Задава се грандиозен Sofia Design Week 2012

Събитието ще покаже 57 изложби - 40 български и 17 международни

по статията работи: Мартина Панайотова | 18.05.2012 | 10:14
Задава се грандиозен Sofia Design Week 2012
Sofia Design Week

Четвъртото поредно издание на международния фестивал за дизайн – Sofia Design Week, организиран от "Едно" и фондация "Америка за България", ще се проведе от 1 до 8 юни.

Темата за 2012 г. е "В контекст", a куратори на фестивала са Адриана Димитрова, Йордан Жечев, Лана Кавар и Светлана Мирчева.

Програмата ще се разгърне в над 100 събития – конкурси, изложби, работилници, лекции, прожекции, акции и професионален форум. Участие във фестивала ще вземат над 150 дизайнера от 16 държави. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн. Българската част ще бъде достойно представена както от млади, така и от вече доказали се имена.

Централна локация на Sofia Design Week ще бъде Vivacom Art Hall, а общият брой места, на които ще се проведе фестивалът, отново е над 50.

За втора поредна година фестивалът ще има детска програма – Sofia Design Week KIDS. Нейната цел е да запознае децата с възможностите, които им дава светът на дизайна, като ги провокира да творят, докато се забавляват. Програмата се състои от работилници и изложби, подходящи за различни възрастови групи.

Отворена програма:

Българско участие

Изложбата "Жлеб и шпилка" в галерия Алма Матер представя някои от най-новите проекти на Константин Ачков. Сред тях има два стола от серията Frame, както и нова, специалн разработена за Sofia Design Week 2012 продуктова серия, под заглавието Stack.

В изложбата "Място за плакат” 15 талантливи графични дизайнери и илюстратори представят идеите си за плакати, създадени за избрани от тях места в града, "местата за плакати”. Всеки плакат е сниман на съответното място и фотографията е придружена от няколко думи на дизайнера, които обясняват избора му.

Проекти в областта на графичния дизайн, илюстрациите, плаката и типографията ще покаже в самостоятелна изложба дизайнерът и илюстратор Ивайло Недков.

Изложбата "Рамката” ще провокира едни от най-добрите български стрийт артисти да работят в средата, която те най-упорито избягват. В продължение на една седмица те ще преобразяват главната изложбена зала на може би най-традиционното място за показване на изкуство в София - сградата на СБХ на ул. Шипка

"По истински случай” е проект на куратора Адриана Димитрова, който се състои от две части. Първата съдържа фотографии на обекти, произведени в миналото, и все още част от интериора на културни институции, университети, частни домове или улици.

Втората част на изложбата представя същите тези обекти, но интерпретирани през погледа на дизайнери като студио Функт, Трансформатори, работилница Пункт, точка&точка, Деница Бояджиева, Владимир Рачев, Георги Манасиев, Морфокод, Константин Ачков и Бензо.

В бистро Local ще бъде разположена светлинната инсталация на Яна Танковска. Тя прави лампи вече почти десет години, а неин специалитет са ефирните водопади от хартия и светлина.

"Дизайн на бижута” е изложба на брошки, пръстени и гривни, преставена от проф. Димитър Делчев в музейната галерия за модерно изкуство. Материалът и неговата текстура са от основно значение - всеки накит е построен както от негатива, така и от позитива на даден материал. Изключение от това правило правят само брошките - те са специални и уникални в сложното си съчетание от зигзагообразна маса, подчинена на овална рамка.

Във Фабрика 126 ще бъде представена изложбата "Врана” - комуникационен дизайн- система за информация и визуална комуникация на природен парк-музей Врана. Тя е създадена като експериментален проект на студенти от Националната художествена академия, специалност Книга и печатна графика. Изложбата е част от четвъртия етап на проекта "Система за информация и визуална комуникация на природен парк-музей Врана”. Планът е до 2013 г. проектът да бъде напълно завършен.

В проекта "1+1=3 промоция дизайн” на Красен Троански се иронизира консуматорската нагласа на обществото ни. "Промоцията" в неговия проект възпроизвежда пазарните комерсиални похвати, свързани с масовия продукт – подарък, бонус, гратис.

В централната локация на фестивала – Vivacom Art Hall от 4 до 8 юни, от 18:00 до 22:00ч. ще се провеждат отворени лекции с български и чуждестранни лектори, презентации, прожекции на филми и акции.

Чуждестранно участие

"Judge A Book by Its Cover” e изследователски проект, който се фокусира върху дизайна на книжни корици в Хърватия от времето на бивша Югославия (1950-1990 г.). Зад него стоят графичните дизайнери Лана Кавар (която тази година е част от кураторския екип на Sofia Design Week) и Нарциса Вукойевич. Двете преравят над 10000 книги в обществени библиотеки, архиви, частни колекции и книжарници за книги втора употреба. В крайна сметка свеждат селекцията си до сравнително скромните 500 книги, които бяха изложени за първи път миналата година в Обществото на хърватските дизайнери в Загреб.

Изложбата "Проект на годината – полски дизайн” в Полския институт в София представя най-интересните работи на полски автори, излъчени чрез конкурса Проект на годината – Полски графичен конкурс 2010-2011. Откриването на 29 май, 18 ч. ще бъде придружено от лекция на тема Полският графичен дизайн от европейска перспектива, представена от Mихаел Окрай - куратор, мултидисциплинарен дизайнер и дизайн критик.

Британският графичен дизайнер Крейг Олдъм стартира "The Hand Written Letter Project” през 2007 г., вдъхновен от разговор за това как написаното на ръка писмо носи неповторимо лично отношение, напълно забравено днес във времето на електронната комуникация. Той отправя покана към дизайнери, мислители и творци просто да му напишат писмо и да споделят мислите си по темата: на ръка и на бланките на собствените си студиа. Много изтъкнати творчески фигури от цял свят се отзовават на поканата.

IKEA представя своята седма дизайнерска колекция под името "IKEA PS 2012”. Тя е вдъхновена от 60-те години на миналия век и съдържа 46 продукта на 19 дизайнери.

Американският блог Unhappy Hipsters стартира анонимно през 2010 г. с идеята изтънчено да иронизира стерилните съвременни идеали за луксозен дом, с които ежедневно ни облъчват списанията. Фотографиите в него са взети директно лайфстайл издания, а гвоздеят е лаконичният текст, който обикновено стои под тях. Още през първата седмица блогът се превръща в хит и набира над 120 хиляди посещения. Истерия бързо отминава, но журналистката Моли Джейн Куин и графичния дизайнер

Джена Талбът, които стоят зад Unhappy Hipsters, продължават да подхвърлят хапливи забележки на тема очевидната липса на щастие и радост в модерния свят и дом. Изложбата е логичното продължение на проекта Unhappy Hipsters - тя съдържа селектирани фотографии с прилежащите им саркастични текстове.

The Finnish Design Room (Финландската стая на дизайна) включва предмети от бита, мебели и материи от финландски домове в София. За Посолството на Финландия е удоволствие да предложи поглед отблизо върху функционалния и прогресивен финландски дизайн, който наистина е създаден, за да бъде употребяван ежедневно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


22 Панайот Траянов 18.05.2012 | 12:19
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 21 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 21май. След 22май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 22май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 22май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
21 Камелия Стефанова 18.05.2012 | 12:15
откога чакам Нощта на музеите
20 Камелия Стефанова 18.05.2012 | 12:14
задължително
19 Камелия Стефанова 18.05.2012 | 12:14
много готино мероприятие
18 Елемаг Електриков 18.05.2012 | 11:54
ще е готино да се види
17 tiha paranoq 18.05.2012 | 11:15
Мен повече ме интересуват нашите хора с какво ще ни изненадат...
16 tiha paranoq 18.05.2012 | 11:13
Ами върви - какво те спира - толкова ще е интересно.
15 tiha paranoq 18.05.2012 | 11:12
Това определено ще го посетя - има какво да се види като за мен.
14 Марияна Петрова 18.05.2012 | 11:10
Ще бъде много интересно!
13 chavdar tashev 18.05.2012 | 11:09
Много изложби се очертават тоя уикенд.Нали стартира и нощта на музеите.
12 Кайзер Созе 18.05.2012 | 10:54
Hipsterfest, thanks but no thanks
11 Qka Tochilka 18.05.2012 | 10:52
Ами давай :) Хубаво ще е!
10 Radina Arabadjieva 18.05.2012 | 10:51
Много искам да отида :)
9 aleksa darinova 18.05.2012 | 10:50
Да, много ги тачат чужденците.
8 Стил иКласа 18.05.2012 | 10:45
Какво ще представи?!
7 Silvi Milenova 18.05.2012 | 10:42
Моя приятел ще участва!
6 Ruslana Hristova 18.05.2012 | 10:29
Ще ходя да ги видя :)
5 млад жребец 18.05.2012 | 10:25
как го усещаш?
4 zlobna kobra 18.05.2012 | 10:23
има ли чуждестранно участие , организацията винаги е на ниво
3 Robert Petrov 18.05.2012 | 10:22
Ще бъде интересно :)
2 zlobna kobra 18.05.2012 | 10:22
Усещам , че ще е много интересно
1 принцеса веса 18.05.2012 | 10:21
Чуждестранното участие е много важно винаги :)))

ТВ програма

Кино

  • Сега Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.