Големият Стефан Данилов получава „АСКЕЕР“ за цялостен принос

Обявиха номинациите за наградите „АСКЕЕР 2015“

по статията работи: Беатрис Николoва | 08.04.2015 | 14:22

В деня на най-светлия ни празник -24 май тържеството на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия” за 25-и път Фондация "Академия АСКЕЕР” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

За творците от гилдията, наградите "АСКЕЕР” са единствени по рода си – те са автентичният и самоотвержен, неказионен глас на театралното съсловие.

Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност – актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия "АСКЕЕР”.

Тази година наградата за цялостен принос към театралното изкуство ще получи големият български актьор и педагог Стефан Данаилов.

Спектакловите категории на "Аскеер 2015” включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 10 април 2014 г. до 6 април 2015 г.

Обект на внимание от страна на журито бяха 105 представления. 69 от тях са реализираните премиери в София, 36 спектакъла са представени от извънстолични театри и 29 са независимите проекти. Селектираната продукция принадлежи на 9 столични и 18 извънстолични театъра. Освен на официалните сцени част от нея е представена на повече от 11 алтернативни сценични пространства. В отделните категории на наградата "Аскеер” предложенията достигнаха до 10.

В гласуването не участват членове на журито, които са разглеждани за номинации и номинирани. Тази година това са Илка Зафирова, която бе предложена за номиниране в категория Водеща женска роля, Жорета Николова, която бе предложена за номиниране в категория Поддържаща женска роля, но отпадна при гласуването и Атанас Атанасов поради обстоятелството, че за номинеране бе предложена Алиса Атанасова в категория Изгряваща звезда, която също отпадна при гласуването.

Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха номинациите.

1491930

Ето и останалите номинации по категории за "АСКЕЕР 2015”:

 

Изгряваща звезда

Дамян Тенев за ролята на Джон в "Разбиванеот Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчеви Драматично-куклен театър "Иван Димов” – Хасково

Дария Симеонова за ролята на Хор в "Антигона” от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София

Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща” от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив

Поддържаща мъжка роля

Вежен Велчовски за ролята на Гиги в "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала” от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев"

Стоян Младенов за ролята на Малволио, домоуправител на Оливия в "Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир, постановка Тея Сугарева, Малък градски театър "Зад канала”

Поддържаща женска роля

Василена Атанасова за ролята на Паула в "Госпожа Клайн” от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев”

Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Мария Каварджикова за ролята на Лелята в "Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов, постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов”

Сценография

Мариета Голомехова за "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Петър Начев за "Чиста къща” от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив

Чавдар Гюзелев - художник и Иван Москов - видеозаснемане и монтаж за сценографската среда на "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Костюмография

Диана Добрева за "Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Мариета Голомехова за "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Театрална музика

Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Петър Дундаков за "Евридика в подземния святот Сара Рул, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив

Христо Намлиев за "Антигона” от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "Софияи за "Момо” по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев"

Водеща мъжка роля

Герасим Георгиев - Геро за ролята на Пони в "Семеен албум” от Малин Кръстев, постановка Малин Кръстев, Младежки театър "Николай Бинев"

Стефан Мавродиев за ролята на Анри в "Чинечита” от Тиери Дебру, постановка Емил Бонев, Театър 199 "Валентин Стойчев”

Христо Петков за ролята на Мъж в "Разбиванеот Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчеви Драматично-куклен театър "Иван Димов” – Хасково

Водеща женска роля

Анастасия Лютова за ролята на Жената в "Разбиванеот Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчеви Драматично-куклен театър "Иван Димов” – Хасково

Илка Зафирова за ролята на Госпожа Клайн в "Госпожа Клайн” от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев”

Снежина Петрова за ролята на Непознатата в "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

Режисура

Диана Добрева за "Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Иван Добчев за "Антигона” от Жан Ануи, Театър "София

Стефан Москов за "Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, Народен театър "Иван Вазов”

Най-добро представление

"Антигона” от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София

"Каквато ти ме искаш” от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов”

"Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане"

Съвременна българска драматургия

"Мадам Мишима", Монодрама от Елена Алексиева (Копродукция на Сдружение "Артсензориум” и Театър "София”, постановка Калин Ангелов, 9 ноември 2014 г.)

"Семеен албум" от Малин Кръстев (Младежки театър "Николай Бинев", постановка Малин Кръстев, 21 декември 2014 г.)

"За теб" от Яна Борисова (Продуцентска къща "СМУТ", постановка Петър Кауков, 5 декември 2014 г.в "Открита сцена” – София)

 

Традиционно връчването на наградите "Аскеер” е под почетния патронаж на министъра на културата – г-н Вежди Рашидов, и на министъра на отбраната – г-н Николай Ненчев.

Галаспектакълът е поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, сценография – Нина Пашова и музикална картина – Петя Диманова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.