Прочутата Сабине Майер свири за първи път в Зала "България"

Кларинетистката ще представи музика от Моцарт

по статията работи: iNews | 28.04.2022 | 16:15
Прочутата Сабине Майер свири за първи път в Зала "България"
Thomas Rabsch/СФ

Сабине Майер - една от най-големите световни звезди на класическата музика - тази вечер ще бъде гост на Софийската филхармония. Тя ще солира в любимия на публиката Концерт за кларинет и оркестър от Моцарт. Ирена Гъделева получи своя шанс да се запознае и разговаря с германската кларинетистка, впечатления си тя разказа в предаването "Хоризонт до обед": 

Сабине Майер е легенда. За музикантите от моето поколение тя винаги ще бъде жената, постигнала нещо невероятно - да стане част от изцяло мъжката Берлинска филхармония в годините, когато тази стена изглеждаше по-висока и по-здрава дори от Берлинската. За Сабине Майер сякаш е предопределение да избере кларинета - баща ѝ е първият ѝ учител, а с брат си и съпруга си по-късно тя създава успешното Трио ди Клароне. И все пак, в тази истинска династия от кларинетисти именно тя става водещата фигура, тя е тази, която сега наричат пионер в налагането на инструмента като солов. 

"Никога не съм си се представяла в някаква подобна роля. Това всъщност се случи благодарение на работата ми - аз просто разучавах нови и нови произведения, опитвах се да бъда добра в това, което правя. Вмъквах нови идеи и по този начин камерната музика беше изтласкана на преден план - например в Трио ди Клароне с брат ми Волфганг и съпруга ми Райнер Вееле свирехме на три басета - никой не го беше правил преди. Беше новост и ни извади на авансцената, където беше резервирано място, така да се каже, за пианото, цигулката, виолончелото, и изведнъж ние с нашите кларинети успяхме да покажем на публиката нещо различно. Никога не съм търсила личната изява, аз да бъда на преден план, а винаги съм искала баланс между камерната музика и соловото изпълнение, което, според мен, е правилната посока, за да се развиваш като творец. Защото имам, например, студенти, които идват при мен и казват още от първия ден: "Аз искам да бъда солист!". Какво означава това? Ти трябва да се развиеш многостранно, за да стигнеш до тази цел в някакъв момент", сподели Майер. 

Самата Сабине Майер е истинско вдъхновение в това отношение, затова често получава подаръци - пиеси, композирани специално и посветени на нея.

"Много композитори са ми подарили пиеси, защото са се вдъхновили по някакъв начин от моята работа. Като музиканти ние имаме особената отговорност да изберем кои пиеси да включим в репертоара си - аз имам чудесни композиции от Мартон Илеш, Тошио Хосокава, Едисон Денисов, но те не звучат толкова често, за съжаление, което, според мен, е задача за организаторите на концерти - да ги включват по-често в програмите. Защото аз виждам, че публиката ги приема добре, но тези, които съставят афишите, винаги предпочитат Моцарт", каза тя. 

Така е и тук, в София - Сабине Майер ще представи своя прочит на така любимия на всички меломани Концерт за кларинет и оркестър в Ла мажор от Моцарт. Гост-диригент е младият Николо Форон, ученик на Йорма Панула и асистент-диригент на ансамбъл "Ентерконтемпорен" - Париж. Интересна подробност е, че германската кларинетистка изпълнява това произведение на инструмента басет кларинет, конструиран от Антон Щадлер, за когото Моцарт е писал концерта в последната година от живота си.

"Трябва обаче да направим разграничение - ние не разполагаме с оригинални инструменти от времето на Моцарт, но инструментът басет, на който аз свиря, е точно такъв, за какъвто е композиран концертът - кларинет с добавени 4 полутона, което прави звученето по-дълбоко. Тоз инструмент има изключително широк регистър, с повече ниски и тъмни тонове. За съжаление не много колеги прибягват до басет, повечето свирят произведението на стандартния кларинет".

Сабине Майер е носителка на много награди в различни страни, включително и на 8 статуетки Ехо Класик в родната ѝ Германия, а едната от тях е за записа на същия този Моцартов кларинетен концерт с Берлинските филхармоници, на които солира под палката на Клаудио Абадо през 1999. 

През септември ще се навършат 40 години от историческия пробив първи кларинетист на Берлинската филхармония да бъде жена. Тогава, през 1982 г., я назначават по настояване на Херберт фон Караян, а работа ѝ в оркестъра продължава само 9 месеца. Във връзка с великденските празници през 2022 г. радио Класик ФМ - Лондон обяви, че за първи път в 648-годишната история на параклиса "Сент Джордж" в замъка Уиндзор, в хора, който е пял по време на службата, са били допуснати две момичета. 

Попитах Сабине Майер смята ли, че светът се променя по отношение на жените в музиката? Ще доживеем ли свят, в който няма такива "новини"? 

"За съжаление, това продължава да бъде борба, в която трудно ще ни бъде отсъдена победата. Но не става дума само за музиката - твърде малко са жените на ръководни позиции в икономиката, в политиката. Разбира се, когато става дума да си втори кларинет, тутист в оркестъра - няма проблем, но да си жена - водач в престижен оркестър например, е борба, която ще продължи. 

Сабине Майер ще свири тази вечер в Зала "България" от 19 часа. Ще ѝ партнира Софийската филхармония с диригент Николо Форон. Освен Моцарт, ще звучи музика от Хайдн и Бетовен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /42...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.