Ако се чудите какво е брънч, ние ще ви кажем.
Думата е чуждица и идва от английски език. На кратко това е комбинация между думите за закуска – breakfast и обяд – lunch. Двете заедно правят брънч – brunch, и маркират онова време от неделята, когато се спи до по-късно и като се събудите вече е минало времето за закуска и наближава обяд.
По време на брънч самите храни, които се поднасят, са нещо между закуски и обеди.
Със сигурност и вие си устройвате брънч, но едва ли го наричате с това име.
Ако посетите виенско кафене ще ви предложат различни тестени изделия наречени kipferl. Ето и една рецепта, която може да направите сами вкъщи:
Съставки
коричка 1 портокал, плюс сок ½
4 супени лъжици Кунтро
85g сушени боровинки
85g смесени сушени плодове
550g брашно за хляб, плюс допълнително за месене
суха мая
85 г пудра захар
индийско орехче
85 г масло
1 голямо яйце
250 мл топло мляко
слънчогледово олио
25g шам фъстък, нарязан
300гр златен марципан
За украсата: разтопено масло и пудра захар, смесена с малко вода, плюс нарязани шам фъстък
Приготвяне:
СТЪПКА 1
Разбъркайте заедно кората и сок, Cointreau, боровинки и смесени плодове в малка купа и оставете да киснат.
СТЪПКА 2
Междувременно смесете брашното, маята, пудра захар и индийско орехче в голяма купа. Добавете ½ ч. и маслото. Разбийте яйцето с топлото мляко, след което изсипете върху сместа от брашно докато стане меко тесто.
Вижте повече на Novinite.bg
Ето още няколко рецепти за празниците:
Рецепта: Ултимативният яйчен пунш
Кестени, печена гъска - какви са традиционните коледни ястия из света
Рецепта: Най-вкусните коледни сладки
Рецепта за бърза и вкусна джинджифилова къщичка - любима на малки и големи
В студените дни - рецепта за греяно вино
Направете си този уникален лешников топъл шоколад