Разговор за мръсни филми

Интервю с режисьора на "Татко снима мръсни филми" Йордан Тодоров

по статията работи: Мартина Панайотова | 25.06.2012 | 16:35  3 Виж всички снимки
Разговор за мръсни филми
Агитпроп

Вече подробно ви запознах с историята на един от най-интересните българи изобщо (поне по лично, субективно мение) – Стивън Апостолоф, майсторски пресъздадена в документалния филм на Йордан Тодоров "Татко снима мръсни филми".

Е, отвори се повод след филма да ви срещна и със самия режисьор, който предстои да открие тазгодишното издание на кинофестивала "В Двореца" на 29 юни във Варна именно с лентата.

Списание "Variety" определя " Татко снима мръсни филми" като "сигурен победител", а изданието на британската филмова индустрия "Screen International" отбелязва, че филмът "улавя сполучливо духа на 60-те и 70-те".

Продукцията спечели Наградата на младото жури за най-добър документален филм на 16-ия международен София Филм Фест и Наградата за най-добър телевизионен документален филм на Българската филмова академия през 2012 г. 

Йордан е познат още с проекта си "Бетонни фараони", който е първият български документален филм, финансиран от международния телевизионен канал HBO.

Освен режисьор, Тодоров е и журналист. Той е писал за "168 часа", както и за няколко квалитетни издания като "L'Europeo", "Vice", "Abitare", "Max", "Amica" и други.

Ето какво ми сподели той за своя най-атрактивен герой, за еротичните филми преди и сега и за бъдещето на документалистиката...

Как изобщо научи за историята на Стивън Апостолоф?

- Случайно. Един ден през лятото на 2005-а получих имейл от приятел, с когото по онова време правехме блог за кино. Мейлът беше от един ред: "Провери кой е режисирал еротичните сценарии на Ед Ууд". Ууд е известен като най-лошия режисьор на Холивуд и герой в едноименния биографичен филм на Тим Бъртън с Джони Деп в главната роля. Знаейки това, определено бях заинтригуван. Когато проверих,   се оказа, че въпросният човек носи името Апостолоф, което ми звучеше като българско. Започнах да търся информация и малко по малко в следващите години сглобих историята му.

Как реши да заминеш за Щатите и да издириш семейството му?

- Със семейството му се свързах още докато бях в България. След това пътувах няколко пъти до Щатите, за да проуча архивите на Апостолоф и да се запозная с бъдещите герои във филма. После с операторите Борис Мисирков и Богдан Богданов заснехме самия филм. Първо на Източния бряг, в Ню Йорк, а после и на Западния, основно в Калифорния, също така в Аризона и Невада.

Колко време продължиха снимките?

- Снимките в Ню Йорк продължиха седмица, тези в Калифорния, Аризона и Невада две седмици.

Докато беше в Холивуд, имаше ли възможност да поговориш с някого от гилдията и популярен ли е действително Стивън Апостолоф?

- Апостолоф определено е бил доста популярен в определени кръгове на Холивуд през 60-те и 70-те. Списание "Sight & Sound", издавано от Британския филмов институт, го обяви за един от пионерите в т.нар. sexploitation кино по онова време. Апостолоф е бил един от най-успешните продуценти и режисьори на нискобюджетни еротични филми през 60-те и 70-те години, но впоследствие е забравен. Моята задача с "Татко снима мръсни филми" беше да го върнем на мястото, което заслужава да заема днес. Когато чуят Холивуд, хората обикновено си представят големи звезди, касови филми и "Оскар"-и, но истината е, че той има и една друга, не толкова бляскава, страна, от която е част Апостолоф.

А ти самият не се ли инспирира от историята на този българин, не ти ли мина през ум, например да заминеш и да се пробваш в Холивуд?

- Първо, аз не съм Апостолоф. Второ, за разлика от него аз нямам причина да бягам от България. Да не забравяме, че Апостолоф бяга от страната, след като комунистите го хвърлят в затвора, когато е едва 17-годишен. Дори след излизането му от затвора чисто физическото му оцеляване е било под въпрос и това е причината той да избяга.

Като един млад български режисьор, смяташ ли, че тук имаш поле за развитие?

- Историите са навсякъде. Няма нужда да ходиш тук или там, за да откриеш нещо интересно. Аз лично вярвам, че е много важно човек да прави онова, което желае. Има ли тази възможност, всичко друго е без значение.

Разбрах, че в момента подготвяш и книга?

- През август "Сиела" ще публикува биографията на Апостолоф, в която са събрани всички онези истории, които по една или друга причина не намериха място във филма. Книгата ще съдържа богат снимков материал от архива на Апостолоф, плюс DVD с най-известния му филм "Оргията на мъртвите" (1965). Към DVD-то като екстри ще има мейкинг на филма от 60-те, както и обширно интервю със самия Апостолоф, правено няколко години преди да почине.


Звучи като наистина много труд – как успя да събереш целия този архив?

- Докато работех върху филма проучих множество частни и публични архиви в САЩ. Един от тях например беше библиотеката "Маргарет Херик" в Бевърли Хилс, която е един от най-големите киноархиви в света. Все пак най-ценният архив си остава този на Апостолоф – някои негови части не бяха отваряни повече от половин век и работата с тях беше като пътуване назад във времето. Впрочем към архива на Апостолоф интерес проявяват няколко институции в Щатите, сред които и вече споменатата библиотека "Маргарет Херик" както и Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Това ще бъде и следващата ми задача – да се погрижа архивът на Апостолоф да бъде съхранен, защото той съдържа изключително ценна информация за историята на американското независимо кино от 60-те и 70-те.


А не ти ли се е искало да направиш игрален филм за Стивън?

- Чух подобни коментари след като "Татко снима мръсни филми" беше показан на кинофестивала в Мумбай, Индия. Всички твърдяха, че от историята на Апостолоф би се получил страхотен игрален филм може би нещо стил "Буги нощи". Бих се радвал, ако историята на Апостолоф вдъхнови някой и той направи игрален филм...

На какви други фестивали е бил показван и ще бъде показван "Татко снима мръсни филми"?

- Филмът има доста богата фестивална кариера до момента. Бил е вече на повече от 30 фестивала, като премиерата му се състоя в Нион, Швейцария. В България сме имали само две прожекции в рамките на София Филм Фест. На 29 юни с него ще бъде открит фестивалът "В двореца", с прожекция във Фестивалния и конгресен център-Варна.

Показван ли е филмът в Щатите, все пак Апостолоф е типичен холивудски герой?

- Филмът имаше американска премиера в Сан Франциско, показван е и в Канзас. В момента обмисляме възможността да го излъчим и в Лос Анджелис, все пак там Апостолоф е живял през по-голямата част от живота. В Лос Анджелис има няколко от т.нар. revival кина, в които се излъчват класически, култови, независими и чуждестранни филми – общо-взето, всичко онова, което е извън комерсиалното кино в момента. Би било чудесно да покажем "Татко снима мръсни филми" там заедно с "Оргията на мъртвите", защото двата филма винаги вървят ръка за ръка.


Като спомена "Оргията на мъртвите", ти самият не би ли снимал sexploitation филм?

- Интересен въпрос. Определено бих живял през 60-те и 70-те години, когато този жанр е бил в разцвета си, но сега времената са други. Има опити за заснемането на съвременен sexploitation-филми като "Viva" на американската режисьорка Ана Билер, който е сто процента инспириран от Апостолоф. Всичко в него – костюми, музика, актьорска игра, операторска работа, наподобява старите sexploitation филми, но това е по-скоро екзотично изключение. Днес всеки, който направи подобен филм тръгва от гледната точка на иронията. Ето, Тарантино и Родригес направиха "Grindhouse" и въпреки че можеха да си позволят всичко, те умишлено го направиха да изглежда като нискобюджетен филм от 70-те.

Това ли е тенденцията днес?

- В последните години документалното кино определено е в подем. Струва ми се, че границите между него и игралното кино все повече се размиват. Дори по отношение на драматургията документалното кино краде доста неща от игралното. Аз бих нарекъл "Татко снима мръсни филми" не documentary, a popumentary, защото във филма има много елементи, любопитни за масовата аудитория – бягство зад Желязната завеса, секс, възход и падение в Холивуд, като те са поднесени по един доста лек и забавен начин.

Какво най-много те впечатли в историята на Апостолов?

- За мен цялата история на Апостолоф е безкрайно изумителна. Вероятно затова вече седем години се занимавам с нея. Преди няколко дни говорих с главния актьор в последния филм на Апостолоф, наречен "Hot Ice" и той ми разказа, че когато се явил на кастинг за филма в края на 70-те, Апостолоф му заприличал на укротител на лъвове в цирка. Тоест човек, който държи под контрол ситуацията...


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 filip kirqkov 26.06.2012 | 10:37
Снимки на голи жени от мръсни филми - http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/46904
3 Marusq Laleva 26.06.2012 | 08:57
Звучи удивително, филмът определено ще си заслужава, книгата също, интервюто ме заинтересова и смятам по обстойно да се запозная с работата на този творец.
2 kaloqn slavov 25.06.2012 | 19:53
Гола снимка на Анн-джи http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/64432
1 Станимир Боев 25.06.2012 | 16:49
Със сигурност филмът ще бъде уважен на 29. А за книгата сега разбрах, но вероятно и нея ще си купя, защото историята ме впечатли,. Това не е първото интервю с Йордан Тодоров, което чета и много ме впечтали.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Осъдени души
  • 22:45 Снимка с Юки игрален филм...
  • 00:35 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/1 част/...
  • 01:35 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:10 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:05 Олтарите на България
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Религията днес /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Ной" - с уч. на Ръсел Кроу,...
  • 00:50 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:50 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:45 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:45 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.