Дънов: Всяка мисъл, всяко чувство оказват влияние както върху самия човек, така и върху ближните му

Житният режим на Петър Дънов през 2022-ра година започва от 18 февруари, когато Слънцето вече е навлязло в знака на Водолея, а Луната е започнала разпада си и от своя страна е в знака на чистотата - Дева

по статията работи: iNews.bg | 04.02.2022 | 09:30
Дънов: Всяка мисъл, всяко чувство оказват влияние както върху самия човек, така и върху ближните му

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи близо 78 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г. Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка страноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина си, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях ви запознаваме.

 За металите и скъпоценностите

- Добре е човек да има поне един златен пръстен със скъпоценен камък и всяка сутрин да го слага последователно на всички пръсти с думите: "Искам да дам ход на божественото в себе си, да бъда благороден, да бъда справедлив, да бъда музикален, със стремеж към красивото и да се отнасям добре с хората". Голяма сила се крие в скъпоценните камъни, те могат и желания да сбъдват, ако ги сложите във вода, над която сте говорили.

- Скъпоценните камъни понякога боледуват и могат да се лекуват, освен че вас лекуват. Когато диамантът изгуби блясъка си, може да се даде на добър човек да го поноси малко, за да възстанови силата си. Така е и с другите камъни.

- Със сребро или злато можете да се лекувате. Ако сте неразположени, сложете пръстена във вода и оставете да стои на слънчева светлина дори да е студено. Ако сте скарани с някого, ако сте болни - направете същото. После изпийте водата и кажете Господнята молитва. Ще си помогнете.

- Минералите знаят как да разчупват светлината и да я разлагат. Когато носите някакъв камък, слагайте го с думите: "Искам да имам знанието на този камък, силата му".

За лошото настроение у човека

- Човек представлява едно двойно същество - две същества живеят в него. И съзнанието му има две страни - нисш ум и висш ум. Природата има проявление на физическото на всеки човек - дава му това, което заслужава, в зависимост от това дали нисш ум преобладава в него нисш или висш.

- Единственото същество, на което еволюцията не е спряна, това е човекът. Всички други живи същества са спрени в своя растеж. Всеки човек, който се спре в своята еволюция сам, защото това е избор, започва да се върти в омагьосан кръг. За да не се въртите, непременно променете нещо за добро - начин на хранене, поведение, развивайте се.

- Сръднята между хората произтича от това, че те не мислят и не се изслушват. Като ви дойде сръднята, кажете: "Мисли, мисли, чуй другия, стой на неговото място". Така ще възвърнете загубената си енергия, която тялото е изгубило, и ще възстановите баланса си. Ако някой не иска да разбере защо се сърдите, то си е за негова сметка.

- И най-лошият човек да е, идва при вас, отворете му, той ви носи несметно богатство, той е проявление на Бога, вие ще получите нещо от него. За мъдреца, който разбира същността на нещата, добрият и лошият са еднакво добри.

За мисълта

- Всяка мисъл, всяко чувство оказват влияние както върху самия човек, така и върху ближните му. Ако пипнете пулса на добрия и на лошия човек, ще видите, че те коренно се различават. Те се различават и по температурата на телата си, и по миризмата си.

- В миналото светии и праведни хора са бягали в горите, дето са прекарвали в пост и молитва, за да се освободят от лошите мисли и греха, които дебнат човека навсякъде. Обаче трябва да знаете, че нечистите мисли и желания не винаги са ваши. Те представляват тор, останал от векове. Вашата задача е да се чистите, без да се самоосъждате. Най-удачно става чрез пост.

- Никога не изпращайте лоши мисли към добър човек, защото те ще се върнат към вас стократно.

- Злото расте механически, а доброто расте органически. Никога не оставяйте една лоша мисъл да работи във вашето съзнание. Вечерно време, преди да заспите, прегледайте сметките си през деня с хората и не оставяйте в съзнанието си лоша мисъл да работи, защото тази мисъл лоша ще спре вашия прогрес и ще напакости и на другите също.

- За да се пазите от лошите мисли, повдигнете трептенията на вашата мисъл, издигнете се над лошото. Чрез вярата човек може да повдигне всичко. Една тревога, една лоша мисъл е в състояние да умъртви в човека около три милиона клетки в неговия организъм.

- Грозните хора, недъгавите, сиромашията, болестите произтичат от немислене. Човешката мисъл е магическа тояга. Каквото мислите, такъв ставате.

За даването

- Престъпление е да дадеш на човека гнили плодове, развалена храна, мухлясал хляб, нещо, което е за хвърляне, да дадеш. Престъпление е и да дадеш нещо, което не ти се дава.

- Всеки ден по един лев отделяйте за божественото. Все ще дойде ден да ги дадете там, където е нужно. Ако много умувате за левчето, по-добре не го правете. Божественото е: малко, но от сърце да даваш.

- Искате да правите добро, но веднага се намесва у вас глас: "Не е сега времето". Това е ехо, което коригира божественото у вас. Никога не коригирай божественото, когато ти се е появило в главата като мисъл, направете го, да ви е мирна главата и душата, макар че може да сте и без пукната пара.

- Помнете, че каквото ви се даде, винаги го плащате.

- Да дадеш, но на място и навреме е божествено. Изпълняваш волята Божия обаче, когато ти е поискано доброто, иначе ще си патите.

- Щастие на земята няма, щастието е във вярата в Бог. Ако можете да го разберете, ще е добре.

- Щом си радостен, Бог е в теб чрез даването ти. Щом си скръбен и стислив, Той е отвън.

Прочистването с житния режим започва на 18 февруари

Житният режим на Петър Дънов през 2022-ра година започва от 18 февруари, когато Слънцето вече е навлязло в знака на Водолея, а Луната е започнала разпада си и от своя страна е в знака на чистотата - Дева. Така целият режим ще бъде на разпадаща се Луна, което най-добре способства за пълноценното изчистване на организма. Идеята за житен режим възниква малко след създаването на Школата от Учителя, но корените за това се крият далеч в древността. По време на зимните месеци и особено покрай множеството празници около Нова година организмите ни натрупват излишни килограми и множество токсини.

Житният режим в Школата на Учителя е даден първоначално само с чисто сварено жито (негрухано, за покълване), а за този, който изпитва затруднение, може да си добави по желание плод, ядки, мед или съчетание от трите.

"Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложат на житен режим за един месец, ако могат. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат суровото жито, изчистено и измито. Ще накиснете от вечерта сто грама жито във вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчете сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го. На първия ден сутринта се казва един път: "Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни". Допълнително може да се консумират до три ябълки (за сърцето), до 9 ореха (за мозъка) и по 3 лъжици мед (за кръвта). Желателно е преди ядене да се изпиват поне по две водни чаши преварена вода с мед и лимон.

И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави "ангелска супа", която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н.

На житото се отрежда важно място сред еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Всички отпадъци от храната по време на житния режим, като орехови черупки, обелки от ябълки и т.н., трябва да се събират и след като свърши постът, да се заравят на някое чисто място сред природата. По време на целия пост се спазва законът за абсолютната чистота не само относно физическата храна, но също така постещите трябва да имат светли мисли, чисти чувства и благородни постъпки. Смисълът на житния режим е да ни пречисти и извиси физически и духовно, да ни направи светли хора, казва Петър Дънов.

Режимът е даден за обновяване на клетките на организма и това се случва на петия ден от поста, пишат последователите на Дънов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • Сега "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.