Домашен ябълков оцет

Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.

по статията работи: iNews.bg | 28.10.2024 | 16:30
Повече за:

Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт. 
За ползите му няма две мнения по въпроса. Помага за понижаването на кръвната захар, подобрява храносмилането защото е пълен с пробиотици и живи бактерии, също така намалява и лошият холестерол.
Ако обичате домашни продукти тази рецепта ще ви омагьоса с чистият си вкус.


Продукти: стъклен буркан 3 литра (най-добре е за ферментиращи продукти да се използват стъклени съдове а не пластмасови)
ябълки (добре е да са домашни и да не са третирани с препарати),
2 - 3 сл мед , оцетна гъба - ако нямате такава тя ще се получи след първия оцет, така че не се притеснявайте
Приготвяне: Сварете си 2 литра вода и я оставете да се охлажда. Измийте ябълките и ги нарежете на големи квадрати. НЕ ГИ ЧИСТЕТЕ режете директно със семките и дръжките и те ще ви трябват. Изсипете всички нарязани ябълки в буркана, като оставите около 5 сантиметра до ръба, за да протече ферментацията нормално без да прелива. Сложете меда и залейте с водата колкото събере. Ако имате оцетна гъба я сложете и нея най-отгоре. Ако нямате, е после ще се получи. 
Затворете буркана с марля, така тя хем ще пази от замърсяване, хем ще даде възможност на оцета да диша и да ферментира. Приберете буркана с оцета на тъмно, като е необходимо престои там поне 40 дни, така че трябва изберете място, което няма да ви е много топло но не и студено а също така няма да ви е и нужно. Слънчева светлина не бива да го достига също така е важно да ви е под ръка за разбъркване.

Важно е  с дървена лъжица да разбърквате ябълките, за да ферменрират равномерно.
След 40 дни можете да прецедите течността.
Отново важно – прецедете го през пластмасова цедка, защото живите бактерии не обичат досега с метал.
От 3 литров се получава около 1.5 литра оцет.
Приберете отново прецеденият оцет в буркан и го оставете за 10 дни повторна за ферментация преди да пристъпите към крайна консумация  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Анка Узунова
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • 15:30 Непланирана Коледа игрален филм...
  • Сега "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Бетовен 4" - комедия, семеен (САЩ,...
  • 14:30 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Водопадите на любовта" - с уч. на...
  • 14:15 "Романс извън града" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.