Доста ще е смело да определим географски къде са най-вкусните ястия. Все пак като типични балканци няма как да не признаем афинитета си към разнообразните вкусове по нашите земи.
Балканите смело могат да се похвалят с една от най-шарените и вкусни кухни. И това най-силно го усещаме при по продължителни пътувания по други краища на света. Но трябва да отбележим, че народите на нашия полуостров често спорят за авторството и произхода на голяма част от рецептите, както и на продуктите.
В Албания например откриваме интересна смесица от средиземноморски, турски, гръцки и италиански влияния. Широко се използват средиземноморските подправки, зехтина и маслото. Подобно е и положението в Босна и Херцеговина, където също виждаме любипитен микс между западни и източни влияния. Известна е с употребата на много подправки, но в умерени количества.
На какво залага кухнята в България, Гърция и Косово, разгледайте подробно на страницата Kulinar.bg.