На пазара излиза култовата книга в световната кулинария "Джули и Джулия" (ИК Сиела) от Джули Пауъл, която пък е написана на базата на кулинарен блог, станал хит в Америка преди няколко години – The Julie/Julia Project и What Could Happen?
Събитието съвпада с излизането на едноименния филм "Джули и Джулия" на DVD (Съни Филмс). Филмът е по мемоарите на кулинарния гуру Джулия Чайлд "Животът ми във Франция". Режисьор на филма е Нора Ефрон – автор и на емблематичните филми "Когато Хари срещна Сали" и "Безсъници в Сиатъл". А носителката на награда Оскар за 2011 г. Мерил Стрийп, макар вече на 60 години, в ролята на Джулия Чайлд както винаги е просто невероятна.
След Втората световна война в Париж живее Джулия Чайлд (Мерил Стрийп), чийто мъж е на работа там. От скука тя написва книга с рецепти Да овладееш изкуството на френската кухня, с която препоръчва френските блюда на сънародниците си.
Написана с хумор и блестящ стил, книгата отваря вратите на Джулия към тв кулинарно шоу. Половин век по-късно Джули Пауъл от екипа, който възстановява Световния търговски център в Ню Йорк, решава да сготви ястията на Чайлд и да ги опише в блог. Той става един от най-известните в света, по-късно написва книга, а Нора Ефрон заснема филм за двете жени и техните семейства.
Джули Пауъл работи като секретарка в бизнес сграда в динамичния Ню Йорк. Скучният й живот изведнъж се променя драстично, след като решава да се отдаде на едногодишна кулинарна мисия – да приготви 524 рецепти за 365 дни от книгата на световноизвестната Джулия Чайлд "Да овладееш изкуството на френската кухня”.
Своите опити, успехи и бедствия описва в блог, който я прави популярна личност.
Успешен ли е краят на Проекта Джули/Джулия? Забавно или изнервящо е да прекараш една година в опасно готвене? И готвенето опасно ли е?
Отговорите ще намерите в преплетените истории на Джули и Джулия…
Джули Пауъл разнообразява живота си по един доста нетрадиционен начин, а за някои жени направо плашещ – решава да се потопи в радостта от готвенето.
Магията на Джулия Чайлд така преобразява младата Джули Пауъл, че от човек, който не обича яйца и избягва вкусването им, се превръща в изкусен майстор на омлети и пламтящи палачинки.
Е, пътят на бедствията като купища мръсни чинии, развален водопровод, липсващи продукти, жегата от печката и теснотията в малкия нюйоркски апартамент не са сред препятствията, които могат да уплашат Джули в желанието й да завърши мисията си и да е вярна на читателите си в блога. Но не, не това е пътят към ада за младата кулинарка.
Според нея той е постлан… с праз и картофи. Свързан е също с търсенето на тайната на идеалните палачинки, с търпението да измие тигана три пъти, без да изпусне нервите си, за да създадете купчина от 24 палачинки, да се справи с ваденето на костен мозък. А какво се крие зад наименования като Потаж пармантие, Бифтек о бьор и Артишо о натюрел?
А как младият съпруг на Джулия ще приеме кулинарното изпитание на съпругата си и кой се включва в похапването на тези изкушения по пътя към славата? Забавлявайте се с отговорите на тези въпроси, докато четете как Джули овладява изкуството на френската кухня.