Повечето любители на чесъна са приели за даденост, че след употребата му дъхът им не е от най-приятните. И не са се запитвали както предизвиква въпросния.
Учени от Американското химическо дружество (American Chemical Society) публикуваха резултатите от изследване на причините за лошия дъх в устата след ядене на чесън. Експертите го обясняват с химични съединения в хранителния продукт и стигат до извода, че на науката засега не са известни методи за борба с проблема, съобщи Foodbeast.
Химиците са установили, че в чесъна се съдържа алил метил дисулфид, отбелязва БТА. Това химично съединение се оказва особено устойчиво и трудно за премахване. Попадайки в кръвта, то дълго време циркулира в организма, придава на дъха, а също на течностите и субстанциите, отделяни от тялото, специфичен неприятен мирис.
Според учените миенето на зъбите и използването на освежители на дъха са само временна мярка, но не премахват причината за чесновия мирис. В изследването не се уточнява след колко време алил метил дисулфидът напълно се извежда от организма.
Според изследване на учени от университета на Охайо от 2010 година миризмата на чесън отчасти се неутрализира, когато се пие чаша мляко.