Sofia Rocks ден втори: Изгубихме една легенда, получихме друга

Guns’N’Roses са легенди и го доказаха

по статията работи: Мартина Панайотова | 09.07.2012 | 15:36  40 Виж всички снимки
Sofia Rocks ден втори: Изгубихме една легенда, получихме друга
Болкан Ентъртеймънт

Вторият ден на Sofia Rocks 2012 започна със скръбна вест и завърши с фойерверки. Първата бе резултат от изненадващото (или не чак толкова изненадващо?) канселиране на концерта на Иги Поп и The Stooges, а вторите отбелязаха триумфалния край на тричасовото шоу, което направиха Аксел Роуз и компания и сякаш казваха: "Ей, ко***та, все още ни бива!"

И наистина, Аксел спази всичко онова, което бе обещал, като въпреки перфектното си изпълнение отново раздели мненията на два враждуващи лагера. Всъщност, нормална ситуация, случваща се винаги когато от "там, където тревата е зелена, а момичетата – красиви" при нас слезе някоя легенда. Но, нека караме по ред на събитията...

Голямата неделя започна доста шоково с новината, че иконата Иги Поп няма да озари с легендарното си присъствие българските фенове, изучили и фантазиращи си за неговата велика епоха от всевъзможните филми, списания и нелегални записи на ленти, попаднали зад Желязната завеса, благодарение най-вече на пътуващите на Запад моряци.

Игитавъра, както го наричат мнозина, действително  си е жива реликва и когато новината за инцидента, "който претърпял" злокобно обиколи Facebook настроението бая започна да нагарча, а още незарасналите рани от ситуацията Godsmack закървяха с нова сила. Леко неадекватното анонсиране (или по-скоро липсата на такова) от страна на организаторите допълнително подразни феновете, но в крайна сметка всички решиха да махнат с ръка и се запътиха към стадиона.

Той ги посрещна с нажежен асфалт и китарните рифове на Der Hunds и D2. Вторите нямат нужда от представяне, а колкото до първите, за тях би могло да се каже, че са една доста читава българска банда, за която за жалост се чува малко, и която хората знаят най-вече покрай фийчърите на Сиатълските вечери, провеждащи се регулярно пред отбрана аудитория. Стискаме им палци занапред.

Въпреки неистовата жега към 17:30 вече сме строени на първа линия за изпълнението на калифорнийските хулигани Ugly Kid Joe. Както вече отбелязах, Уитфийлд Крейн и компания са страшни пичове, което бе и лайтомотивът на целия им гиг.

Рокаджиите, познати на всички от двата си големи деветдесетарски хита "Cats in the cradle” и "Everything about you” (които разбира се бяха изпяти), успяха да вдигнат на крака все още рехавата публика и определено инжектираха отново поизчезналото настроение.

Уит показа невероятно присъствие, поддържаше силен контакт с публиката, като по едно време скочи от сцената и започна да тича напред-назад из целия терен и да се здрависва с хората. Свежи, неподправени и без никакви претенции, грозните деца съумяха да прокарат духа на епохата, към която принадлежат и големите хедлайнери.

30 минути след тях излязоха холандските метъл светила Within Temptation, начело с ангелогласната им вокалистка Шарън ден Адел. Within са на сцена повече от 16 години и определено са заслужили уважението и любовта на феновете на един от най-сплотените  метъл жанрове, които бяха доста развълнувани от срещата си тях. Останалата част от аудиторията пък се бе изнесла извън стадиона и кротко чакаше "следващите" на по бира и цигара, тък като в зоната на самия стадион пушенето бе забранено.

 

Към 20:30 на сцената се качват единствените съвременни изпълнители от лайнъпа – британските инди-пънк хулигани Kaiser Chiefs. Въз популярни на запад, те са сравнително слабо познати у нас, но въпреки това успяха да обединят феновете на всички групи в една хомогенна маса, която скачаше и крещеше под звуците на жизнерадостните им и леко цинични хитове "Everyday I love you less and less”, "Ruby”, "I predict a riot”.

Изглежда това бе фестивалът на условните пространства, защото, вокалистът Рики Уилсън, подобно на колегата си Уит Крейн, напусна сцената и се качи чак на дясната трибуна. Уилсън показа завидна енергия с пеене и акробатични номера по рампата, което направи Kaiser фаворити на фестивала до този момент. Но, както самите те отбелязаха, "Всички са дошли за Guns’N’Roses, нали?".

Да. Към 22:30 стадион Васил Левски вече се пръска по шевовете и всички са притихнали в трепетно очкаване. Всъщност, то бе изненадващо кратко, защото точно в уречената секунда сцената светва, огньовете се възнасят в небето и във въздуха се разнасят звуците на Chinese Democracy. Аксел излиза в толкова добра форма, че на мнозина не им се вярва. Това все пак бе човекът, който преди две-три години бе събрал толкова презрели домати на сцената, че спокойно можеше да се оттегли и да отвори цех за лютеница.

Да, ама не. Аксел е звезда и изглежда бе решил да го покаже. Какво последва? Цели 3 часа перфектно режисирано шоу. Видяхме и чухме всичко: толкова типичните за Guns пребогати на цвят и картина (да не кажа кичозни) мултимедии с розите, мадамите и всичкото му там; всички задължителни хитове, които бяха разпределени точно в най-ключовите моменти от концерта така, че хората да не униват нито за миг през трите обещани часа; светещи от запалки и дисплеи трибуни и хорово пеене по време на "November Rain” и "Don’t cry”; чухме дори кавър на "Another brick in the wall" на Pink Floyd; чухме няколко соло изпълнения на новите попълнения на бандата, които способстваха за задължителното модно ревю на Аксел и разбира се – гласа му.

Тук идва големият спор: постфактум се появиха редица мнения, че Аксел не можел да пее. Лично аз не съм съгласна. Роуз пя енергично и мощно до самия край на шоуто, като много от песните му звучаха като демо версии. Това, че имаше известни проблеми с озвучението е съвсем друга работа. И така, Аксел определено се доказа. Доказа се и на най-големите скептици, сред които може би бе авторът на тази статия. Guns са големи, просто, като всички истински звезди имат както своите периоди, така и своите настроения.

Иводите от Sofia Rocks 2012? Богат на емоции – както разочарования, така и радост. Не се мина без скандали, но накрая усмивките по лицата на тълпата, изтичаща се от стадиона бяха завидно повече, отколкото намръщените лица. Затова, нека да го има и да радва с още много имена – както легендарни, така и съвременни, защото точно вторите са елементът, който доста липсва на концертния живот в България.




Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


33 София Павлова 09.07.2012 | 17:52
не мога да повярвам бил си там?!?! Естествено, че е по слаб. Спомни си кои бяха групите от първото издание... беше по силен повярвай бях там!
32 София Павлова 09.07.2012 | 17:51
това е лошото на българската публика, че купува билетите винаги в последния момент. организаторите трябва да намерят начин да се справят с това
31 Марияна Йорданова 09.07.2012 | 17:30
Концерта започна с Chinese Democracy, Welcome to the jungle беше след това.
30 Борис Симеонов
Този коментар е маркиран като неуместен.
29 Драго Попов 09.07.2012 | 16:55
В момента, в който разбрах, че Иги няма да идва, мометално се отказах да ходя на тази концерти. Да не говорим, че нямаше възможност да избираш, ако искаш да отидеш само на единия ден. Трябва да си платиш и за двата. Пък аз, както казах се интересувах само От иги!
28 melrose place 09.07.2012 | 16:53
*НЕ беше слаб концертът
27 melrose place 09.07.2012 | 16:51
Тази година определено е беше слаб. Повярвай , аз бях там!
26 pushit realgood 09.07.2012 | 16:35
всяка година става все по слаб фестивал това, не мога да разбера защо!?!
25 Рижавата Златка 09.07.2012 | 16:35
С тази песен започна концертът им.
24 Жужка Жужа 09.07.2012 | 16:22
Хубаво си си изкарала явно:) Браво!
23 Жужка Жужа 09.07.2012 | 16:21
Той си е велик бе, просто наркотиците и алкохола малко го спират, ама гласа му е просто непроменяем!
22 Жужка Жужа 09.07.2012 | 16:19
Ахаха Welvome to the Jungle е ГОЛЯМААА ПЕСЕН! А който казва, че Аксел вече не го бива да си върне думите назад - голям глас!!
21 melrose place 09.07.2012 | 16:17
Не се усети изобщо липсата на Слаш. Аксел направи великолепно представяне.
20 melrose place 09.07.2012 | 16:16
Като линейка ли? Човекът е на 50 години, а има невероятен , дълбок и издръжлив глас, какъвто и 20-годишните нямат.
19 melrose place 09.07.2012 | 16:14
И другите групи се представиха на ниво, но Гънс буквално накараха феновете да забравят за предишните изпълнители.
18 melrose place 09.07.2012 | 16:13
Аксел много пя, бях там и го слушах и гледах. Не очаквах толкова добре представяне.
17 melrose place 09.07.2012 | 16:12
Какво и да се говори, хедлайнерите Гънс обещаха незабравим концерт и такъв подариха на феновете.
16 novi horizonti 09.07.2012 | 16:11
"Kaiser Chiefs - Въз популярни на запад, те са сравнително слабо познати у нас, но въпреки това успяха да обединят феновете на всички групи в една хомогенна маса" - не беше точно така, имаше си достатъчно фенове на групата. Няма как да не си фен на групата, а да знаеш текстовете на песните им, нали така.
15 Margо Filipova 09.07.2012 | 16:10
някакси не мога да ги сравнявам двете Иги и след хиляда години щр р по велик от Аксел за мен! Това си е мое лично мнение
14 melrose place 09.07.2012 | 16:09
Много ми харесаха Within Temptation . За мен тяхната вокалистна пее много по-добре от Тария Турунен. А и е по-красива от нея.
13 Рижавата Златка 09.07.2012 | 16:06
Аксел много пя! Направи страхотни шоу, което вярвам че дълго ще се помни от феновете на групата.
12 novi horizonti 09.07.2012 | 16:05
За мен нямаше разочарования от фестивала, точно обратното. Видях точно тези групи, за които дойдох и останал много доволна.
11 Sweet Dreams 09.07.2012 | 16:02
Те не са никак малко да ти кажа :). Щом са присъствали именно тези двамата, значи ще да е било голямо шоу. Винаги са правили яки концерти и чувам, че и тук са се раздали на макс.
10 Doctor SteelHammer 09.07.2012 | 16:01
Другия път нека да дойдат, защото само могат да съжаляват, че не са удовлетворили желанието на хилядите си фенове у нас. Някои определено копнеят момента, в който най-накрая ще излязат на родна сцена.
9 Бате Рамбо 09.07.2012 | 15:57
Направо се е раздал много този човек :). Определено има още какво да покаже дори и на тези години. Гласа му си го бива още и хората му се радват, където и да иде.
8 Doctor SteelHammer 09.07.2012 | 15:55
Другия път Съли Ерна да си пази гласа и да идва да се размажем от кеф :). Много почитатели имат Godsmack у нас, така че е време да ги зарадват.
7 Бате Рамбо 09.07.2012 | 15:55
Е било е много добро шоу наистина. Добре че са били Guns’N’Roses и Аксел Роуз, за да направят купона пълен. Колко щеше да е яко ако Godsmack бяха дошли само.
6 Емилия ОтЛьонеберя 09.07.2012 | 15:54
аксел дали е вил като линейка?:)))))
5 Svetlin Rusev 09.07.2012 | 15:52
Аз лично няма как да се изкефя на Аксел Роуз бенд,а като прибавим,че Иги Поп и Годсмак не дойдоха,София Рокс се издъниха за пореден път,както чувам и със звука са се издънили тотално,така че нищо ново под слънцето!
4 Ape Ptero 09.07.2012 | 15:48
Пак много гафове от стран организаторите, без които не се минава ни един фест у нас! Иначе размазващо събитие, въпреки големите липсващи...
3 феята Фи 09.07.2012 | 15:48
На мен и само Аксел ми стига да го слушам :) И сам война е войн, а той е достатъчно колоритен, за да напълни очите и душите на феновете си
2 Georgi Hristov 09.07.2012 | 15:42
щях да отида само заради иги, но не ме огря, надявам се пак да дойде!!!
1 мистерия финикова 09.07.2012 | 15:40
гънс са най-големите от едно време, жалко, че не можах да ги видя, но пък и те бяха само с аксел, слаш и другите ги нямаше

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.