начало на надпреварата даде вицепрезидентът на България Маргарита Попова, патрон на конкурса. В своето емоционално слово тя подчерта, че Международният балетен конкурс Варна утвърждава България на сцената на световното балетно изкуство. Международният балетен конкурс във Варна съчетава творческо съвършенство с перфектна организация и ни дава привилегията да съпреживеем изкуство на световно ниво. Многобройните зрители имат възможността да изживеят най-прекрасното усещане, което балетното изкуство дава – илюзията да полетиш, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която откри 27-мия Международен балетен конкурс във Варна. Бъдещите звезди на класическия и модерния танц трябва да научат трудния урок на професионалната дисциплина и лишенията, за да се утвърдят на голямата сцена, обърна се Маргарита Попова към участниците и гостите на престижния конкурс. В приветствието си вицепрезидентът посочи, че за поддържането на високия престиж на първия и най-реномиран балетен конкурс в света са необходими истинско вдъхновение и много труд. "Благодарение на този конкурс, България създаде и вписа в културната си биография фестивал, който представя страната ни пред света като извор на красота и талант и я утвърждава на сцената на световното балетно изкуство", заяви Маргарита Попова.

След дефиле на знамената на всички страни участнички по традиция огънят на Балетната Олимпиада беше запален от най-младите участници в конкурса - 15-годишната Ниса Едже Бергсан (Nisa Ece Bergsan) - от Турция и 16-годишният Джун Масуда (Jun Masuda) от Япония.

155 кандидати от 35 страни са официално записани за конкурса, претенденти за наградите са 51 млади артисти в категория "младша възраст" и 104 в "старша възраст". Състезателите се борят за званието "лауреат на Международния балетен конкурс – Варна", отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на маестро Емил Димитров – създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

Пръв пред журито се представи българският състезател в младша възраст Даниел Обрешков от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" Варна, който изпълни Вариация на Франц от ІІ действие на балета "Копелия" от Делиб.

Първият тур - класическа хореография, продължава до 19 юли, вторият – класическа и съвременна хореография - от 21 до 24 юли, а третият – от 26 до 27 юли. Финалът ще бъде гала концерт на лауреатите на 29 юли, а на 30 юли ще го последва супер гала концерт "Среща на поколенията", в който ще участват и носители на призове от предишни издания на конкурса.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света професионален балетен конкурс. Организира се от фондация "Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-то издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.