Каква е връзката между глобалното затопляне и вкуса на ябълките

Ще се изумите

по статията работи: Гергана Златкова | 15.08.2013 | 21:12

Глобалното затопляне е променило вкуса на ябълките, като ги е направило по-сладки, но по-малко хрупкави, установи японско изследване, цитирано от France Presse.

Ябълките са е един от най-консумираните плодове в света, допълва БТА.

Японските изследователи, водени от Тошихико Сугиура от Националната организация по изследване на храненето и селското стопанство в гр. Цукуба, анализирали характеристиките на два сорта - ябълката фуджи, която е най-разпространена и цугару. Те били подробно проследени от 1970 година насам в две японски префектури - Нагано и Аомори.

С увеличаването на средните температури през указания период от 0,31 до 0,34 градуса по Целзий за всяко едно десетилетие се наблюдавали известни промени. Датите на отварянето на пъпките и на цъфтенето на ябълковите дървета се били изместили по-напред през годината.

За тези два сорта учените констатирали намаляване на киселинността на плода и на неговата твърдост. В замяна на това се наблюдавала по-голяма концентрация на захари.

Вкусовите промени били доста значими според екипа на Тошихико Сугиура. Ако глобалното затопляне продължи, успоредно с това ще се наблюдават и допълнителни промени във вкусовите качества на тези плодове, тъй като цъфтенето ще настъпва в още по-ранен период на годината.

По-високите температури ще засегнат и процеса на узряването на плодовете. Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 60 милиона тона ябълки. Те се нареждат на трето място по консумация, след цитрусовите плодове и бананите, припомня агенцията. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 human factor 16.08.2013 | 10:47
чудя се дали глобалното затопляне не е променило и вкусът на краставиците, че вече изобщо не са като едно време
2 Georgi Hristov 16.08.2013 | 09:24
Нямах представа, че двете неща са свързани!
1 Анита Кралева 16.08.2013 | 08:57
Жалко, винаги съм ги харесвала хрупкави. Това наистина е изумително!

ТВ програма

Кино

  • Сега Обич и песен концерт-спектакъл с...
  • 23:40 Любов на върха на пръстите игрален...
  • 01:35 С БНТ завинаги /п/
  • 02:35 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 03:20 Малки истории /п/
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Отблизо /п/
  • 05:50 Патилата на Спас и Нели детски...
  • Сега "Обир със стил" - комедия,...
  • 23:00 "Мария Магдалена" - драма,...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 03:20 "Богатствата на България" -...
  • 03:50 "120 минути" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Медальонът" - с уч. на Джеки Чан,...
  • 23:50 "Завръщането на Розовата пантера" -...
  • 01:50 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 03:10 "Цар Лъв" - анимация /п/
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Зоотрополис" - анимация /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.