Актьорът Георги Стайков, превърнал се в звезда покрай участието си във филма "Вчера”, за пръв публично се оплака, че е зле и са му нужни пари за всекидневна рехабилитация. Стотици проявиха съчувствие към него и дариха пари за лечението му като само за ден бяха събрани 8000 евро. Артистът е прикован на легло от 5 години, тъй като страда от множествена склероза и състоянието му се влошава с всеки изминал ден.

 Въпреки че се държи мъжки и не хленчи, на Стайков му се наложи да отправи призив към "добрите хора” да му дарят 7000 евро. "Диагностициран съм с множествена склероза от 15 май 2019 г. Помогнете ми! Имам нужда от ежедневна рехабилитация, но сумата  е непосилна за мен. Затова търся помощ от вас, мили хора”, този призив от името на Георги Стайков бе публикуван в платформата за събиране на дарения pavelandreev.bg. За по-малко от 24 часа бяха събрани нужните за момента 7000 евро за актьора. В кампанията се включиха 140 анонимни и явни дарители, всеки от които дари от 1 до 100 евро. Тъй като набирането на средства продължава на третия ден от нейното стартиране парите вече надхвърлиха 9000 евро, т.е. 18 000 лева. Актьорът Валентин Ганев дари за своя колега 200 лева и му написа "Кураж, Жоро”. Мариан Бачев също даде 100 лева в подкрепа на Георги Стайков.

"Благодаря, мили хора. Сега вече мога да започна сериозна рехабилитация. Надявам се да се подобря”, написа 59-годишният Стайков в платформата за дарения.

Звездата от "Вчера” живее сам в дома си в Бургас, а при него всеки ден идва кинезитерапевтът Ибрям Хаджиали. До скоро актьорът се придвижваше само с инвалидна количка, но вече му трудно да седи и почти през цялото време лежи. Георги Стайков призна, че дните му минават в гледане на телевизия, цъкане на телефона и изучаване на езици.

Всеки ден учи турски с Ибрям и това е 19-ият ми език, споделя актьорът. Освен всички европейски езици той владее старогръцки, латински и старобългарски, защото е завършил Националната гимназия за древни езици и култури с пълно отличие.

След дълги перипетии и разправии с НОИ актьорът получи инвалидна пенсия, която е около 750 лева, но тя изобщо не е достатъчна, за да живее нормален живот и да си плаща за скъпите лекарства и за рехабилитацията.

Дебютът на търновеца, който е възпитаник на ВИТИЗ, в киното е във филма "Борис I" през 1985 г. През 1988 г. играе бунтаря Ростислав в култовата лента на Иван Андонов по сценарий на Владо Даверов, в която казва станалата култова реплика "Страхливо започваме живота си, Иване". След 1991 г. заминава за Лондон, където живее няколко години и завършва фотография, след което се установява в Стокхолм, където няколко години се занимава с бизнес. В чужбина се снима в над 40 филма и сериали и печели доста добре. Преподава и в престижно частно филмово училище. 16 години е женен за шведска оперна певица, от която има син.

През 2011 г. Георги Стайков се завърна в България и участва в редица популярни филми и сериали "Седем часа разлика”, "Под прикритие”, "Столичани в повече”, "Къде е Маги?” Последното кино участие на актьора е през 2020 г. във филма "Ятаган”, след което той прекрати кариерата си заради тежкото си здравословно състояние. Парите, които Георги Стайков е натрупал от работата си в чужбина, отдавна били похарчени и той вече нямал нито един заделен лев, твърдят негови колеги. Актьорът нямал и близки тук, на които особено да разчита и затова се принудил да се обърне за помощ към хората.