За кафето като изкуство

Венета и Димитър Ашикови предлагат най-прясно изпеченото кафе, което можете да намерите у нас

по статията работи: Кирил Русев | 08.11.2012 | 11:37
За кафето като изкуство
Радила Радилова/ FitWell.bg

Ако и вие си мислите за кафето само с понятията "робуста" и "арабика", то не сте единствените. Но има едно място в София, където за кафето се говори за неща като Ява Панкур, Суматра Манделинг, Етиопия Иргачеф и Колумбия Супремо. Венета и Димитър Ашикови правят именно това. През 2010 г. семейство започва с идеята да пече в бутиков формат кафе.

Но зад всичко това си има история.

Тя започва през 2003 година в Окланд, Нова Зеландия, където семейство Ашикови отваря първия си бутик. Там, във всеки по-голям квартал, някой пече кафе. Причината за това е, че новозеландци са възпитани в нещо, което се нарича "кафе култура". Активно се интересуват какво пият, свикнали са да търсят определени сортове и селекции.

Докато в Европа господстват брандовете, Нова Зеландия не робува на марки, а на видове и тяхното качество. Именно това позволява на българския бутик да работи с над 30 сорта арабика, което го превръща в бизнеса с най-голямо разнообразие на местния пазар.

А пазарът е сериозен и много динамичен – само в периода между 2003 и 2010 година фирмите, които пекат кафе, нарастват от около 30 до над 100. Съществува гилдия на професионалистите в бранша и всяка година се провежда фестивал на кафето, на който международно жури оценява работата на роустъри и баристи.

Началото е трудно, защото у нас все още има какво да се желае по отношение на кафе културата. Докато в Окланд конкуренцията е огромна, тук е точно обратното. В качеството си на пионери семейство Ашикови са нагърбени с нелеката задача да създават пазар, което се случва изключително бавно. И все пак, вече има доста клиенти, които разбират какво означават отделните сортове, блендовете от тях, различните профили на изпичане.

Видовете, които понастоящем се пекат, наброяват десетина, а от тях се правят 17-18 различни бленда. Важно е да се отбележи, че сред тях не фигурира робуста.

Как се съхранява кафето и отговорът на други интереси въпроси, може да видите на Fitwell.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 blue jasmine 08.11.2012 | 16:56
Мм как обичам аромата на прясно изпечено кафе. Поражда в мен усещане за спокойствие и мир.
10 amber sky 08.11.2012 | 16:28
Който обича кафе, значи не може да пропусне да опита кафето на Венета и Димитър Ашикови. Това се казва високо качество
9 Aleksis Son 08.11.2012 | 15:13
Има си монополисти в сектора, които са много изкушително за собствениците на кръмчи и кафенета - оборудват ги безплатно с тенти, маси столове и кафе машини - само и само да продават една определена марка кафе.
8 Ivan Minchev 08.11.2012 | 15:04
Аз кафе не пия, заради язвата. Навремето много обичах абсолютно всякакъв вид кафе, самата му мизримка е страхотна. Сега обаче неащта за мен се промениха и много съжалявам за това.
7 Diana Nenova 08.11.2012 | 12:39
Непременно ще посетя този магазин за кафе, тъй като предпочитам да си купавам прясно смляно кафе от специализирани магазини, отколкото обичайните и нискокачествени добре позвати марки, които се рекламират нонстоп.
6 lilia tashkova 08.11.2012 | 12:27
5 lilia tashkova 08.11.2012 | 12:27
Докато в Европа господстват брандовете, Нова Зеландия не робува на марки, а на видове и тяхното качество.само колко сме различни
4 Златко Койчев 08.11.2012 | 12:24
Да и аз съм чувал, че това което пием е доста евтин вариянт и не особено високо като качество.Конфекция това е!
3 Nyia Pagan 08.11.2012 | 12:01
Обезателно ще се отбия покрай този магазин на връщане от работа. Няма нищо по-приятно и тонизиращо рано сутрин от чаша силно и качествено кафе, което не оставя в устата вкус на утайка.
2 Лолита Набокова 08.11.2012 | 11:43
Много обичам да пия кафе и предполагам , че прясно изпеченото кафе има съвсем различен аромат от този , на кафето , което купуваме .
1 Ариана Оптимистикова 08.11.2012 | 11:41
Венета и Димитър Ашикови предлагат най-прясно изпеченото кафе, което можете да намерите у нас - ммм,м, допи ми се

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.14 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.