Избират най-добрия български готвач

Надпреварата за Националната кулинарна купа 2011

по статията работи: Елена Коцева | 13.05.2011 | 13:22  6 Виж всички снимки

18 индивидуални състезатели и 7 отбора започнаха надпреварата за Националната кулинарна купа 2011 година

Състезанието започна днес и ще продължи два дни Международен панаир Пловдив.

За първи път е включен и клас "Карвинг" за изработване на скулптури от плодове и зеленчуци, а претендентите за титлата са 14, съобщиха от Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).

Партньори на събитието са община Пловдив и Съветът по туризъм в града.

Очакванията са в залата да се събере хор от виртуози, които ще изпълнят Арията на вкусовете в едно невероятно и много атрактивно състезание.

Председателят на журито е Пламен Петров е носител на приз за авторска кухня.

В надпреварата за Националната кулинарна купа се прилагат правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, чийто член е БАПГ.

В първия кръг участниците ще изпълнят свои рецепти за тристепенно меню – предястие, основно ястие и десерт, за 120 минути. Не се допуска предварителна обработка на продуктите.

Във втория кръг, наречен "Черна кутия", те ще получат кашончета с продукти и трябва да приготвят от тях предястие и основно блюдо за един час, а отборите ще имат на разположение 90 минути за три ястия.

Техните произведения ще бъдат оценявани по вкус, цвят, визия, начин на готвене и използване на модерни технологии, сервиране и презентиране, ще се взема предвид дори почистването на работното място.

Състезателите ще творят своите шедьоври в специално оборудвани боксове пред очите на посетителите в палата 2 на панаира.

Очаква се утре за награждаването в 15 часа гост на състезанието да стане и известният майстор Андре Токев.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Данчо Георгиев 13.05.2011 | 15:33
Това е само за хора като мен - ценители на добре изглеждащата, добре ухаещата и вкусна храна! Човек трябва да опита от всичко, що се отнася за храна разбира се. Не бива да прескачате нещо, само защото не Ви е харесало как изглежда на външен вид - по-важно сякаш, е да добре на вкус.
4 Станимира Георгиева 13.05.2011 | 15:24
http://vbox7.com/play:66c00438 Ето и интервюто след представянето - рев, сълзи и емоции :)
3 Пролет Генадиева 13.05.2011 | 15:17
Стамена, може да добавим и малко фантазия. :) Тогава, наистина може да се получи шедьовър.
2 Стамена Георгиева Георгиева 13.05.2011 | 14:56
Готвенето е изкуство, начинът по-който можеш да аранжираш и да поднасяш дадено ястие. Добрият готвач е този, който приготвя ястията и сладкишите си с любов. Всеки може да готви и това да ги правиш по-различен начин те прави уникален. Има ли желание, има и начин!
1 V D 13.05.2011 | 14:42
Карвингът представлява, най-просто казано, издълбаване на плодове и зеленчуци в различни форми. Това е изкуство, което малко хора имат търпението и качествата да овладеят, но пък когато успеят - резултатите са изумителни. Материалите са различни, но все ядливи - дини, пъпеши, моркови, тикви и много още.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бразди /п/
  • 05:25 Чешити /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.1 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.