Каква е разликата между сръбската ракия и нашата?

Традициите, свързани с производството на ракия, в страните на Балканите са сходни

по статията работи: iNews.bg | 07.02.2024 | 10:45
Каква е разликата между сръбската ракия и нашата?
Canva
Повече за:

Ракията е традиционна напитка както за страната ни, така и на Балканите като цяло. Най-предпочитана и за производство, и за консумация е плодовата ракия между 40 и 60 градуса. Традициите, свързани с производството на ракия, в страните на Балканите са сходни, следователно можем да открием сходства в родната ракия и в тази, която поднасят на трапезата си, съседите ни, пише Actualno.com.

А каква е разликата между сръбската ракия и нашата?

1. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на използвани плодове за производството

Българите имат стари традиции в производството на ракия от грозде. Гроздовата ракия е онази, с която е по-популярна страната ни. Наричана е гроздовица и грозданка. В планинските райони се приготвя и традиционна дрянова ракия, тъй като разнообразието от плодове не е голямо и не предполага възможност за направа на ракия от различни плодове. За разлика от нашата ракия, най-често гроздова и дрянова, сърбите приготвят ракия от сливи, като дори са патентовали своя марка.

2. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на поднасянето на ракията

Сърбите обожават да консумират ароматна кайсиева ракия. Мекият ѝ характер и ароматните нотки я прави предпочитана. Поднася се със зеленчукови салати, месо и морски деликатеси. За разлика от Сърбия у нас ракията не се поднася с местни ястия и морски дарове. Обикновено у нас се поднася чиста с безалкохолно или със салата. В България по правило не консумираме храна – основни ястия с ракията.

3. Разликата между сръбската ракия и нашата по отношение на количеството ракия, което се поднася

Докато сърбите са скромни и поднасят ракията в чаши от 30 мл и по-рядко в такива от 50 мл, то у нас най-малката ракия, която може да бъде поръчана, е 50 мл, а от там нагоре количествата нарастват на 100, 150 и прочие. 30 мл не е мярка, която се предлага на територията на България. Явно в България не се задоволяваме с малко.

4. Ракия на фокус

Всички видове ракия в Сърбия, включително нестандартни и ароматни решения като дюлева, малинова, черешова, медена, орехова, са сходно популярни и са в потребителския фокус, консумират се почти еднакво, без да има превес на конкретен вид ракия, докато у нас популярността на гроздовата ракия отчетливо превишава останалите.

5. Вкусови качества на сръбската ракия или как я предпочитат пиячите

По отношение на сръбската ракия се наблюдава както такава с остър характер, пареща, предпочитана от по-старите пиячи, така и нежна, мека, ефирна, лека, предпочитана от по-младите. У нас подобно разделение не се наблюдава.

6. Специални заведения, в които се поднася сръбската ракия

В Сърбия има заведения, предлагащи само ракия. Сръбският Rakia Bar, предлагащ над 50 различни типа ракии – от карамелени нюанси до флорални букети, от греяна ракия през зимата до миксове с тоник за летните вечери, е едно от тези заведения, които не можем да открием в България.

7. Греяната ракия у нас и в Сърбия

Греяната ракия е характерна за всички балкански страни, така че по отношение на консумацията ѝ няма значителни разлики освен в някои подправки, които сърбите използват за приготвянето на греяна ракия.

Видове сръбска ракия

  • Най-разпространената ракия и гордостта на сърбите е "Шливовица";
  • Клековац (хвойнова ракия) е друга характерна за Сърбия ракия;
  • Ябуковача (ябълкова ракия), която е популярна с високата си захарност;
  • Лозовача (гроздова ракия), която е най-малко консумираната в Сърбия;
  • Кайсиева (кайсиева ракия), характерен за която е мекият вкус и завладяващият аромат;
  • Крушковаца (крушова ракия). Вишневача (черешова ракия);
  • Ораховача (орехова), която е богата на йод и така проявява и лечебни свойства по отношение на щитовидната жлеза.

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Омагьосаният замък детски игрален...
  • 07:00 Имало едно време...предметите...
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • Сега "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 04:40 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 05:40 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Браво, момчето ми!" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Имение в Англия" - с уч. на Чарли...
  • 14:15 "Влюбване в Манхатън" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.