8 съвета как да побъркате сервитьора си

Никога не правете така в ресторант

по статията работи: Елена Кирилова | 16.07.2012 | 15:12
8 съвета как да побъркате сервитьора си
www.sxc.hu

Добрите обноски в ресторант или кафене са абсолютно задължителни, както и на всяко друго публично място. Въпреки това има хора, които съзнателно или не се опитват да побъркат напълно околните, независимо къде се намират. Ето осем начина според CNN, чрез които за секунди можете да ядосате сервитьора:

1. Щракайте с пръсти и размахвайте салфетката

Вместо да погледнете сервитьора или просто да го повикате като вдигнете пръст, както е редно, може да опитате друг начин за викане на персонала, който може да ви спечели среща с управителя. Щракнете с пръст високо или просто развейте салфетката си като знаменце. За капак можете някоя пълна глупост и да се озовете бързо от външната страна на вратата.

2. Настоявайте да си сложите палтото и чантата на масата

Забравете за гардероба, а още по-малко за добрите обноски. Няма нищо "по-готино” от това да си сложите чантата до чинията, докато междувременно сервитьорът се бори с дръжките на чантата, за да не събори чашата ви, докато ви сипва вино.

3. Помолете сервитьора за съвет, а след това му се подиграйте за избора

Направете се на учтиви и помолете деликатно сервитьора да ви препоръча нещо вкусно за хапване. След като се колебаете в интервал от 5 до 10 минути и го разпитвате за най-малките детайли, просто избухнете в смях и започнете откровено да се подигравате за глупавия избор. Това ще ви гарантира ритник или поне изнасяне от заведението за яката.

4. Кажете на сервитьора, че всичко е наред, а след това се оплачете

Един от най-гадните номера, които можете да спретнете на обслужващия персонал, е през цялото време да се правите, че всичко е наред. В момента, в който си пристигнете у дома, позвънете на главния мениджър на заведението и му обяснете колко сте недоволни от сервитьора, храната или цвета на стените.

5. Напуснете без да кажете "Благодаря” и "Довиждане”

Сервитьорите също са хора и очакват от вас да се държите като такива. Тук не става дума просто за бакшиша, а и за нормални поздрави и благодарности. Ако сте достатъчно нагли, спокойно можете да си тръгнете без да погледнете никого, още повече пък да пожелаете "Приятна вечер”.

6. Сменете мнението си

Когато ви сервират основното, добре украсено, с изпипани детайли, така че да изглежда като най-красивото ядене на света, кажете, че вече не ви се яде това и поискайте нещо друго, по-трудно за приготвяне.

7. Искайте още и още

Миличко помолете за още едно резенче лимон. В момента, в който ви го сервират, кажете, че искате още масло. Повторете процедурата с още сос и каквото друго си харесате. За финал поискайте сламка за двете глътки вода, които са ви останали.

8. Стойте в заведението, въпреки че работното време е свършило

Няма нищо по-дразнещо от клиенти, които не знаят кога да си тръгнат. Най-ужасното нещо, което можете да направите, е да чакате толкова, че сервитьорът ви да си изпусне и последния автобус към дома.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 ИЛИЯ ГЕОРГИЕВ 18.07.2012 | 08:42
ТЕЗИ ПРАВИЛА СА ГАДНИ ..... НЕ СЕ ПОДИГРАВАИТЕ НА ЧОВЕКА КОИТО ВИ НОСИ ХРАНАТА . А МУ ДАИТЕ БАКШИШ . В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ХОРАТА ОСТАВЯТ 10%,А В БЪЛГАРИЯ 0 . НАД ТОВА ПОМИСЛЕТЕ ХОРА, А НЕ КАК ДА ИЗНЕРВИТЕ ЧОВЕКА КОИТО СЕ ГРИЖИ ЗА ВАС
18 Васил Емилов 18.07.2012 | 04:01
И на второто връщане на сервитьора, ако храната ви има странен вкус, сещайте се от какво може да е :)
17 Iveta Petkova 18.07.2012 | 00:18
"4. Кажете на сервитьора, че всичко е наред, а след това се оплачете" - ако всичко е наред, защо да се оплаквам дори и да е на шега.. човекът може да загуби работата си
16 Galina Lefterova 17.07.2012 | 08:12
защото комплексите са велико нещо и маса хора робуват на тях
15 Aleks Angelov 17.07.2012 | 07:49
До къде стигнахме... Не зная кой го пише това, но явно скоро не е бил в провинцията и не знае, че това вече е масов факт дори по скъпите и луксозни (доколкото може да са ) ресторанти ! ЗАЩО, защо приканвате и малкото останали свестни да се държат като пълните идиоти и селяни ? Защо подканвате към унижение ? Автора на тази статия трябва да почувства какво е криза преди да седне да публикува всяка глупост, която му мине през главата !
14 Виолета Попова 17.07.2012 | 07:33
Прост народ сме ! Не сме научени да уважаваме труда на другите, а само да се подиграваме. Не очаквах сайт като този да публикува точно такава статия. Жалки сте !
13 Теодора Чанева 17.07.2012 | 05:45
Но да не забравяме , че и сервитъорът е човек , който се старае да обслужи и най -големите прищевки на клиентите си и разбира се трявба най-малкото да получи едно мерсиии...
12 Стефан Малюков 17.07.2012 | 01:18
Като сервитьор мога да кажа: браво за коментарите хора, дано всичките ми клиенти са като вас :)
11 Galq Stoqnova 16.07.2012 | 22:26
това с какво ще помогне ? то човек като се държи като идиот не му е нужно тези глупости. Според мен е по важно ако ти си доволен и останалите да останат доволни от теб.
10 Kremena kremi 16.07.2012 | 18:25
Много. Аз съм го работила в студентските си години - има такива хора, е ум да ти зейде! Простотията и наглостта е пълна. Но липсата на възпитание наиситна е впечатляваща у някой....
9 Kremena kremi 16.07.2012 | 18:24
О да...аз не обичам да се държа лошо с обслужващия персонал, но определено има сервитьори , които си го заслужават!!
8 Борис Симеонов 16.07.2012 | 17:50
PrizeMania е най-новата сензационна игра за печелене на награди. На всеки 15мин. може да спечелите смартфони, фотоапарати, парични награди и други изненади. Избираш си награда и кликаш върху нея да си опиташ късмета. Не влагате никакви средства, а само късмет и малко акъл. Линк към играта: http://www.prizemania.net/?refid=82856108
7 Жустин Бибер 16.07.2012 | 16:02
Като всеки трудещ се човек съм възпитан да уважавам и този на другите, макар че и сервитьорите един бог знае с какви клинични случаи са се сблъсквали.
6 Мая La 16.07.2012 | 15:22
Така е, обаче има големи темерути, на които грам не им пука, че срещу тях има човек. На мен винаги ми е било много странно, защото в повечето случаи тези същите темерути работят директно с клиенти и рано или късно лошото отношение им се връща.
5 Лолита Набокова 16.07.2012 | 15:20
Не е нормално подобно поведение . На мен ми е много неприятно ,когато някой се подиграва със сервитьора
4 Atanas Kosev 16.07.2012 | 15:19
Не бих направил нито едно от тези неща нарочно, не защото ще изхвърча от ресторанта, (това няма да се случи, тъй като собствениците са готови вече да включат в менюто и ритане на сервитьора, ако това ще им донесе пари), а защото е обидно и унизително към човека отсреща.
3 empty world 16.07.2012 | 15:18
Виждал съм много добри сервитьори, които се държат така, сякаш обслужва само твоята маса и ти си му най-важния клиент. Виждал съм и такива, които да не ти се налага една салфетка да им поискаш.
2 Яна Киркова 16.07.2012 | 15:15
Аз ще ви дам само един съвет! "Не се ебавайте с човека,който ви носи храната!!!"
1 трендафил въжарски 16.07.2012 | 15:14
Кажете на сервитьора, че всичко е наред, а след това се оплачете - доста подло

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "Мери Попинз се завръща" - с уч. на...
  • 23:30 Новините на NOVA
  • 00:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.