Можем ли да постигнем отлично здраве благодарение на това, което ядем?
Изтъкнатият специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха предлага интересно и полезно съчетание от съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники, базирани на хилядите години развитие на аюрведа, в ценната книга "Храненето като лечение" (ИК "Изток-Запад").
Джордж Бърнард Шоу е казал: "Няма по-искрена любов от тази към яденето."
В допълнение на неговите думи д-р Шиам Сингха – виден специалист по холистична медицина, би добавил, че няма и по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилното подбиране на това, с което се храни.
В своята книга "Храненето като лечение" Сингха дава ясни и практични съвети – от гледна точка на източната философия, на език, разбираем и за Запада – как да комбинираме правилно храната си, за да сме здрави и в отлична форма целогодишно.
Голяма част от книгите за здравословна грижа насочват към конкретни продукти, като по този начин по-скоро ни отдалечават от способността да се лекуваме сами, отколкото да ни помагат. Противно на тази нарастваща тенденция, д-р Сингха показва как можем сами да открием лечението си – често основано на съставки, които имаме в кухнята или в градината си.
В същото време авторът обяснява и насочва към практическите стъпки на медицината, основана на връзката съзнание–тяло. Освен разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и на благотворното влияние на медитацията и аюрведа.
"Храненето като лечение" е полезна както за занимаващите се с алтернативна и традиционна медицина, така и за всеки, който иска да поддържа здрав дух в здраво тяло. Позовавайки се на дългогодишния си опит, Сингха споделя: "Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем.
Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре."
Живял и учил сред монасите в пустинята Гоби, където развива основните си идеи за целебното хранене, Шиам Сингха получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура.
Откъс от "Храненето като лечение", Шиам Сингха
Дневна програма
8:00 Сокът от цял лимон в 1 ч.ч. преварена вода, гореща или студена.
10:00 Портокалов сок, разреден с вода.
12:00 Сок от грейпфрут, смесен с 1 с.л. люспи псилиум.
14:00 Сложете 500 г бяло грозде (от най разпространения сорт и възможно най-евтиното) в марля и го изцедете в каничка. Сипете ⅓ от получения сок в чаена чаша с топла или студена преварена вода. Изпийте 3 чаши.
16:00 Изцедете сока от 5-6 домата в топла или студена преварена вода.
18:00 Същото както в 8:00.
20:00 Същото както в 10:00.
Щом приключите пречистването, пригответе смес от пресни зеленчуци – обелен морков, картоф, малко целина, кресон, домат и лук и каквито други зеленчуци намерите.
Прибавете ги към 1 л студена вода и ги варете, докато течността намалее до 500 мл.
Прецедете я и я изпийте много бавно с препечена филийка.
Съвети
Всички плодове и зеленчуци имат прочистващ ефект заради високото съдържание на витамини и минерали в тях и липсата на скорбяла и токсини. Прочетете за всеки плод или зеленчук във трета част.
Можете да пиете колкото искате студена преварена вода между отделните приеми, като е допустимо веднъж дневно да пиете малцова отвара от хлъзгав бряст.
По време на диетата със сокове или пречистването почивайте и често правете упражнения за дълбоко дишане. Като дишате дълбоко не само насищате кръвта с кислород, но и отпускате коремните мускули.
Масажът в коремната област и рефлексотерапия на стъпалата за белите дробове и дебелото черво също могат да окажат благотворно влияние по време на пречистването.
Ако почувствате дискомфорт в устата си, а езикът ви е обложен, смесете в малка чаша пресен лимонов сок с около 2 ч.л. топла вода и потопете езика си в разтвора за няколко секунди. След това остържете езика си с лъжица. Направете гаргара с останалата част от разтвора и изплюйте.
Не дъвчете дъвка: организмът ви ще получи сигнал, че трябва да произвежда храносмилателни ензими и ще се обърка, когато не му бъде доставена храна.
Друго важно нещо е да отпивате по малко от течностите, а не да ги пиете на един дъх. Соковете и бульоните трябва да се приемат на малки глътки. Яжте течностите и пийте твърдите вещества!
Задачи
1. По време на пречистването правете дълги разходки – по около 3–4 км.
2. Сутрин използвайте суха четка, за да стимулирате кожата и да увеличите циркулацията, като не забравяте, че движенията трябва да са насочени по посока на сърцето.
3. Взимайте хладка вана вечер, това благоприятства спокойния сън.
Диета при умсвена умора и за централната нервна система
Централната нервна система (ЦНС) се състои от мозъка, гръбначния мозък, гръбначната течност и нервите. Основната ѝ функция е да регулира функциите на тялото чрез нервни импулси. ЦНС осигурява сензорните възприятия и моторната реакция.
Тази диета няма да излекува никое от следните заболявания, но ще помогне за минимизиране на въздействието от симптомите:
• невралгия – всички форми
• смущения в съня
• световъртеж
• главоболия
• нарушения в умствената дейност
• мозъчно-съдова болест
• менингит и енцефалит
• абсцес на мозъка
• неоплазми на централната нервна система
• тремори
• холеричен темперамент
• парализа
• радикулопатии
• мускулна атрофия
Закуска |
2 с.л. сусамово семе, накиснато за през нощта, 20 ядки пекан, накиснати за през нощта или 20 бадема, накиснати за нощ и обелени; зрял суров или сушен (също накиснат за една нощ) плод. |
Обяд |
20–25 г крема сирене, сурова салата (може да е от всякакви вкусни зеленчуци – накълцани, настъргани или смлени) с дресинг от орехово олио и лимонов сок. Салатите предизвикват образуването на стомашни сокове. Накрая хапнете 75–100 г сушени плодове, за предпочитане ябълки, фурми и ананас. |
Вечеря |
Пълнозърнест хляб с масло или зърнена закуска със сметана. Салата, отново с ядки, крема сирене или мед. Изяжте ½ ч.ч. варено просо. |
Късно |
1 ч.ч. разтворим зеленчуков бульон. |
Напитки |
Пийте по 500–750 мл течности дневно между храненията. Следните са приемливи: ечемичена вода, кафе от глухарче, чай от трици или оризово брашно – слагайте по 1 с.л. на чаша вода, нека заври и да покъкри 3–5 минути – пресни зеленчукови сокове, обезмаслено мляко, кафе (прясно смляно, 1–2 ч.ч. дневно) със студенопресован мед. |
Задачи
Обливайте гръбнака с горещи и студени душове, 3 минути горещ и 1 минута – студен. Завършете със студен.