Как да започнете разговор, когато не знаете какво да кажете?

Няколко съвета за това какво да говорите, когато не знаете какво да кажете

по статията работи: iNews.bg | 05.08.2011 | 08:56

Има моменти, когато всеки се е чувствал неловко от факта, че не знае как да започне разговор, или е попадал в ситуация на неприятно мълчание, защото никой не знае какво да каже, така че ето няколко съвета как да започнете разговора, когато нямате какво да кажете.

За някои хора започването на разговор, когато не знаят какво точно да кажат, е истинско предизвикателство. На точно обратната орбита пък са много хора, които нямат този проблем.

Но все пак, започването на разговор не е нещо, което е за всеки. Странната ситуация, в която във въздуха се усеща единствено неловкото мълчание, за някои хора е най-лошата, която някога им се е случвала. Това наистина не трябва да бъде така.

Най-често единственото, което би разчупило ледовете, е желанието да искаш да кажеш нещо първи. Някои от най-добрите начини да се направи това е като се започне разговор на простички теми – т.нар. "традиционни разговори", или пък друг по-оригинален начин е да се използват уникални теми за започване на разговора.

Като за начало, колкото и дълги да са въпросите, които искате да зададете на своя събеседник, или пък мнението, което искате да изкажете на околните, в никакъв случай не трябва те да са обидни или заядливи, по какъвто и да е начин.

След това – просто няма никаква причина да се колебаете да кажете това, което искате. Тези идеи няма как да ви навредят. Интернет изданието buzzle дава няколко съвета за това как да започнете разговор, когато не знаете какво да кажете.

Започнете с прост и учтив разговор 

Този вариант може да проработи единствено, когато срещате човека за първи път. Когато искате да започнете разговор с някого, когото не познавате, перфектният начин да разчупите леда между вас е първо да опознаете човека. Елементарни въпроси за него като откъде е, какво работи, къде живее и т.н. са идеални в случая. След като получите отговорите на въпросите си, нещата вече ще станат много по-лесни и оттам ще се появят доста неща, за които можете да си говорите.

Разговор на общи теми

Когато се колебаете с какво да започнете разговора, най-добрият начин е да не мислите сложно и твърде много. Лекият разговор на общи теми е най-подходящ. Филми, телевизионни сериали, музика, книги, има много да избирате, когато става въпрос за обикновени разговори. Предимството да се обръщате към тези теми е, че няма начин да обидите никого, като говори за такива неща. Друго предимство при този тип разговор, ако срещате човека за първи път – така ще го опознаете и ще разберете дали имате общи хобита и интереси, което пък от своя страна може да доведе до едно бъдещо приятелство между вас. 

Използвайте наблюдението като средство за започване на разговора

Много често може да не се сещате абсолютно нищо, за което да можете да говорите с някой друг. В такива случаи на помощ може да ви дойде наблюдателността. Например, ако сте в ресторант или дискотека, бихте могли да започнете разговора с нещата, които ви заобикалят – като обстановката, дизайна или персонала в заведението. Изказване на мнението ви за мястото, където се намирате, например колко много ви харесва или нещо подобно, винаги е добро решение за нарушаване на мълчанието. Но не критикувайте прекалено – разбира се, ако не искате да провокирате събеседника си да "се запали" и той в този тон.

Когато събеседникът ви е от противоположния пол, трябва да знаете правилния начин да започнете разговор. Поради това е по-добре да имате неутрален подход.

Как да започнете разговор с момиче?

Много често момчетата се опитват да започнат разговора оригинално, задавайки понякога "странни въпроси" към нежния пол. Но най-добрият начин да се започне разговор именно с момиче е нормалният подход.

Опитайте да заинтригувате момичето с увереност и откровеност – това определено ще ви спечели вниманието ѝ. Трябва, разбира се, да изберете и подходяща тема за разговор, в зависимост от ситуацията, в която се намирате. Докато разговорът е започнал, можете също да се възползвате от възможността да ѝ отправите комплименти. Също така може да попитате момичето за името на любимата ѝ група или звезда, коя е любимата ѝ книга, как се е облякла за Хелоуин, къде обича да прекарва отпуската си или пък кога е бил най-щастливият ѝ момент в живота досега.

Как да започнете разговор с момче?

Въпреки че традиционно комплиментите се правят към жените, добро начало за разговор е да направите комплимент и към мъж. Не си мислите, че мъжете не харесват да им правят комплименти. Може също така да го попитате как е минал работният му ден, кой е любимият му спорт, интересува ли се от екстремни преживявания, кой му е любимият спортист. 

И така, когато се чудите как да започнете разговора, когато нямате какво да си говорите, може да приложите някои от предложенията. Но най-важното, което трябва да знаете, е, че един добър разговор се поддържа и от двете страни, т.е. ако събеседникът ви не е добронамерен, няма как да се получи хубав разговор и темата ще бъде прекратена много бързо. Също така трябва да се избягват личните въпроси, когато срещате човек за първи път. Те понякога могат и да бъдат болезнени за започването на разговор. Стремете се да поддържате възможно най-приятен тон, без значение какви усилия ви коства това.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Свежка . 30.09.2011 | 15:42
Ако сме наблюдателни можем веднага, още от пръв поглед, да си набавим голямо количество информация за човека срещу нас. Изражение, дрехи, език на тялото – всичко носи много инфо за характера на човек. Най-лесно завързвам непринуден разговор с хора, които имат чувство за хумор. Това умение много сближава.
7 Силвия Димитрова 05.08.2011 | 14:52
Отдава ми се и удава ми се са синоними. Според тълковните речници глаголът удава ми се има следните значения: Умея да направя нещо, иде ми отръки, справям се с лекота с нещо; Успявам, сполучвам да извърша нещо. Всички тези значения важат и за глагола отдава ми се. Единствената особеност при „удава ми се“, е че глаголът може да се ползва само в 3 л. ед. и мн.ч.
6 Stela Krusteva 05.08.2011 | 12:52
Но все пак, започването на разговор не е нещо, което се удава на всеки-"УДАВА" и разговорна форма на глагола "удавя". Правилното изписване не ли "отдава".......
5 Стамена Георгиева Георгиева 05.08.2011 | 12:23
Златка, темата за времето е най-баналната тема и е адски глупава. Има една приказка: "Когато двама души няма какво да си кажат си говорят за времето." Аз лично избягвам да засягам тази тема, но понякога е неизбежна. :)
4 V D 05.08.2011 | 11:37
Не се отдава на всеки да завързва разговори с непознати, за които дори не знае нещо малко. Много пъти мъжете са тези, които се излагат когато искат да заговорят дадено момиче, а не знаят какво да й кажат. Случвало ми се и мога да кажа дори, че е забавно, защото именно тогава се завърза най-хубавото приятелство, а може и нещо повече. Личи си, когато човека е любезен и когато е простак. При втория вид мъже никак не се получава приятно.
3 Златка Стоева 05.08.2011 | 09:56
Макар и да е изтъркано клише, темата за времето е винаги добро начало за започване на разговор с човек , когото не познаваме добре. Тя е неутрална и позволява лесно преминаване към други въпроси.
2 Данчо Георгиев 05.08.2011 | 09:26
Не мисля, че така е най-оригинално и приложимо да се свялят жени, или поне не за българските условия. Ами извинявайте ама, това как се е облякла за Хелоуин е толкова тъпо, че ако го кажеш на някоя жена в България, може да си извади сълзотворния спрей за да се отбранява! Разговор се започва с поздрав и усмивка. От нам насетне - никакви планове, каквото стане - добре дошло.
1 Алекс Г. 05.08.2011 | 09:21
Наистина понякога е цяло предизвикателство да започнеш разговор с човек, който не познаваш толкова добре. Аз например мога да говоря с най-добрите си приятели цели часове без да спирам, но когато срещна някое хубаво момиче, мога да си глътна граматиката и да се чувствам много неловко и неудобно. За всичко си има решение, но най-важно е човек да бъде спокоен, уверен и да бъде най-вече позитивно настроен!

ТВ програма

Кино

  • Сега Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п/
  • 05:10 Натисни F1 образователна поредица...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Поглед към бъдещето документална...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.