Татяна Лолова: С обич към живота и театъра

Актрисата в интервю за iNews за книгата си, театъра, киното, турските сериали и жълтата преса

по статията работи: Олга Андреева | 12.03.2012 | 07:21  6 Виж всички снимки

Името на една от любимите български актриси Татяна Лолова неизменно събужда асоциация за ведрина, лъчезарност, усмивка. Непринудена, усмихната и добронамерена се появи тя и за срещата ни в столичен мол.

Поводът за разговора ни е едно необичайно събитие за книжния пазар у нас – излизането на шестото издание на автобиографичната ѝ книга "1/2 живот”, с което може би не могат да се похвалят други родни актьори. В нея, освен че открехва вратичка към личния си живот, Татяна Лолова по лек и забавен начин рисува как изглежда животът на и зад сцената, заедно с най-добрите колеги от театъра.

Покрай новото издание на книгата си, Татяна Лолова сподели пред iNews и за последните си участия в кино и телевизионни проекти, за присъствието си на кинофестивала във Венеция, редом до Тарантино и Катрин Деньов, за готовността си да участва в турски сериали, за опита си с жълтата преса и за плановете си за втора книга.

Успехът на книгата ви е безспорен. Очаквахте ли го обаче?

- Ако това е успех, никога. Накараха ме да напиша книжка месец и нещо след като се роди големият ми внук (1996 г. – бел. авт.). Щом като толкова роли съм изиграла, мечтала съм от тригодишна да стана актриса и съм станала, и след това съм играла толкова много, след това съм се оженила, имала съм син, снаха ми роди внук и да не напиша книга... като ме "молят”.

Това беше едно приятно предложение. Просто се обади един ден един приятен женски глас и каза, че говори от свое име и от името на своята приятелка, с която са направили издателство "Епсилон-елст” и това е сегашният проф. д-р Калина Стефанова и нейната приятелка и сътрудничка Надя Алексиева. И те попитаха мъжа ми дали бих се съгласила да напиша една книжка с истории от моя досегашен живот в театъра, дали се интересувам от такова нещо, а той казва "Не, тя не се интересува от такива неща”. А след това аз му казах "Чакай, какво значи не се интересува?”.

"Аз бих се съгласила, зависи какво е издателството, какви са хората и ако този, с когото пиша, бъде Георги Каприев”. Понеже четири години преди това, той беше написал един много хубав разказ за моето участие в любимата ми роля – нещото, за което мисля, че съм била родена и съм го изпълнила – това е да играя Уини от  "Щастливи дни” на Самюел Бекет и под режисурата на режисьора, с когото обичам да работя най-много –  проф. Гриша Островски.

За три месеца и четири дена Георги Каприев успя да ме провокира да говоря за живота си, за срещите си с хората в театъра и извън театъра, и да напишем тази книга, която за ужас на издателките беше доста страници.

И така стана, че след като се продаде първото издание на "Епсилон-елст”, след това стана едно случайно запознанство с "Релакса”-Варна за второто издание, след това "Калиопа” ми предложи да направи още едно издание и след като то свърши, се появи в живота ми издателство "Изток-Запад” с Любо Козарев. Той не помисли и за секунда, че рискува, издавайки тази книга за четвърти път. След това я издаде за пети и почти непосредствено след петото издание започна да говори, че трябва да се готвим за шесто издание.

Съвсем ясно е, че не е риск, даже се чудя защо не е издавана в по-голям тираж, към книгата очевидно има интерес.

- Аз си спомням, издадох една грамофонна плоча в малък тираж, въпреки че за една плоча с изпълнения на актриса има пазар, има търсене. И тогава аз се шегувах, че ние сме двама с такъв тираж – великият Валери Петров, прекрасният поет, невероятният човек, изключителният талант и ерудит и неговите прелестни стихове и моята плоча - те бяха в един и същи тираж – тоест неголям, така че да не стига.

Аз все казвам, че Бриджит Бардо като издаде своята книжка, заля света с тиража и въобще тя стана много богата от тази книга, докато при нас моята голяма гордост е, че не съм дала нито един лев, за да ми напечатат книгата. Защото много автори плащат. Сега някои ми казват "О, шесто издание, ти сега ще станеш много богата, сега ще можеш да пътуваш много, нали искаш къщичка – сега ще си вземете една къщичка с двор и ще я напълните с кучета и ще идват внуците, и правнуци ще отгледате в нея...”. Не, в България за книги не се плаща, но си заслужава, ако има хора, на които им е приятно да разгърнат тази книга.

И моля ви се, не я ценете толкова високо, че да не смеете да я докоснете. Тази книга е написана с обич към живота и към театъра. Тя се чете леко, тя е малко като пуканки, но все може би след това ти остава удоволствието, че си научил някакво парченце от живота на някой човек, когото си познавал или пък за когото чуваш за пръв път.

Когато започвахте да пишете имахте ли някакъв своеобразен списък с цели какво искате да постигнете с нея – да благодарите на някого, да кажете добра дума за друг, за да не бъде забравен?

- Не. Казаха да напишем книга и Каприев идваше по около два часа за всичкото си свободно време, което имахме през тези три месеца, и аз всеки път се мъчех да привлека до нас кашон с неща, писани за мене и от мене, неща, които ме интересуват. И той ми каза "Не, не, тоя кашон го бутни настрана, нищо такова няма да има в книгата – само това, което в момента се сещаш и ми го казваш. Записваме го, след това вадим текста, редактираме и даваме за печат.”

А пък ми остана мерак, понеже нали като е "1/2 живот”, не "Половин живот”, което е много страшно, и всички казват - следващите години ще чакаме другата втора, за да се попълни целият живот. Ама кой иска да си свършва живота като даде ½ и след това останалата ½? Мен ми се ще, ако ще пишем втора книжка с това издателство, което ме кани и настоява за това, да поместим нещата, които аз съм писала – за приятели, колеги или по повод на нещо, което ми е минало, на което съм била поканена да говоря, или пък парченца от материали, писани за мен, за моята игра. Неща, които защо да си отидат така на вятъра, случки, които са били интересни като преживяване, а може би ще са интересни и на читателите.

Имате ли срок, в който да сте готова с новата книга?

- Не, но ще ми се сега, след като от вчера имам диктофон, който ми подари мъжът ми, да избързам да го направя, докато е още прясно шестото издание и докато е толкова силно желанието на Любо Козарев.

А реакциите на колегите за книгата какви бяха – имаше ли доволни, недоволни?

- Аз му казах на Жоро "Ти знаеш ли колко хора ще ни се обидят! Ето, аз ти говоря, тези хора са ми много скъпи”. Той вика "Разбери, че книгата трябва да може да се държи в ръка”. Не могат всички да бъдат включени, ама всеки си казва "Точно мен ли не можа да ме включи. Аз толкова я обичам, аз толкова съм ѝ близък, пък мене ме няма”. А няколко души, които не можаха да си намерят от първите издания, ми казваха "Моля ти се, дай книгата, дай книгата”, защото са чули – някой им е казал, че пише за тях. И след като прочетат книгата, нито един от тях не ми се обади да ми каже "Ей, ти си написала два реда за мен, знаеш ли колко ми стана топло”.

Но пък и никой не е казал, че е обиден?

- Не. Даже Тодор Колев не е казал, че е обиден, а аз казах "Тодор Колев е лош човек”. Той не вярва, че съм го казала, а аз съм го написала, ама той не е чел книгата. Обаче аз пиша, че той е великолепен актьор, че аз го обожавам, че има такава сладост в гласа му, когато пее, а сега казват, че режисира дъщеря си и тя става все по-добра актриса. Така че той има толкова много качества и като казвам, че е лош човек, то е защото не е тази сладост, която я има, когато играе и когато пее. Той не може и в живота да е по този начин сладък, защото тогава ще се изхаби докрай и няма да е сладък на сцената и в пеенето. Той е по-сдържан, по-мълчалив. Но нищо лошо няма в него.

(...) А на представянето на шестото издание нямаше нито един колега, нито един. Ама аз съм виновна, защото ние сме много заети. Ние вечер сме заети, 18 часа (в колкото се състоя представянето – бел. авт.) - за нас това е работно време. Дори и да са получили обща покана, като не ти е лично казано от Татяна Лолова, която ти е близка, все ще ти се случи нещо, което да ти попречи да дойдеш. Ама да няма нито един актьор, като изключим Валентин Ганев, който участваше в представянето и Слави Пеев, който се готвеше за представление, и Вели Чаушев, който беше обаче не в качеството си на актьор, а на писател... 

Не съм се обидила на никой, но ми е чудно. Това че не проявиха любопитство – не симпатия, не обич – любопитство. Разбирам го, но ми е странно. А и въпреки че от издателството се бяха обадили на всички медии, не дойде нито една медия.  Но пък дойдоха толкова скъпи на сърцето ми хора, че вместо да се зарадвам, аз се притесних ужасно, че са отделили от времето си, за да дойдат.

Участвате в сериала "Домашен арест”. Как се чувствате там?

- Страхотен екип и колеги, с които ми е много приятно да работя. Работата е тежка - когато е такъв период на снимки аз ставам в 5 и 30, за да мога да съм изкъпана, закусила, приготвила текста, да съм във форма, за да сляза в 7 без 15, когато дойде долу колата, а те идват като англичани точни – взимат ме, завеждат ме, правят ми грим, прическа, обличам се и започваме снимките. И като ме питат "Дълго ли снимате?”, викам "Не, защото отивам в тъмно и като си тръгвам, то пак е тъмно”.

Изтощително е, но когато си в приятен екип, когато виждаш как всеки се опитва на другия да му е добре, тогава е хубаво - много по-хубаво, отколкото да си седиш вкъщи и да гледаш в една точка или да чакаш по коя програма по телевизията ще пуснат нещо интересно.

Разкажете за последните си участия в телевизионни и кино проекти.

- Преди "Домашен арест” играх в "Английският съсед” и сега имах много приятното удоволствие да го представя в Лондон в Българския културен център. Там беше и авторът на сценария, аз и английският колега Лесли Грантъм и Юрий Дачев.

А преди това пък играх във филма "Сбогом, мамо” и колкото и да е невероятно бях на Венецианския фестивал - редом, пред и след Тарантино, София Копола, Катрин Деньов. Не казвам, че на тяхното ниво и с тяхното участие, но за мен това беше голяма радост това участие в този филм. Това бяха три поколения жени – аз бях най-старата, след това майката и след това дъщерите. Там играя старица на 90 години, а в другата сцена - жена на 45 г. Като ми каза Мишел Бонев "Оле, Боже, как ще намерим тая актриса, която трябва да изиграе героинята на 45 години!”, аз така я погледнах зверски и тя вика "Имаш ли някого предвид?”, и аз викам "Чуваш ли се какво питаш! Ми аз, разбира се!”.

За мен беше голямо удоволствие, че бях и на премиерата в Рим и тя мина блестящо – на препълнен салон. А след това някаква българка написа, че ходила в един от салоните и имало само осем зрители. А пък аз ходих в България на един от най-хубавите български филми и бях само аз с приятелката ми в целия салон, така че това нищо не значи.

Телевизията и киното с какво продължават да ви привличат?

- Привличат ме защото винаги има хубави екипи. Ето сега, в "Английският съсед” беше много приятно да се снима, с Мишел също, и в "Домашен арест”. Не съм гледала турските сериали, защото нямам време, но сега всички се шегуват, че са много сантиментални. Аз не виждам нищо лошо в сантименталността – това значи чувствителност, нежност. Без да съм ги гледала, от време на време казвам на мъжа ми "Много искам да играя в турски сериал!”.

Защото преди няколко години гостувах в Русе, а те имат приятелство с турски театър. И отидохме в Истанбул и играхме представлението, което правихме в Русе, а след това дойдоха турски актьори. Отивайки там за три дена, заедно с проф. Островски, чиято беше постановката, и целият екип на русенския театър, имахме много топло посрещане, много сърдечно. И в единствения си свободен ден отидох на театър – "На дъното” на Максим Горки – актьорите им бяха все едно, че бяха събрани всички прекрасни български актьори. Така че, шегувайки се, аз не се шегувам с техния театър.

Все казвате, че се опитвате да преборите смешното в себе си, за да излезе на преден план драматичният ген? Наистина ли го искате? Не е ли най-силната ви черта вашата позитивност, енергичност, лъчезарност?

- Наистина, когато започнах бях в един чудесен драмкръжок на Анастасия Балабанова – започнах със силно драматични стихотворения. Аз съм рецитатор – така започнах. Мечтаех да играя, но мен ме караха все да рецитирам и един единствен път ми дадоха да чета "Това ви чака” на Христо Ботев. Това беше в двора на училището – на някакъв празник, имаше много слънце, чакахме тогава гости – писатели, поети и аз за пръв път казвам нещо такова, различно от предишните тежки, драматични стихове.. И като ме хванаха за това и повече не можах...

И понеже чувствам и другото... Но аз казвах - толкова прекрасни драматични актриси има, а смехът е толкова нужен на хората през всички епохи – не само сега, днеска, вчера, утре, оня ден и по оня ден и преди години. Винаги хората имат нужда от ведрина, имат нужда от надежда, имат нужда от енергия, от вяра, че си струва да си тука.

Помислете, тази малка страна – всяка страна си има своята ценност – лошо е, че е бедна страната ни, но има страшно много качества. Ето например две предавания, в които аз не участвам – "X Factor” и "България търси талант” – там имаше такива прекрасни таланти – и тези, които спечелиха, и тези, които не можаха да спечелят, защото винаги един печели.

Ами "Байландо”, в което аз участвах, за което много трудно се съгласих, защото мислех, че няма психически да издържа на това нещо, защото там бяха много тежки случаи. Но се радвам много, че участвах– това е едно от най-ведрите ми и хубави неща, защото видях как хора, които имат много тежък проблем в живота, са толкова добронамерени и толкова имат надежда, че нещата ще им се оправят.

Но тогава така се случи, че се разболя Христо Мутафчиев. Той е изключителен актьор, невероятен и толкова млад човек и толкова енергия има и сила да се бори, с това, което му се е случило. Всички преживяхме тази случка и ме е яд, че му се случи това нещо. Защото той хабеше до безразсъдство организма си. Колкото и да е як, колкото и да е млад, колкото и да е всичко – не можеш ти от 24 часа да работиш 48.

До такава степен ли е изтощаваща актьорската професия?

- До такава степен, когато се раздаваш докрай, а обикновено актьорите се дават докрай. И въпреки това чудно е, че някои доживяват до дълбока възраст, да не кажа старост, защото можеш ли да пенсионираш актьор, художник или писател, когато има в главата и в сърцето сили, идеи.

И накрая да се върнем отново към книгата ви. Какво очаквате читателите да видят в "1/2 живот”?

- Да видят, че Лолова е открила много от себе си... Криво ми е, че тези, които пишат лошите вестници, те не са си купили книгата предполагам, вадят парчета от нея и ги преправят. Ама аз наистина не съм чела нито една от техните творби, но винаги се намират близки, или непознати, или роднини мои - имам едни роднини от Варна, които много често се обаждат да питат какво става с нас, защото пише, че съм болна, че не знам какво, не знам що, че съм еди каква си. Даже един съсед ми вика "А! Ама ти кога се върна?”, викам "Ама откъде?”. "От Париж. Щото нали вчера са те обрали в метрото!”. Е такива клюки ми харесват. Единственото лошо е, че не съм била в Париж.

Един го видях, който пише такива неща – ние мислим, че са с рога, копита – не, съвсем обикновени, даже приятни хора на вид, които пишат тези работи. Видях един по телевизията, който го махнали от жълтите вестници и той, без да се замисли, много тъжно каза колко съжалява, че са го махнали, защото сега работи пак във вестник, но заплащането е несравнимо по-ниско. Значи, те са готови срещу по-добро заплащане да отровят живота на някой, който е познат на публиката, който е обичан или който нещичко е направил за България. Или въобще някой да могат да го направят за резил, за да може някой друг пък, който обича да чете такива вестници, да си вика "Е, щом тоя е такъв!....” Иди му разправяй, че нямаш сестра.

Но, разбира се, не съм мислила това, което казвам в момента, когато съм разбрала, че ще имам шесто издание. Мислила съм за тези, които не са я чели – дано да им бъде приятно и да я разгърнат, и да видят снимчиците, да видят какво ми се е случило. Просто да им бъде за удоволствие, да отворят на която страница искат, да прочетат едно парченце и да им стане по-добре.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


42 Valar Morghulis 21.01.2014 | 15:12
Дано да я поканят в някой турски сериал щом това иска толкова много
41 Miroslav Liliev 12.03.2012 | 13:45
едва ли я е писала сама.
40 Miroslav Liliev 12.03.2012 | 13:36
да обичаш живота.
39 Miroslav Liliev 12.03.2012 | 13:31
една жена, пълна с живот!
38 malko kretenche 12.03.2012 | 12:24
а се оказва, че явно е и добра писателка; книгата й се тиражира много
37 malko kretenche 12.03.2012 | 12:24
Да това е добра идея наистина, с удоволствие си мисля, че българският народ ще си ги купува като топъл хляб:)
36 malko kretenche 12.03.2012 | 12:23
така е, за това е важно да си оптимист и позитивен независимо на колко години си
35 malko kretenche 12.03.2012 | 12:22
важното е да имаш дух:)
34 malko kretenche 12.03.2012 | 12:20
Хубав материал, доста дълъг ;) Но Явно не само Стоянка Мутафова има автобиографична книга, а вече и другата ни голяма актриса - Татяна Лолова:)!! Бих си ги купила и двете!:)
33 Mer Zlatkova 12.03.2012 | 11:45
Страшен зевзек е!
32 Mer Zlatkova 12.03.2012 | 11:43
Единствено от БНТ, ако се сетят да пуснат нещо от старите ленти.
31 Драго Попов 12.03.2012 | 11:37
толкова е жизнена и позитивна, дай Боже всеки му
30 golemiqt korem 12.03.2012 | 11:12
няма тайна , просто се радва на живота :)
29 stanimir yordanov 12.03.2012 | 11:03
каква ли е тайната да е толкова енергична и позитивна ?:)
28 loshoto momche 12.03.2012 | 11:02
като на 15-годишна :)
27 otec natanail 12.03.2012 | 10:56
Дано още дълго да ни радва Лолова!
26 otec natanail 12.03.2012 | 10:54
Също като баба Стоянка Мутафова!
25 otec natanail 12.03.2012 | 10:53
Ей това се казва да обичаш живота!
24 otec natanail 12.03.2012 | 10:51
Много енергия кипи от тази женица.
23 loshoto momche 12.03.2012 | 10:40
много добро интервю - има какво да се научи от тази жена :)
22 boris nikolov 12.03.2012 | 10:34
такива трябва да сме всички хора , въпреки трудностите
21 zvercheto zvqr 12.03.2012 | 10:27
ето това си е позитивен и енергичен човек :)
20 filip hristov 12.03.2012 | 10:17
страшен образ е :)
19 meden rudnik 12.03.2012 | 10:05
Аз също бих искал да прочета тази книга :)
18 Тodor Todorov 12.03.2012 | 10:03
една от най-позитивните личности в театъра :)
17 meden rudnik 12.03.2012 | 10:03
Голяма българска актриса - дано още дълго време да ни радва.
16 meden rudnik 12.03.2012 | 10:02
Една от най-големите български актриси за нашето време.
15 inna manolova 12.03.2012 | 09:57
Това трябва да се види...мисля да се снабдя с тази книга :)
14 pateshki ustni 12.03.2012 | 09:56
уникална жена :)
13 dream on 12.03.2012 | 09:50
винаги свежа и позитивна, затова хората я обичат
12 melrose place 12.03.2012 | 09:47
много добра идея
11 melrose place 12.03.2012 | 09:47
и аз, той е много зле
10 Milo Rad 12.03.2012 | 09:41
Ще ми се да се издават DVD-та със стари постановки, в които участват актьори от златното поколение, към което спада и Лолова. Жалко, че у нас няма все още такава традиция.
9 ivan georgiev 12.03.2012 | 09:38
страхотна актриса :)
8 Margо Filipova 12.03.2012 | 09:38
много талантлива, само не разбрах, защо играе в този сериал по бтв
7 Georgi Hristov 12.03.2012 | 08:48
невероятна жена!
6 Milica Georg 12.03.2012 | 08:45
Десетки роли в киното и театъра, много отличия и най-важното продължава да е сцената и на екран. Заслужава си аплаузите!
5 Sisunka Mitevska 12.03.2012 | 08:29
Мама Еми :)))) Наистина е невероятна и излъчва такъв позитивизъм.
4 Анита Кралева 12.03.2012 | 08:26
чела съм десетки интервюта с нея и все път ми е ново и интересно!
3 melrose place 12.03.2012 | 08:01
много интересно интервю, Локова е голям образ
2 bezpristrastno mnenie 12.03.2012 | 08:00
велика актриса !
1 Мони Бонбони 12.03.2012 | 07:59
Ще ми бъде много интересно да прочета книгата й. Тя е жена, която има всичко. Невероятна кариера, любовта на хората, прекрасно семейство с деца и внуци. Такива хора трябва да пишат и да бъдат четени.

ТВ програма

Кино

  • Сега Тийнживот тв филм /5 епизод/
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Премиера: "Съни Бийч" - сериал,...
  • 21:00 "Мега звяр" - фантастика, екшън,...
  • 23:30 "Реплики" - фантастика, екшън,...
  • 01:50 "Древно инженерство" - документална...
  • Сега "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "Големите постижения след 1989 с...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 "Големите постижения"
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Джон Уик 3" - с уч. на Киану...
  • 00:40 "Шоколад" - с уч. на Джуди Денч,...
  • 02:45 "Вълшебната градина" - с уч. на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.