Хората, които висят на куки (18+)

“A Sangre Fria Body Art” за своето уникално по рода си изкуство пред iNews

по статията работи: Мартина Панайотова | 05.10.2012 | 17:13  11 Виж всички снимки

За пръв път се запознах с термина "body suspension” през 2010 година. Тогава всъщност станах свидетел и на онова, което се крие зад него. Видяното ме впечатли толкова силно, че впоследствие прелистих бая информация по темата.

Body suspension не е просто фиаско, разиграно от група откачени, които си дупчат кожата с куки и увисват на тях във въздуха. Практиката се е превърнала в попкултурен феномен. Ако за пръв път чувате това понятие, трябва да се уточни, че погледнато от културна гледна точка, body suspension e част от субкултурното течение body modification – преведено буквално от представителите му у нас – модификации на тялото. Body modification обединява всички онези, които се занимават (правят или се подлагат) на някакви физически промени, които не са от медицински характер – татуировки, пиърсинг, флешове, дори различните манипулации, които се правят с помощта на скалпел или някакъв по-сериозен инструмент. Общо взето, ако имате най-простичка татуировка или обеца, вие под някаква форма принадлежите към течението body modification - честито. Но не за безобидни дупки по ушите става въпрос в настоящата статия, а за нещо много, много по-екстремно, затова, ако сте от онези, на които им призлява от игли или кръв, по-добре не четете надолу.

На останалите ще представя "A Sangre Fria Body Art” - хората със студена кръв и горещи сърца. Най-общо казано, те висят на куки. Казано с точност, това са едни от най-интересните артисти, които съм срещала. Какво ми разказаха испанците за зрелищните body suspencion спектакли, които правят из цяла Европа, може да научите от разговора ни...

 

- Кои всъщност са хората зад "A Sangre Fria Body Art”?

– Ядрото на "A Sangre Fria" сме ние - Джоел Барнс и Микел Балерди. Но в трупата непрестанно взимат участие и други артисти. Всичко зависи от определеното шоу – понякога сме само двамата, но в повечето случаи на сцената излиза цяла трупа.

- Всеки ли има собствена роля?

– Да, всички имат определени задължения, които далеч не се изчерпват само с това, което се случва отпред на сцената. Винаги има отговорни по пробиването на дупките и поставянето на специалните куки. Част изпълняват самия body suspension. Трети пък се занимават с огненото шоу, което винаги присъства като добавка.

- Как се срещнахте вие двамата и как изобщо решихте да се занимавате с това?

– Запознахме се много отдавна. И двамата сме професионалисти в сферата на body modification и един ден се случи така, че просто решихме да започнем да изнасяме спектакли с висене на куки и по този начин да се самоизразяваме - чрез специфични емоции, движения, музика, а и чрез определеното количество болка, което показваме на сцената.

- Повечето хора не са наясно с истинската идея на body suspension и не го приемат. Бихте ли могли да разясните философията на това попкултурно течение?

– Нормално е хората да не разбират същността на body suspension. Страхът от болката е най-човешкото нещо, затова мнозинството отрича подобни практики. Освен от страха обаче, често хората се страхуват от самия живот и от собствените си мисли. Body suspension притежава силата да изцери този страх, тази практика прочиства съзнанието ти и тялото ти – това е истинското му предназначение. Понякога е необходимо просто да опиташ и след това да се завърнеш към рутината на живота си – разлика определено ще има.

- Къде се корени това изкуство и как се е родило?

– Корените на body suspension са в практиките на някои индиански племена. В определени индиански култури, този обичай се практикува и до днес – по време на техните духовни церемонии. Традицията на индианците повелява на body suspension да се подлагат 14-годишните младежи – по този начин те престават да бъдат деца и се превръщат в зрели мъже.

- А има ли нещо по-специално в реквизита, който използвате?

– По време на шоуто използваме най-различни инструменти и материали. Най-важни, разбира се, са куките и иглите. Те са изработени от медицинска стомана, тъй като имат пряк контакт с кожата на тялото и затова качеството на материала е огромно значение. Всички те се стерилизират прецизно преди и след самото представление. В спектаклите си използваме още въжета, скрипци, карабинери, огнени факли и т.н.

- Най-честата реакция на хората, когато чуят за висене на куки, е различни вариации на "О, ужас – не мога да гледам това – толкова е болезнено и насилствено!". Всъщност, боли ли чак толкова?

– Обикновено, първата реакция на хората винаги е отичане – и това е нормално. Но когато човек наистина започне да мисли за този акт от друга гледна точка, и ако се реши да го направи, то болката остава на заден план. Смисъл, има я – но тя е моментно явление. По-важното при Body suspension е това, че когато ти докараш тялото си до лимита, когато го изкараш извън стереотипа, изживяването се превръща в духовно. Човек започва да изпитва чувство на свобода и се прочиства ментално – това води до огромно персонално удовлетворение.

- Докато гледах представлението ви ми се стори, че артистите, които биват закачвани на куки, изпадат в някакъв вид медитативно състояние – така ли е наистина?

– Медитацията е нещо много добро преди и след самото представление, както и като част от живота генерално. Но, истината е, че болката е необходима – ти трябва да я приемеш и преодолееш. Това прави онзи, който виси на куки.

- Освен медитацията, правите ли някаква специална подготовка преди и след шоуто?

– Нищо специално. Преди самото начало на шоуто обикновено сме доста спокойни, защото имаме пълно съзнание какво точно правим. Нямаме някаква специална подготовка – просто приемаме факта, че ще излезем на сцената и ще направим най-доброто, на което сме способни.

- При body suspension човек би могъл да бъде закачен за най-различни части от тялото – гръб, ребра, ръце, крака. Притежават ли те някакъв определен символизъм или всичко е въпрос на лично предпочитание?

– Всичко зависи от степента на екстремни усещания, които искаш да изпиташ. Някои пози дават чувство на много по-наситени емоции – както за теб, така и за останалите участници в изпълнението. Ако искаш нещо по-спокойно, избираш онези места, които са по-уравновесени.

Като цяло, body suspension е нещо много, много екстремно и пристъпи ли човек към него, то изборът как точно да го изживее, е напълно негов.

Ако трябва да назовем "най-популярното място", то това е "Suicide” - съспеншън на гърба.

- Вие сте от Испания – има ли там сцена за този вид авангардно изкуство и къде тя е най-голяма.

– Да, в Испания определено имаме възможност да практикуваме всякакъв вид екстремно изкуство, но дълбоко се надяваме някога тя да приеме широкоскроения поглед на места като Лондон и Берлин.

- Дайте някой съвет за онези, които искат да се пробват?

– Ако искате наистина да пробвате, или вече сте опитали веднъж, то не се двоумете. Всеки път когато правите body suspension, ще разбирате тялото си повече и повече. Всеки път съзнанието се отваря все повече. Всичко – тяло, душа и съзнание, ще се слеят в едно и така ще разберете себе си.

"A Sangre Fria Body Art” може да видите на 7 октомври, в Парти Център 4КМ, в рамките на Tattoo Fest Sofia 2012. А сега, ако ви стиска - влезте в галерията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 PaidToClick Bulgaria 07.10.2012 | 21:57
Доходи от интернет > виж как тук > http://paidtoclickbg.alle.bg
14 STANCHO PETROV 06.10.2012 | 15:05
BG МЕДИЛИ https://www.facebook.com/media/set/?set=a.362375757178342.86344.350656861683565&type=3
13 Vili Kirqkov 05.10.2012 | 21:08
Ненормално видео за тези хора (+18) - http://is.gd/LhMPrT
12 stanimir kirqkov 05.10.2012 | 19:28
Вижте видео материала тук (18+) - http://is.gd/cLvIig
11 Poli Geerhart 05.10.2012 | 19:16
Все ми се струва, че има и други начини човек да пречисти мислите си и да се познае по-добре, например постите.
10 Lili Mileva 05.10.2012 | 18:08
Има едно много готино предаване по Нашънъл Джиографик - "Табу", в него много често засягат подобни практики, които всъщност показват размиването на границата между допустимо и недопустимо, лимита на възприятията, границите на съзнанието... За някои може да са практики на болното човешко съзнание, но за други е ритуал, свещенодействие.
9 lou reed 05.10.2012 | 17:49
Това е прекалено ектремно за мен. Дори да го гледам!
8 г-жа Тенджеркова 05.10.2012 | 17:43
Гледала съм няколко клипчета и честно казано бях едновременно потресена и заинтригувана. Да, стряскащо е като гледка и някак извън представите за нормалност, но пък от друга си е някакъв вид изпаде в състояние на духовен катарзис посредством болкат, своеобразен транс.
7 Коста Николов 05.10.2012 | 17:39
“A Sangre Fria Body Art” - пичове и дами, кажете ми - това нормално ли е или по-скоро за хора, които обичат екстремалните изпълнения, защото ако е така - майко мила...
6 Martin Lakev 05.10.2012 | 17:33
Четейки последния абзац, чак бих се навил да пробвам. Току виж наистина разбера по-добре тялото си, а накрая и самия себе си. Адски трудно се преодолява психическата бариера, идваща от страха към болката.
5 Карла Христова 05.10.2012 | 17:30
на мен границата ми е да го гледам това и припадам от ужас просто.
4 Ji Zunka 05.10.2012 | 17:29
Някога монасите са се самобичували, за да се покаят и това го приемаме за нормална даденост. Защо пък боди съспеншъна го приемаме с толкова крайно негативни реакции? Тези хора са артисти и за мен ще е интересно да ги видя на живо.
3 Петя Митева 05.10.2012 | 17:26
Екстремно е леко казано. В Ютюб има няколко клипчета на “A Sangre Fria Body Art”, които показват, че няма граници за човешкия организъм.
2 Коста Николов 05.10.2012 | 17:26
Сега, аз мога да го приема това нещо за изкуство, защото не всеки нормален човек може да изтърпи физическата болка от това нещо, но определено не мога да го разбера и приема.
1 Надя Богданова 05.10.2012 | 17:19
Не го очаквах това изненадахте ме неприятно...Представях си хора на халки,като проченох заглавието,това тук е направо ужасно

ТВ програма

Кино

  • Сега Тийнживот тв филм /5 епизод/п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.15...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.68
  • Сега "Вълшебната градина" - с уч. на...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.