Кадифеният баритон Кирил Манолов: Българските гласове са били диктатори на сцената

Страната ни не се представя пред света само от цигани, крадци и мафиоти, каза оперният певец

по статията работи: Надежда Стоянова | 07.11.2016 | 09:28
Кадифеният баритон Кирил Манолов: Българските гласове са били диктатори на сцената

Честно казано не бихме се изненадаме, ако не сте чувало името Кирил Манолов. Не защото той няма с какво да се гордее в професията си, а просто защото рядко говорим за тези, които са извън комерсиалното. Все пак истинското изкуство е за отбрани среди, вероятно биха вметнали някои хора.

iNews.bg обаче реши да ви срещне с този невероятно интересен представител на българската опера, който няма начин да не ви стане симпатичен. Макар внушителният му вид да е доста респектиращ, гарантирано няма да се почувствате некомфорно в неговата компания. Напротив, точно обратното, ще ви се иска да ви разказва още и още за работата си, за сцените, на които с гордост е представял родината ни, за срещите с различните хора…

Няма спор, че баритонът Кирил Манолов е успешен артист с кадифен глас, който ще ви накара да харесате оперното изкуство. А биографията му съвсем ще прикове вниманието ви. Лауреат е на награди от различни певчески конкурси в България, Виена, Варшава, Барселона и Бреша. Репертоарът му включва ролите на Набуко ("Набуко"), Симоне Боканегра ("Симоне Боканегра"), Амонасро ("Аида"), Марчело ("Бохеми"), Енрико ("Лучия ди Ламермур"), Жермон ("Травиата"), Ренато ("Бал с маски"), Фигаро ("Севилският бръснар"), Дандини ("Пепеляшка"), Фалстаф ("Фалстаф"), Ескамилио ("Кармен"), Карло Жерар ("Андреа Шение") и т.н.

Онова, с което Манолов, ще направи символично завръщане към родната публика, след като обиколи куп сцени по целия свят, е "Опера Буфа”. Тя включва арии и ансамбли от комични опери на Верди, Пучини, Росини и Доницети. Премиерата е този четвъртък, 10 ноември, в зала "България” от 19:00. Компания на сцената ще му правят Валентина Куцарова, Мьонгджу Лий и Михаил Михайлов, под диригентството на Адриен Перюшон.

Подробностите оставяме да научите от самия него!

Това, което ни срещна с вас е "Опера Буфа”. Какво трябва да знае за нея зрителят, който по принцип по-рядко ходи на опера?

Всъщност това е концерт, който е направен точно за такива хора. В него ще има само популярни неща от комедийната опера. Нещата, които сме избрали, са весели. Например ще има арията на Фигаро, която всички знаят и всякакви други такива хубави неща. Сигурен съм, че на публиката ще ѝ е интересно, защото става въпрос за леки и малко по-далече от класическата опера неща.

Колко време отне подготовката?

Аз от година и половина-две имам някакви контакти със Софийската филхармония. Истината е, че човек, който работи в чужбина, почти никой в България не се интересува от него и не знае какво се случва, което е много тъжно.

България не се представя пред света само от циганите, крадците и мафиотите. Това е жалкото в цялата работа. Чувствал съм се не малко пъти горд, че съм българин, защото в нашата професия – на оперните певци и на музикантите, има защо да сме горди. Били сме и сме хора, които много добре си вършат работата. Българските оперни певци са били преди или наравно с италианската. Ние даже сме били първата оперна сила на света дълги години.

Казвате, че българските оперни певци се отличават със специфичен тембър…

Всеки ще го потвърди – в България се раждат изключително красиви тембри, както в Грузия. Българските гласове години наред са били диктатори на сцената. Сега не е точно така, макар че пак имаме фантастични певци.

А защо сме чували толкова малко за тях?

Когато започвах да пея, работех много в Хърватска и винаги го давам това за пример. Хърватска е една малка държава, но е обърната към хората на изкуството по начин, по който не съм предполагал, че е възможно. Може да го обясним донякъде с това, че са млада нация. Но аз съм свидетел как държавата, Министерството на културата, телевизията, радиото… всички стоят зад тях и постоянно ги рекламират, разказват за това къде ходят, какво правят. Затова оперните певци в Хърватска са изключително популярни, като рок звезди са.

Имам приятел, който ми е много близък, и знам като отидем на кръчма или пътуваме по магистралата и спрем какво става. Не можете да си представите! Тук също имаме такива хора, за които знаят само опероманите, но широката публика не е чувала за тях. Човек усеща, когато хората са добре настроени към него.

Имали борби във вашите среди?

Няма начин да няма конкуренция.

Но сигурно са по-интелигентни?

За да бъдеш добър певец, както казва моята пианистка, е много важно да бъдеш интелигентен човек. Може и да не си интелигентен и да си добър в работата си, но няма да станеш точно това, което очакваш. Нещо ще ти липсва. Разбира се, има конкуренция. Всеки смята, че може да го направи по-добре от другия, това е ясно. Няма да има движение напред, ако го няма това нещо. Но не съм забелязал да се изяждаме. Много е хубаво да контактуваш с хора, които са успели.

1802179На какво ви учи това?

Учи те да бъдеш щастлив от това, което си постигнал, и да видиш, че не всичко на този свят е пари и слава. Важното е да бъдеш човек и да носиш определени добродетели. Много зависи от самия теб как ще се повлияеш от славата и парите. Банално е, но ще го кажа – най-големите звезди, до които съм се докосвал, са най-нормалните хора.

България има нужда не от тази политическа клоака, която ни залива, защото са се набутали в тази сфера, само за да спечелят пари. България има нужда от хора, които са успели в своите професии и не да я управляват, а дават акъл как да стане работата.

Е такива хора няма начин да ги накараме да се върнат…

Ето начинът. Човек, който иска да се занимава с управление като Светлана Терзиева (директор на Софийската филхармония), се търси Краси Стоянова, която е най-голямата българска певица в момента. Обажда се и казва: Аз станах директор на филхармонията и искам да направя неща, които са интересни на публиката. После се обажда на друг и хората започват да ѝ помагат да направи тези неща. Но когато започнат да се занимават хора, които нямат хал хабер как се случват нещата, това е пагубно.

Вие не идвате от музикално семейство. Тогава как така станаха нещата?

Стана с голямата поддръжка на семейството ми – на майка ми и баща ми, и впоследствие на моята съпруга.

Много хора приемат музиката за несериозно занимание и насърчават децата си и към сериозна професия.

Да, едно време е било така. И аз виждайки биографиите на моите колеги, много голяма част от тях са завършили и нещо друго. Това е страхотно! Аз самият не знам дали не сбърках, че не завърших и още нещо. Изкуството е призвание. Звучи клиширано, но е факт. Това е нещо, което или ти се прави, или не ти се прави.

Иска ли ви се някой да продължи вашия опит?

Имам племенница на година и половина, за която всички са решили, че е много гласовита. Да ви кажа честно, нашата професия е много тежка. Това, което се вижда отстрани, е само лустрото, но в действителност е кошмар.

Искало ли ви се е да се откажете?

Иска ми се по 20 пъти на месец. Това, което ме мотивира обаче, е че имам поети ангажименти и хора, които ме чакат, а и трябва да изкарам някой лев. Нека си кажем истината – ние не живеем от фотосинтеза и нашата работа е невероятно скъпа. Ако си мислите, че сме милионери, сте в дълбока заблуда. Нямате представа за какви разходи става дума. Нашите хонорари на 75% отиват за всякакви други неща, но не и да остават за нас.

Какви са проблемите, с които се сблъсквате?

Те са безкрайно много. Не говоря за заплащането, то идва с бекграунда. Години наред ти работиш за своето име и рано или късно то ти се отплаща. Но пак казвам, заблудата, че сме милионери, е масова и е невярна. До преди 40 години, когато са изкарвали много пари и са имали страшно много работа, е възможно да е имало и такива. Сега гарантирано не е така.

Какви са трудностите?! Ами, ето – взимате си чантичката и тръгвате: самолети, квартири, срещи с непознати хора, нови театри, в които като отидеш всеки път трябва да се представяш добре, защото иначе следващ път няма да те викнат не само там, но и във всички партньорски театри.

Как се справяте с това напрежение постоянно да сте като на изпит?

Затова по времето на Хитлер разплатката на военен летец, оперен певец и миньор е била една и съща. Какво ви говори това?! За много приятен и спокоен живот. Другото, репродуктивните проблеми, свързани със стреса, са същите както при пилотите. Пилотът носи отговорност за целия самолет и нашето излизане на сцената е същото. В един момент претръпваш и спира да ти прави впечатление.

Кога ви е пречела емоцията?

Винаги. Непрекъснато ни се случват непредвидени ситуации, тук нямаме плейбек.

Стоял ли е пред вас въпросът дали да се занимавате с друго изкуство?

Не, никога, нито за друг стил музика. Аз обичам хардрок, но си го слушам в колата. Не слушам опера. В момента, в който изляза от театъра, не искам да чувам нищо, искам пълна тишина.

Какво бихте искали да пожелаете на българската публика?

Пожелавам ѝ да види и да почувства, че има хора, които се опитват да представят България не само от лошата страна. Лошото е, че никой от управляващите не се интересува от нас. Но искам да ѝ пожелая да ни подкрепя, защото имаме нужда от това понеже правим всичко за нев. И ако можем да прехвърлим част от нашата любов на хората, аз ще бъда много щастлив. Без любов не става нищо!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.