Защо брашнените червеи са особено подходящи за консумация?

Индийците не ядат телешко месо, мюсюлманите и евреите не ядат свинско, а в западните култури мнозина се отвращават от консумацията на насекоми.

по статията работи: iNews.bg | 14.02.2025 | 13:15
Защо брашнените червеи са особено подходящи за консумация?
Повече за:

Още при мисълта за червеи в храната мнозина незабавно губят апетит. Учените определят тази реакция като "хранително табу": когато определени животни, растения или гъби, които принципно са ядливи, не се консумират в определени култури или социални групи.

Индийците не ядат телешко месо, мюсюлманите и евреите не ядат свинско, а в западните култури мнозина се отвращават от консумацията на насекоми.

Те са неотделима част от храната на около два милиарда души по света, особено в някои части на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Над 2000 вида насекоми се смятат за ядливи, сочат данните на Организацията за прехрана и земеделие FAO, цитирани от Deutsche Welle.

Сега за първи път прахът от брашнени червеи вече може да се използва в хранителни продукти в ЕС. Разрешението се отнася за брашното, получено от ларвите на брашнения бръмбар Tenebrio moltor, т.е. не става дума за яденето на цели червеи, пържени щурци или копринени буби, каквито и зловещи сценарии да виждат някои.

Богатото на протеин брашно в бъдеще ще се използва в ограничени количества в промишлено произвежданите тестени изделия като хляб или сладкиши, в преработени картофени продукти или сирене.

Прахът от брашнени червеи не съдържа никакви рискове за здравето - в противен случай не би бил допуснат, изтъква Федералната служба за защита на потребителите и за сигурност на хранителните продукти.

Преди допускането на пазара производителите трябва да поискат разрешително за всяко насекомо, което искат да продават. Европейската Служа за сигурност на храните EFSA  прави подробни научни експертизи, за да провери сигурността на продуктите за човешкото здраве.

За допустимите количества са определени горни граници: хлябът и сладкишите трябва да съдържат не повече от четири грама брашно от червеи на 100 грама краен продукт, а при сиренето максималното количество е един грам прах на сто грама.

Евентуалните бацили ще се унищожават чрез облъчване с ултравиолетови лъчи. По същия начин ще се увеличава съдържанието на витамин D3 в брашното.

Защо брашнените червеи са особено подходящи за консумация?

Брашнените червеи съдържат важни хранителни вещества като желязо, цинк и витамин B12. Те имат и високо съдържание на протеин - между 50 и 55 процента в разрешеното от ЕС брашно. Освен това съдържат всички девет основни аминокиселини и осигуряват полезни мазнини, баластни вещества и важни витамини.

Има и още нещо - производството на брашнени червеи е много по-екологично в сравнение с традиционните източници на протеин като телетата, свинете и кокошките. Те имат нужда от по-малко вода, храна, както и място, а и отделят по-малко вредни емисии.

Животинските съставки отдавна присъстват в хлебните изделия, тестените изделия и сиренето, но често са трудно разпознаваеми, тъй като са замаскирани като наименования на хранителни добавки или професионални термини. Така например много промишлени пекарни отдавна използват L-Cystein (E920), за да направят тестото по-гладко. Тази аминокиселина често се прави от свинска четина или пера и не трябва да се декларира.

Сиренето пък съдържа 35 процента ензими от стомаха на преживни животни, обичайно телета. Тези ензими разграждат млечния протеин и позволяват на млякото да се сгъсти, без да вкисва. Процесът е ключов за производството на сирене, тъй като разделя твърдите частици на млякото от течните.

Освен това много продукти съдържат желатин - белтъчна смес, която се получава от кожата и костите на телета и свине. Желатинът стабилизира ястия или сосове, сгъстява мекото сирене и се използва за слепването на зърнени храни.

Четири вида насекоми са допуснати в ЕС още от 2021 година - предимно сушени или на прах: сушеният жълт брашнен червей, прелетният скакалец, домашният щурец и ларвата на бръмбара малък мрачник.

Тези насекоми могат да бъдат част от съдържанието на готови месни продукти, тестени изделия, макарони или пица, чипс, шоколад, сирене, конфитюр и т.н.

Всеки, който се смущава от това, трябва внимателно да прочете списъка на съставките, тъй като насекомите трябва изрично да бъдат указани - храните, които ги съдържат, трябва ясно да бъдат декларирани, изискват разпоредбите на Европейския съюз.

Указанията трябва да съдържат названието на насекомите на латински и на съответния език, както и да бъде посочено под каква форма са използвани. Освен това на продукта трябва да има сведения за възможните алергични реакции у потребителите, на които е противопоказна консумацията на ракообразни и мекотели, или пък са алергични към акарите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 3 анимационен филм...
  • 05:40 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 06:00 Патилата на Спас и Нели детски...
  • 07:05 Имало едно време...предметите...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:10 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.