Катя – вае градина и интериор, Здравко рине сняг и майстори всичко

Скритите хобита и таланти на дует "Ритон"

по статията работи: Ани Романова | 30.01.2022 | 16:19
Катя – вае градина и интериор, Здравко рине сняг и майстори всичко
личен архив/дует Ритон
Повече за:

Обичаните Катя и Здравко от легендарния дует "Ритон” не лентяйстват и не ръчкат игрички в нета през свободното си време.  Двамата винаги намират какво да свършат из къщата и двора си, които – знайно е, се намира във вилната зона на столичния квартал Банкя. Нещо повече – правят това с удоволствие и любов, извираща от големите им сърца.

През тези мразовити и заснежени дни, например, Здравко "яхва” снегорин и разчиства пътеките, така че Катето и гостенките й да могат да минават дори с тънките си високи токчета по изчистената настилка. "Кефя се, като чистя снега”, споделя Здравко пред "България днес”.

 

Здравко със снегорина  да не остане нито снежинка!

И увлекателно разказва за необичайните си за една звезда от неговия ранг хобита. Оказва се, че мъжката половинка в дуета е техничар и рекласира, като... коси тревата и майстори разни неща из къщата! За целта той къта прибрани и прилежно подредени в специално помещение всякакви инструменти, за каквито на човек може да му хрумне. Така например, само косачките за трева са три размера, без да смятаме тримерите, а храсторезите, дърворезачките и ножиците за подкастряне са над десетина по вид и размер.

"Всяка дейност по косенето и подстригването на растенията изисква различен инструмент, макар че има и такива, които ползвам много рядко”, признава той, като пояснява, че цялата тази работа му дава допълнителна енергия и му доставя удоволствие.

НА ФОНА НА РАЙСКИТЕ ГРАДИНИ / Снимки: Личен архив  Дует

На фона на Райските градини

"Случих на мъж и то какъв!”, не може да го нахвали Катя: "Например, счупи се накрайникът на прахосмукачката и Здравко веднага го ремонтира идеално. Но него не го задоволявало и затова поръча нов. Няма нещо, което да не може да поправи или да направи по къщата – от сглобка на мебели, оправяне на всякакви джаджи, та дори до ремонта у дома.”

Оказва се, че текущите ремонти ги правят двамата, с акцент върху мъжката работна сила: "Няма читави майстори, всичко, което съсипват, трябва да се оправя след тях!”, ядосва се Здравко: "Затова рядко ги викаме, само ако е за нещо голямо, като подмяната на кухненско оборудване, да речем. Отгоре на всичко, добрите майстори са претрупани от работа и трябва да се чакат по месец и половина, което не ни устройва!” И разказа как при ремонта на предишен апартамент се наложило да чакат 45 дни оферта от ремонтна фирма. Но не само: "На третия ден  съсипаха всичко, аз го оправях след тях, но – неволята учи. Дребните поддръжки никак не  ме затрудняват. Ако трябва да чакам майстор да ни рестартира термопомпата за отопление, ще умрем от студ, а да ми опрявят тревата – всичко ще буреняса, басейнът пък – ще жабяса”, категоричен е топ изпълнителят.

И всичко това не е, защото звездната двойка е капризна, разглезена или претенциозна. Просто са

невероятни перфекционисти не само в музиката и хитовете, които коват вече 45 години, а във  всичко, с което се захващат.

Ето, Катя измисля нов вид  фитнес и с присъщото си чувство за хумор го кръщава "аграрен фитнес”. "Не блъскаме във фитнес, но непрекъснато поддържаме форма, благодарение на градината. Ето, това е аграрен фитнес! Защото е начин да се движим, иначе ще се заседим и улежим. Във фитнеса вкъщи ползваме само пътеката, но рядко. Изобщо, фитнесът ни представлява склад от прашасали уреди, макар че всичко е монтирано, изпробвано и ползвано... по веднъж! Защото за мен фитнесът е цял ритуал - да си вземеш спортния екип, да отидеш в зала при инструктор... А вкъщи е скучно сам да блъскаш с уредите. Затова пък при едно поддържане на двора правиш поне 300 клякания, а и ти доставя неимоверно удоволствие”, смята певицата с вид на студентка. И пояснява: "Да посадиш, да отгледаш едно растение, да го видиш пораснало, цъфтящо   – това е истинското удовлетворение и наслада. Затова дори най-елементарният ремонт или подкастряне доставят радост.”

Когато пък семейството е заето с многобройните си турнета, концерти и участия, все пак се налага да наема фирми за генерално поддържане на приказната градина, изцяло проектирана и сътворена още от нанасянето им преди 13 години от Катя. Но и градинарите се подбират: "Като му кажа да изчисти юките, а той ме пита на кое викам юка, направо се сбогуваме”.

 В аспекта на перфекционизма работата при най-известния ни дует никак не е лесна, защото и двамата държат всичко да е идеално.

Здравко се шегува, че имат

непрекъснато двама работници по цялостната поддръжка на дома и градината на смени: "Аз и Катя”.

 

Здравко "поскъпна" с една година преди броени дни

Що се отнася до всичко, свързано с хардуеъра и софтуеъра, то е поверено на Здравко, който неуморно чете страшно много за всичко, с което си има работа. "В Банкя често спира токът, като в дискотека сме”, шеговито споделя певецът, който тези дни отпразнува рожден ден в тесен кръг приятели у дома, и допълва: "Напоследък през нощта токът гасне по няколко пъти, имам чувството, че сме в необявен режим. Заради тези чести прекъсвания изгоряха много уреди, включително компютъра, управляващ отоплението и охлаждането.Когато извиках хората, които го бяха монтирали преди 13 години, а оттогава не се бяхме и виждали, те останаха доста изненадани и доволни, че поддръжката му е перфектна”. Разбира се, той е и спецът, занимаващ се с "IT обслужването” в професионален и личен план на звездната двойка.

Като истинска английска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството. Тя е виновник както за цялостното оформление и самия ланшафт на двора, така и за това къде какви растения да се засадят. Нещо повече – тя "тренирала” с опити на вилата им в Трънския Балканоще преди години: "Тогава нямаше още разсадници в България и трудно се снабдявах с растения. И ми се наложи да изчета доста книги (чичо Google, още не беше роден), за да се обуча кое къде може да оцелее, как се гледа и разсажда...” Другата приятна задача на нежната половинка на дуета е вътрешният дизайн и обзавеждане на къщата, в която всичко е уникално и поръчково по нейна идея. Същото важи за дрехите и стайлинга й...

Нейната голяма слабост обаче не са толкова тоалетите, колкото аксесоарите към тях. "Имам близо 100 перуки, над 50 диадеми, 30-ина шапки... Много от нещата не ги нося, прибрани са по кутии и чекмеджета”, издава тя. Що се отнася до обувките, няма навик да пази цели щендери с тях, защото модата им минава. Затова пък притежава поне 100 чифта най-различни очила. А бижутата си подбира според сценичните тоалети и прическите. Предпочита среброто и не обича да носи злато. Има и свое любимо бижу – правено по поръчка преди 30-ина години сребърно колие с цирконии и същите обеци в комплект към него, които не сваля в ежедневието.

КРЕАТИВНИТЕ НОВАТОРИ

Никой не може да отрече, че ритонците са "първопроходци" в много отношения – както в музиката и на сцената, така и в бликащите една след друга идеи в живота - от рекламните им картонени фигури в човешки ръст за 25-ата годишнина на сцената, та до невероятните цветни винилови плочи с последните им албуми – всеки в различен цвят.

45 ГОДИНИ НЕ СТИГАТ

Катя и Здравко се заричат подобаващо да споделят с публиката празника от 45-ата годишнина от появата си на музикалната сцена.

Песните за традиционния им голям концерт в НДК са почти готови, а датите за предхождащото го национално турне вече се резервират. Всички дати засега пазят в тайна от суеверие "да не им мине локдаун път”.

СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО

Двамата "ритонци" садят не само цветя, но и полезни храни в градината си. Като например боба мунг, който Катя е отгледала сама като суперхрана. "По време на покълването витамините и минералите се увеличават многократно. Освен всичко е и много вкусно. Идеална добавка за салати, задушени манджички, смутита и много други”, съветва певицата.

Източник: България Днес

Най-новата песен на дует "Ритон" се казва "Брой до три"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 "Адио, Рио
  • 23:30 Целуни ме концерт на Любо Киров
  • Сега ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 Филм-концерт на Лили Иванова
  • 22:00 "Разследването" - драма,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Топ Гън: Маверик" (премиера) - с...
  • 22:40 "А отборът" - с уч. на Лиъм Нийсън,...
  • 01:00 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:45 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:30 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.