„Аве” е най-добрият български филм за 2011 г.

Родни „Оскари” грабнаха още Ваня Цветкова и Ованес Торосян

по статията работи: Олга Андреева | 28.05.2012 | 20:54
„Аве” е най-добрият български филм за 2011 г.
Sofia Film Fest Official

Филмът, който откри тазгодишното издание на фестивала София Филм Фест и постигна успех на редица международни конкурси, "Аве”, беше обявен за най-добър игрален филм от Българската филмова академия, която раздава награди за постижения във филмовото изкуство за кино и телевизия.

"Аве” се пребори с другите два номинирани филма, дебютирали през 2011 г. - "Кецове" и "Love.net”. Филмът на режисьора Константин Божанов е участвал на повече от 40 международни фестивала, печелил е редица престижни награди, включително четири на София Филм Фест. Най-голямото му постижение е номинацията за "Златна камера” на миналогодишния фестивал в Кан.

Филмът "Корави старчета” с режисьори Пламен Масларов и Ивайло Пенчев спечели в категория телевизионно игрално кино, което миналата година беше в безпрецедентен възход, както подчерта водещата на церемонията Параскева Джукелова.

За най-добър телевизионен документален филм беше обявен "Татко снима мръсни филми" с режисьор Йордан Тодоров, който беше представен пред българска публика в рамките на София Филм Фест. Продуцентът Мартичка Божилова, която прие наградата, подчерта, че лентата разказва историята на най-успелия българин в Холивуд - Стефан Апостолов.

"Вляво от пътя Лондон-Калкута" с режисьор Михаил Мелтев и продуцент Пенко Русев спечели в категорията най-добър документален филм. Най-добрият анимационен филм за миналата година пък е "Кошмарът" на режисьора Николай Тодоров.

Едни от най-интересните категории са за главна и поддържаща мъжка и женска роля. Ваня Цветкова спечели наградата за главна женска роля за играта си в сериала "Седем часа разлика”. Тя получи наградата от колегата си Мариян Вълев, който разкри, че преди 20 години е бил влюбен в нея, а тя се възмути, че говори в минало време: "Бях! Това минало време ме съсипва. Значи не си влюбен вече?”.

Наградата за главна мъжка роля отиде при Ованес Торосян за ролята му в "Аве”. Миналата година той взе наградата за поддържаща мъжка роля за играта си в "TILT”. Сега той връчи наградата в категорията на Пенко Господинов ("Седем часа разлика”). За поддържаща женска роля беше отличена Бойка Велкова ("Островът”).

В различните режисьорски категории бяха наградени Константин Божанов (за режисьорски дебют с филма "Аве”), Илиян Джевелеков (за режисура на игрален филм за "Love.net”), Николай Тодоров (режисура на анимационен филм за "Кошмарът"), Андрей Паунов (режисура на документално кино за "Момчето, което беше цар").

Въпреки че през 2011 г. в категориите документално и анимационно кино са дебютирали само по един режисьор, награди бяха връчени – на Радостина Нейкова ("Пътуване”) и Филип Трифонов ("Водна паша”), който се пошегува, че умишлено не е кандидатствал за наградата през 2010 г., за да не влиза в конкуренция с още един филм.

Освен наградите за професионално майсторство (за сценарий, филмова музика, операторско майсторство, сценография, филмов монтаж), беше връчена и награда за цялостно творчество - на кинодокументалистката Невена Тошева. Бяха излъчени откъси от някои от най-добрите филми на 90-годишната кинорежисьорка - "Толкова ли съм лош”, "Моми”, "Най-хубавата приказка”, "В ателието”, "Измерение”.

Българската филмова академия раздаде наградите си за постижения във филмовото изкуство за кино и телевизия за трети път. В състезанието за наградите, които се раздават в 25 категории, участваха 16 игрални, 14 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, показани пред публика през изминалата година.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Masha Orso 29.05.2012 | 08:36
Адмирации за наградата на Ваня Цветкова, страхотна е просто! Иначе на мен повече ми допадна "Кецове".
1 Панайот Траянов 29.05.2012 | 07:51
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това е в една начална страница. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. Също така и ще ви се трупат "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:45 Жирафчето детски игрален филм...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Гвиана: На брега на хоацините" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.