Специална книга, представяща традиционни полски ястия, ще отбележи полско председателство на ЕС. Сред тях например са задушена агнешка плешка, сервирана с ябълков сос и печено цвекло, замразена нуга от лешници или ягодово гаспачо с кисело мляко, разказват на сайта на полското председателство.
Храната е един от най-приятните аспекти на живота, а националната кухня е неотменна част от културната идентичност. Често съдим за страните на базата на техните кулинарни изкушения, допълват още поляците.
За Полша председателството на ЕС е не само възможност да направлява европейските начинания. Страната си постави за цел да разшири културните хоризонти на европейците и книгата с традиционни ястия е един от тях.
Рецептите са подбрани от 16 главни готвачи, като за основа са избрани традиционните продукти и подправки в полската кухня. Не липсват кисели краставички, ягоди, ябълки и различни видове месо – патешко, агнешко, риба или дивечово месо.
И разбира се – картофи и традиционно сирене осципек, което е регистрирано географско означение в ЕС.