Мерил Стрийп ни въвежда в тайната на кулинарното изкуство

На пазара излизат книгата и филмът „Джули и Джулия“

по статията работи: Мартина Панайотова | 09.03.2012 | 19:55
Мерил Стрийп ни въвежда в тайната на кулинарното изкуство
издателство "Сиела"

На пазара излиза култовата книга в световната кулинария "Джули и Джулия" (ИК Сиела) от Джули Пауъл, която пък е написана на базата на кулинарен блог, станал хит в Америка преди няколко години – The Julie/Julia Project и What Could Happen?

Събитието съвпада с излизането на едноименния филм "Джули и Джулия" на DVD (Съни Филмс). Филмът е по мемоарите на кулинарния гуру Джулия Чайлд "Животът ми във Франция". Режисьор на филма е Нора Ефрон – автор и на емблематичните филми "Когато Хари срещна Сали" и "Безсъници в Сиатъл". А носителката на награда Оскар за 2011 г. Мерил Стрийп, макар вече на 60 години, в ролята на Джулия Чайлд както винаги е просто невероятна.

След Втората световна война в Париж живее Джулия Чайлд (Мерил Стрийп), чийто мъж е на работа там. От скука тя написва книга с рецепти Да овладееш изкуството на френската кухня, с която препоръчва френските блюда на сънародниците си.

Написана с хумор и блестящ стил, книгата отваря вратите на Джулия към тв кулинарно шоу. Половин век по-късно Джули Пауъл от екипа, който възстановява Световния търговски център в Ню Йорк, решава да сготви ястията на Чайлд и да ги опише в блог. Той става един от най-известните в света, по-късно написва книга, а Нора Ефрон заснема филм за двете жени и техните семейства.

Джули Пауъл работи като секретарка в бизнес сграда в динамичния Ню Йорк. Скучният й живот изведнъж се променя драстично, след като решава да се отдаде на едногодишна кулинарна мисия – да приготви 524 рецепти за 365 дни от книгата на световноизвестната Джулия Чайлд "Да овладееш изкуството на френската кухня”.

Своите опити, успехи и бедствия описва в блог, който я прави популярна личност.

Успешен ли е краят на Проекта Джули/Джулия? Забавно или изнервящо е да прекараш една година в опасно готвене? И готвенето опасно ли е?

Отговорите ще намерите в преплетените истории на Джули и Джулия…

Джули Пауъл разнообразява живота си по един доста нетрадиционен начин, а за някои жени направо плашещ – решава да се потопи в радостта от готвенето.

Магията на Джулия Чайлд така преобразява младата Джули Пауъл, че от човек, който не обича яйца и избягва вкусването им, се превръща в изкусен майстор на омлети и пламтящи палачинки.

Е, пътят на бедствията като купища мръсни чинии, развален водопровод, липсващи продукти, жегата от печката и теснотията в малкия нюйоркски апартамент не са сред препятствията, които могат да уплашат Джули в желанието й да завърши мисията си и да е вярна на читателите си в блога. Но не, не това е пътят към ада за младата кулинарка.

Според нея той е постлан… с праз и картофи. Свързан е също с търсенето на тайната на идеалните палачинки, с търпението да измие тигана три пъти, без да изпусне нервите си, за да създадете купчина от 24 палачинки, да се справи с ваденето на костен мозък. А какво се крие зад наименования като Потаж пармантие, Бифтек о бьор и Артишо о натюрел?

А как младият съпруг на Джулия ще приеме кулинарното изпитание на съпругата си и кой се включва в похапването на тези изкушения по пътя към славата? Забавлявайте се с отговорите на тези въпроси, докато четете как Джули овладява изкуството на френската кухня.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Стан Бисеров 09.03.2012 | 20:27
Потаж пармантие - не зная какво е, но само като от името му ми закъркорва стомахът. Предавам се - грабнахте ме на 100% с тази статия.
6 Kokita Bebita 09.03.2012 | 20:25
Bitch Please! Мерил е безсмъртна.
5 Kamen Grusev 09.03.2012 | 20:23
Съдейки по разказаното сюжетът в книгата е много приятен и увлекателен...чак ми замириса на провансалска кухня:)
4 Емилия ОтЛьонеберя 09.03.2012 | 20:05
3 Емилия ОтЛьонеберя 09.03.2012 | 20:05
тая жива ли е още
2 novi horizonti 09.03.2012 | 19:58
съдейки по филма и книгата трябва да е добра
1 bella donna 09.03.2012 | 19:58
филмът „Джули и Джулия“ е много хубав, препоръчвам го на всеки който още не е имал удоволствието да го види,

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 14:30 Вечната музика
  • 15:00 Имало едно време...предметите...
  • 15:15 Книга на книгите 3 анимационен филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.63 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.