Ясен Василев - поетът в театъра

Или как поезията оживява извън страниците на книгите

по статията работи: Елена Кирилова | 13.09.2012 | 14:33
Ясен Василев - поетът в театъра
Христо Христов

Противно на всички стереотипи за поетите, описващи ги като прекалено вглъбени, рядко усмихващи се хора, Ясен Василев ни посреща с широка усмивка и с целия позитивизъм на света. Трудно е да не се заразиш с ентусиазма му, както е трудно да си представиш, че предвид ситуацията у нас, има млади хора, които се борят за това да има истински културен живот в България. Ясен е носител на 22 литературни награди, спечелени само в периода 2008-2010 г.

Автор е на стихосбирките "Сляп виси безкрая" и "Андрогин", но често сме чували за него около поетично-музикалния спектакъл "4x4". Последната изява на поета беше на фестивала "София: Поетики".

Междувременно вече текaт репетиции за постановка по негов текст. В целия този творчески хаос стои Ясен Василев с усмивката на човек, който знае добре какво прави. Ето какво ни разказа той в един слънчев ден в столицата.

Срещаме се пред "Младежки театър”, където вече кипи усилена работа по театралното оживяване на пиесата ти "Зазиданите”. Разкажи ни малко повече за нея.

- С режисьора Тея Сугарева започнахме репетиции по нея в "Сфумато” през юни 2011 г. с идеята да се играе на малкия сезон, но в деня на представлението актьорът, който трябваше да играе основната роля, се отказа. Не се чувстваше сигурен в текста и аз отмених представлението. След това изпратих пиесата за конкурса на Младежки театър за нов български текст.

Той беше отличен заедно с още два текста. Заменихме отказалия се актьор с друг и след седем дена нощни репетиции успяхме да направим 30-минутен откъс от нея. В крайна сметка и за трите избрани пиеси не се стигна до решение за поставянето им в театъра. Доста по-късно се оказа, че трябва да направим "Зазиданите” за откриването на "Панаира на младите”. Премиерата й ще бъде на 8 октомври в Младежки театър.

Кои актьори ще видим в "Зазиданите”?

- В пиесата ще играят Йордан Ръсин, Яна Бобева, Деница Петкова и Христо Ушев. Те са току-що завършили, от класа на Снежина Танковска. Хубавото е, че са били от един клас, работили са върху много неща заедно, много добре се познават и така работата за екипа е много по-лесна. Това, на което всички държахме, е да вземем хора, които сега правят първите си стъпки в театъра. Сценограф е Каролина Далкалъчева, а композитор е Георги Стрезов.

Какво е чувството да виждаш текста си, проектиран в театъра?

- От един момент разбрах, че за мен не е достатъчно текстът ми да стои напечатан в книгата и да не знам какво се случва с него, как го преживява читателят. Освен това писането е много самотно занимание. Когато се потопиш в него, много се откъсваш от света.

За да се върнеш след това, се изисква много време. Затова и започнах да правя пърформанси, защото исках да споделя текстовете си с други хора, да мога непосредствено да видя реакцията им. Колективната работа е нещо много хубаво, защото балансира със самотата на писането. От едно известно време насам знам, че искам текстовете да оживяват.

Това означава ли, че в един момент ще спреш да затваряш текстовете си между кориците на книжните издания и ще ги представяш предимно в блога си, чрез пърформанси?

- Мисля, че всичко върви в посока нещата да са свободни, достъпни и се надявам това да стане. Въпреки че двете ми книги с поезия са издадени и се купуват, съм ги пуснал безплатно в интернет. Мисля, че е важно да стигнат до колкото се може повече хора и едновременно с това правим и пърформансите. Може би книгата ще стане някакъв лукс. Хубаво е да я има като артефакт, но има много други начини текстовете да достигат до хората.

Не те ли плаши фактът, че в интернет се губи цялата емоционална стойност на текстовете?

- Един човек ми каза, че талантът се вижда от 300 км. Не ме притеснява дали моите текстове биха се загубили сред много други. Ако един текст е добър и ако ти работиш за него, той ще заяви сам себе си и ще си тежи на мястото.

В този план мислиш ли, че фестивалът "София: Поетики” е успешен от гледна точка на това, че доближава обикновения човек до поезията?

- Успешен е, защото създава среда, събира на едно място различни хора, от различни поколения. Всичко това бива обединено с музика, което го прави много по-достъпно. Създава говорене за поезия. Все повече хора знаят, че има такава среда. Важно е да има движение, обсъждане.

Тази година участваха само 15-16 души, като имаше квоти, например беше задължително трима души, които са били отличени с важни награди през последната година, да участват във фестивала. Така се следи кои хора се проявяват сега и с какво са важни. Например Радослав Чичев издаде миналата година първата си стихосбирка, след това получи наградата на конкурса "Южна пролет” за дебют, а сега спечели и "София: Поетики”. Другият много важен за мен дебютиращ поет, който участва, е Никола Петров, който тази година ще издаде първата си стихосбирка. Именно нея чакам с най-голямо нетърпение.

Как реши да се представиш с музика на "София: Поетики”? На сцената се появи с цигуларката и певица Бояна Желязкова.

- Ние с Бояна се познаваме от доста време, тя участва и в най-първото ми четене. След това имахме едно общо представление в "Сфумато”, което се казваше "ХлRб и Зрелища”. Всъщност Бояна е гениален музикант, с много енергия и талант за импровизация, с много  усет към другите хора.

С нея имахме друга идея за "София: Поетики”, която репетирахме 6 дни. Сутринта точно преди фестивала решихме да направим нещо съвсем различно и 5 часа го подготвяхме. На самия фестивал всичко стана много добре, въпреки краткото време, с което разполагахме.

По време на участието си ти символично "изяде” лист с поезия. Какво послание се опита да предадеш на публиката?

- Няколко неща. От една страна, беше жест към останалите поети. Не харесвам, когато някой извади лист и просто си чете стихотворението. Мисля си, че когато пишеш поезия, премисляш и прецеждаш всяка една дума, трябва да си много прецизен.

Не може да не знаеш стихотворението, ако е твое. Виждам, че повечето млади хора свикват да си казват нещата и ги знаят. От друга страна, поезията понякога се възприема за трудносмилаемо изкуство и трябва някой да я сдъвче и да я изплюе за публиката.

Какво се случва с проекта "4х4”? Мислите ли за ново турне?

- Имаме идея за нова обиколка в началото на декември. Вече сме  повече хора - имаме и двама музиканти - Любомир Брашненков и АнгелДодов, които написаха парчета към отделните стихотворения.

Представянето ни прилича много повече на концерт, поради което фокусът от поезията може би малко се измести. Когато сме шестима, е много по-трудно турнето да бъде организирано чисто финансово, но сме достатъчно маниакални, че да успеем да го направим.

Къде е в момента българският писател като положение в обществото и къде трябва да бъде?

- Вече има много млади хора, които се интересуват от литература, за които е важно това, което излиза. За тях е важна и самата фигура, която пише и от тази гледна точка поетът трябва да е много отговорен. Има и писатели, които издават на килограм, които очевидно изкарват пари по този начин. Има и такива, които са по-прецизни. Има много хора, които си тежат на мястото и се вижда, че са важни за това общество. Надеждата ми е в младите хора, които се вълнуват от нещата, които правим.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Пенка Ватова 14.09.2012 | 11:26
"Зазиданите" е много добър текст, работата с младия и талантлив екип със сигурност ще даде в резултат силен спектакъл. Успех на всички!
5 Красимира Тачева 13.09.2012 | 17:41
Много готино, че иска да знае как читателите преживяват произведението му!
4 lou reed 13.09.2012 | 16:31
Много интересно интервю. Искам да гледам това представление!!!!
3 Jana Kirova 13.09.2012 | 15:24
Поетите остават вечно неразбрани от обществото, но пък затова живеят в свой собствен свят, в който намират утеха от неправдите на реалността. Поетът е този, който не би затрупал околните с хилядите си проблеми, тоя сяда и излива мислите и мъката си на белият лист, да си поет не е професия, това е просто призвание.
2 Angel Chenev 13.09.2012 | 14:46
Само не разбрах тази пиеса под формата на стихове ли е,защото на мен ми звучи доста екзотично ако е така и не съм сигурен дали би се получило добре на сцената,въпреки,че сега съвременното изкуство смесва доста жанрове в себе си?
1 Лолита Набокова 13.09.2012 | 14:28
Не съм запозната с творчеството му .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.