За втора поредна година в смолянското село Арда отбелязаха Празника на традиционните храни, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.
По инициатива на директора на Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий” Федя Аргиров жителите на селото, с помощта на учениците наредиха кулинарна изложба с традиционни ястия, приготвени с това, което природата дава на жителите на селото от векове насам.
В изложбата бяха подредени трахана, пататник, прясно овче и краве сирене, пареник, царевични питки, клин с ориз и тиква, различни видове меса, топчета от качамак, бяло сладко, саралия, рачел, грис халва и паниран зелен боб, сокове и сладко от диви плодове, овче кисело и краве мляко, пълнени картофи, салата от смилянски боб, катми със сладко от боровинки, ябълки от местни видове, и др.
Учениците бяха аранжирали изложбата по доста атрактивен начин, като за украса са използвани билки като риган, мащерка, мента, лешници и орехи. Най-атрактивното ястие бе тиква, в която е приготвено сладко от различни плодове. Аргиров обясни, че учебното заведение е включено в Европейското движение за чисти и природосъобразни храни "Слоу фууд”.
Целта на изложбата е да се стимулира туристически продукт на базата на традиционните храни, които са екологично чисти и полезни за здравето на човек. Според него менютата в заведения са комерсиални, а туристите, търсят местното и уникалното.