Вижте тайните на японската кухня

Във Велико Търново показаха приготвянето на типични японски ястия

по статията работи: Станимира Колева | 13.10.2011 | 19:29  11 Виж всички снимки
Вижте тайните на японската кухня

Една от причините за това страната на изгряващото слънце да може да се похвали с най-много столетници на глава от населението (общо 47 756 души) е начинът им на хранене, съобразен със сезона и продуктите, който той предлага, както и изключително здравословният начин на готвене.

Японска кухня беше демонстрирана във Велико Търново като част от 22-рите дни на японската култура у нас. Лично майстор-готвачът на японския посланик Теруясу Кошива представи типични за националната кухня на Япония ястия.

След като предварително беше приготвил порции за 100 гости, той се зае нагледно да представи процеса на готвене на суши от риба тон, супа от соева паста с водорасли и миниатюрни гъби, както и свинско с картофи по японски.

Кратка презентация на основните характеристики на японската кухня направи културният аташе на Япония за България г-жа Ая Отаки. Тя запозна присъстващите с типични хранителни продукти в своята страна като ориз, мисо /подправка от ферментация на ориз, соя или ечемик/, японската горчица уасаби, както и с маниера на хранене у тях.

Най-известното японско ястие в чужбина, сушито, се оказа, че не е никак лесно за приготвяне. Г-н Кошива дори сподели, че в страната му има специалисти по суши, които приготвят едно парче суши за 10 секунди. Той показа техниката на рязане на рибното филе, майсторската обработка на ориза с пръсти и красивия начин на подреждането му в чиния.

Всички гости имаха възможност да вкусят от малко познатата японска храна под звуците на нежна японска музика и дори да се престрашат да приготвят някой деликатес с известния готвач.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Станимира Георгиева 14.10.2011 | 15:32
Тук трябва да направим голямата разлика от това, което наричаме "китайски ресторанти", където наиситна адски много се пържи и е тежичко, но все пак вкусно и ЯПОНСКАТА. Те нямат общо. Освен ориза, разбира се. Сушито е сурова храна и се консумира в малки количества и е много претенциозно на приготвяне, трябва наистина много тренировки. Аз лично все още не съм опитвала истинска японска кухня и ще ми бъде много интересно, ако скоро го направя. Макар, че не вярвам суровото месо да ми хареса...
5 Стамена Георгиева Георгиева 14.10.2011 | 11:01
По-вкусна от нашата кухня няма! Къде могат да ти приготвят толкова вкусни пълнени чушки, зеле с месо, сърми, шопска салата? Говорете си каквото искате, но най-вкусна си е нашата.
4 Данчо Георгиев 14.10.2011 | 09:50
При японската за разлика от китайската кухня не се пържи толкова. Това за мен е големия ѝ плюс, ако тръгнем да я сравняваме с китайската. Доста от нещата са полусурови. Аз лично предпочитам китайската - доста по-вкусна е.
3 V D 14.10.2011 | 09:46
Харесвам китайската кухня, но не всички техни гозби ми понасят. По-принцип не обичам кисело, а те слагат толкова много оцет в някои ястия, че на другия ден не мога да сложа и хапка в устата си. От всичко, което приготвят най-много харесвам ориза им, просто е невероятен!
2 Мариана . 13.10.2011 | 19:57
Блазе им на търновци за екзотиките, които са опитали! Моите опити за вегетарианско суши с нори за сега винаги са завършвали с деформирано подобие на суши, но пък вкусно. Японската кухня действително е много здравословна, неслучайно са сред нациите, при които въпросът със затлъстяването не стои на дневен ред, дано само тази авария във Фукушима да не обърка нещата, защото за тях морето е основен източник на храна, а не малко радиация се изля и там.
1 Алекс Г. 13.10.2011 | 19:36
Доста е готвил посланика на Япония у нас, за да направи порции за 100 човека :). Японските ястия са много интересни и вкусни. Като цяло китайската и японската кухня представлява са предизвикателство за всеки чужденец, защото в тях се слагат доста интересни продукти като водорасли например и най-странни гъби на вид :).

ТВ програма

Кино

  • Сега Ново 10 + 2 музикална класация /п/
  • 02:20 Полицаят и извънземните игрален...
  • 03:50 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 02:45 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 03:10 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Като шеф" - с уч. на Салма Хайек,...
  • 03:30 "По ноти" - с уч. на Дакота...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.