Изследователи твърдят: за да се направят насекомите по-привлекателни като храна, е необходимо да се концентрира върху вкусовите и хранителните им качества. Статия, посветена на изследването, е публикувана в сп. Nature.
Специалистите от продоволствената и селскостопанска организация на ООН неведнъж са заявявали, че използването на насекоми като храна може да окаже съществена помощ на развиващите се страни в борбата с глада. Насекомите са много хранителни поради високото съдържание на белтъци, мазнини и други полезни вещества. Особено полезни може да са в качеството на хранителни добавки за недохранените деца.
Но не е лесна задача да се убедят хората да ядат подобна храна. Британските учени предлагат следната стратегия за повишаване на привлекателността на блюдата от насекоми – за тази цел е необходимо да не се обръща вниманието на потенциалните потребители върху истинските причини на нововъведението, тоест борбата с глада и намаляването на натиска върху селското стопанство.
Необходимо е да се поднасят насекомите като вкусна и пълноценна храна, да се научим да приготвяме от тях естетически привлекателни ястия, особено десерти. Освен това при описанието на подобна храна следва да се откажем от прекалено широкото понятие "насекоми", употребявайки вместо него конкретни видове.
Като аналогия изследователите дават пример: хората не говорят, че ядат бозайници, а казват, че ядат телешко, пилешко или свинско месо.