Подготовката за новогодишната нощ е момент, изпълнен с радост и очакване. Ако търсите вдъхновение за празничната трапеза, предлагаме ви подробно разписано меню с рецепти от сайта Gotvach.bg. Менюто включва празнична салата, елегантно предястие, запомнящо се основно ястие, десерт и традиционна баница с късмети.
Салата: Салата "Цезар" с пилешко и домашно приготвен дресинг
Необходими продукти:
- 1 глава римска салата (или маруля)
- 300 грама пилешко филе
- 50 грама пармезан
- 150 грама крутони
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка горчица
- 1 скилидка чесън
- 3 супени лъжици зехтин
- Сокът на 1/2 лимон
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и подсушете салатата, след което я накъсайте на едри парчета.
- Запържете пилешкото филе на грил тиган до златисто и го нарежете на ивици.
- За дресинга: сварете яйцето за 1 минута, извадете жълтъка и го смесете с горчицата, лимоновия сок, чесъна и зехтина. Разбийте до гладка смес.
- Смесете салатата с дресинга, добавете пилешкото месо, крутоните и настъргания пармезан. Поднесете веднага.
Предястие: Пълнени яйца с пастет от риба тон
Необходими продукти:
- 6 твърдо сварени яйца
- 1 консерва риба тон (в собствен сос)
- 2 супени лъжици майонеза
- 1 супена лъжица лимонов сок
- Черен пипер и сол на вкус
- Малко пресен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
- Обелете сварените яйца и ги разрежете на половина.
- Извадете жълтъците и ги намачкайте с вилица.
- Добавете рибата тон, майонезата, лимоновия сок, солта и пипера към жълтъците и разбъркайте до хомогенна смес.
- Напълнете белтъците със сместа и украсете с магданоз.
Десерт: Новогодишна торта с маскарпоне и малини
Необходими продукти:
- 500 грама маскарпоне
- 200 милилитра сладкарска сметана
- 1 чаша пудра захар
- 1 пакет бисквити
- 300 грама малини
- 1 супена лъжица какао (за поръсване)
Начин на приготвяне:
- Разбийте маскарпонето със сметаната и захарта до гладък крем.
- Подредете бисквитите на пласт в тава или форма за торта, покрийте с крем и малини.
- Повторете слоевете, докато изчерпите продуктите.
- Оставете тортата да стегне в хладилник за поне 4 часа. Преди сервиране поръсете с какао.
Традиционна баница с късмети
Необходими продукти:
- 500 грама кори за баница
- 4 яйца
- 300 грама сирене
- 1 чаша кисело мляко
- 100 милилитра олио
- 1 бакпулвер
- Листчета с късмети (поставени в алуминиево фолио)
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата с киселото мляко, бакпулвера и олиото. Натрошете сиренето и го добавете към сместа.
- Подреждайте корите в тава, като между тях слагате от плънката.
- В един от слоевете поставете късметите, увити във фолио.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Пожелания за късмети:
- "Здраве и щастие през цялата година!"
- "Пътувания и нови приключения!"
- "Успехи във всичко, с което се захванеш!"
- "Обич и разбирателство у дома!"
- "Много нови приятели!"
- "Повече усмивки и радост!"
- "Пари и финансова стабилност!"
- "Вдъхновение и креативност!"
- "Спорт и добро настроение!"
- "Мир и хармония!"
Подходящи вина за празничното меню
Виното е неразделна част от празничната трапеза, а правилният избор може да подчертае вкусовете на ястията и да направи вечерта още по-незабравима. Ето какви вина са подходящи за всяко от предложените ястия:
Салата "Цезар" с пилешко и домашно приготвен дресинг
Подходящо вино:
Сухо бяло вино като Совиньон блан или Шардоне. Леката киселинност и свежест на Совиньон блан балансира кремообразния дресинг, а Шардонето добавя нежна плодова нотка, която допълва пармезана и пилешкото месо.
Пълнени яйца с пастет от риба тон
Подходящо вино:
Мускат или Ризлинг. Фините плодови аромати и лека сладост на тези вина хармонират със солените и леко кисели вкусове на пастета от риба тон. Ако предпочитате сухо вино, изберете Вионе за по-софистициран вкус.
Пълнено патешко бутче с портокалов сос
Подходящо вино:
Червено вино като Пино Ноар или Мерло. Пино Ноар е класически избор за патешко месо благодарение на лекотата и фините си плодови аромати, които се съчетават с портокаловия сос. Ако предпочитате по-интензивен вкус, Мерлото добавя мекота и дълбочина.
Новогодишна торта с маскарпоне и малини
Подходящо вино:
Десертно вино като Москато д’Асти или ледено вино (Ice Wine). Нежната сладост на тези вина подчертава плодовия вкус на малините и кремообразната текстура на маскарпонето. За любителите на пенливи вина, Просеко или Шампанско също са отличен избор.
Традиционна баница с късмети
Подходящо вино:
Полусухо или сухо розе. Розето е универсално и леко, което го прави подходящо за традиционната баница. Ако предпочитате по-сухо вино, изберете леко бяло вино като Совиньон блан.
Съвети за сервиране на вино:
- Охладете бялото и пенливото вино до 8-10°C, а червеното - до 14-16°C.
- Използвайте подходящи чаши за всяко вино, за да подсилите аромата и вкуса.
- Сервирайте вината в последователност от по-леките към по-интензивните, за да не заглушите фините аромати на първите предложения.
С тези препоръки празничната вечер ще бъде още по-вълшебна!