С старото яйце от предния Великден, можете да направите няколко неща, в зависимост от вашите традиции и вярвания:
1. Запазете го за здраве и късмет:
Според някои поверия, първото боядисано яйце, обикновено червено, се пази цяла година. Можете да го съхранявате на иконата в дома си, за да пази от болести и беди.
2. Заравяне в градината:
Вярва се, че заравянето на старото яйце в градината на следващия Великден носи берекет (плодородие).
3. Хвърляне в течаща вода:
Пускането на старото яйце в река или течащ извор символизира оттичане на лошото и пречистване. В някои региони се хвърля през рамо по време на проливен дъжд, за да отмие злото и да отвори вратите за здраве и късмет.
4. Даване на кокошките:
Някои хора дават старото яйце на кокошките, за да са по-плодовити.
5. Използване за декорация:
Можете да използвате празната черупка на старото яйце за декорация или за Великденски занаяти.
6. Изхвърляне:
Ако яйцето не е в добро състояние, можете просто да го изхвърлите.
Изборът зависи от вашите лични предпочитания и традиции.
Как наричат най-здравото великденско яйце в различните части на България?
Да възродим традицията: Магията на Лазаровден
Събития около 6 май -къде, какво може да видите
От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за телешко месо за Великден
Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден
Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата
Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва
Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници
Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата
Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза
Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден
От тефтера на баба: Тайната как да варим яйцата за Великден без да се счупят
Възкресете традицията: Боядисване на яйца с естествени съставки
Бира, вино? Идеалното алкохолно допълнение към вашата празнична трапеза за Великден и Гергьовден
Апетитни български подправки за великденско агнешко месо
От тефтера с рецептите на баба: Три вкусни варианта за козунак, които ще впечатлят вашите гости
Експерт изчисли колко ни излиза трапезата за Великден
Как нашите баби са боядисвали яйцата с продукти от природата