Кога овулират жените?

В учебниците звучи толкова ясно: овулацията се случва в средата на вашия цикъл, което е 14 дни преди началото на следващата ви менструация. Така че, ако имате редовен 28-дневен цикъл, овулирате на 14-ия ден

по статията работи: iNews.bg | 01.12.2022 | 09:45
Кога овулират жените?
Повече за:

В учебниците звучи толкова ясно: овулацията се случва в средата на вашия цикъл, което е 14 дни преди началото на следващата ви менструация. Така че, ако имате редовен 28-дневен цикъл, овулирате на 14-ия ден.

Но жените не са учебници и в действителност много малко жени имат точен цикъл с продължителност 28 дни. Имайки предвид това, точното определяне на овулацията не е толкова лесно. 

Има начини да разберете сами дали сте в овулация или не (чрез измерване на температурата, следнете на промените във вагиналното течение и т.н.), а вече има и тестове за овулация, наподобяващи тези за бременност, чрез които можете да засечете кога е денят на овулацията ви. 

Какво е овулация?

Вашите яйчници съдържат хиляди яйцеклетки и овулацията се случва всеки месец, когато вашите хормони казват на яйчниците ви да освободят зряла яйцеклетка по фалопиевата тръба. Това е и моментът, в който можете най-лесно да забременеете. 

Каква е разликата между овулацията и фертилните дни?

Овулацията е събитие - освобождаването на яйцеклетката. Плодородните или фертилните дни са прозорец. Вашите най-фертилни дни са 5 дни преди овулацията или денят след нея. Това е така, защото спермата може да оцелее в тялото ви от три до пет дни. Докато яйцеклетката оцелява само около 24 часа след напускане на яйчника. Така че сексът до пет дни преди овулацията ви дава шанс за зачеване.

Кога овулирате?

Не всяка жена овулира точно 14 дни преди деня, в който започва следващата ѝ менструация. Циклите са с различна дължина, така че добра теория е, че има вероятност да овулирате четири дни преди или след средата на вашия менструален цикъл.

Но не разчитайте само на календара, за да го разберете. Обърнете внимание на признаците и симптомите на овулация, за да получите надеждна информация кога яйцеклетката се освобождава. Или използвайте тестове за овулация, особено ако правите опити за бебе.

Колко дълго продължава овулацията?

Овулацията – действителният процес на освобождаване на яйцеклетка от вашите яйчници – не отнема много време; около 12 до 24 часа. Но не забравяйте, че вашият плодороден прозорец е отворен много по-дълго от това. Така че, ако се опитвате да забременеете, не се паникьосвайте, не е необходимо половият акт да бъде точно през тези 12 до 24 часа, в които сте в овулация. Спермата може да бъде в тялото ви, чакайки да срещне яйцеклетката, три до пет дни преди това.

Признаци и симптоми на овулация

Важно е да отбележим, че симптомите на овулация не се проявяват при всеки. Ако искате да прецените кога сте в овулация, трябва да обърнете внимание на телесната си температура и цервикалната слуз. Някои жени усещат и лека болка по време на овулацията. 

Симптом 1: Промени в телесната температура

Нормалната телесна температура е между 35.5 и 36.5 градуса. Овулацията може да повиши телесната ви температура с половин до един градус, така че няма как да забележите тази промяна без термометър. Също така е важно да знаете каква е вашата нормална температура, тъй като тя е различна при всеки човек. Измервайте я всеки ден, когато станете от леглото. По този начин можете да засечете кога е вашата овулация. 

Симптом 2: Промени в цервикалната слуз

Точно преди овулацията ще имате повече цервикална слуз и тя ще бъде по-течна и хлъзгава ("като яйчен белтък", казват някои експерти). След овулацията тя става по-плътна и по-малко забележима. Ако искате да забременеете, дните, когато слузта е по-течна и хлъзгава, са най-добрият вариант. 

Как да предскажете овулацията?

Овулацията обикновено е най-лесна за предсказване, ако имате редовен цикъл. Разбира се, ако следите цикъла си на овулация от известно време и не успявате да забременеете, добре е да посетите лекар. Тези методи не са особено надеждни, така че не изпадайте в паника, възможно е просто да не успявате да нацелите точния момент. 

Метод 1: Проследяване на телесната температура

Когато овулирате, тялото ви ще бъде малко по-топло, но не много. Вашата базална телесна температура - което означава основната ви телесна температура, преди да правите каквото и да било - се повишава с половин до един градус. Когато температурата ви се повиши, това означава, че сте в овулация. 

За да използвате базалната телесна температура като инструмент, трябва внимателно да следите температурата си и трябва наистина да я измервате правилно. 

Измервайте температурата си всеки ден, преди да станете от леглото. Дръжте термометъра на място за около пет минути и след това запишете температурата. Имате нужда от данни от поне няколко месеца, преди да започнете да виждате промени, които да ви помогнат да разберете кога е вероятно да сте в овулация.

Метод 2: Проследяване на цервикалната слуз

За да ви помогне да разберете кога сте в овулация, водете таблица за това каква е вашата слуз всеки ден и наблюдавайте в продължение на няколко месеца. Всеки ден записвайте дали се забелязва слуз и каква е тя. Когато вашите записи показват, че е рядка и хлъзгава и количеството забележимо се увеличава, това е индикатор, че сте в овулация. Ако искате да забременеете, експертите препоръчват да опитвате всеки ден или през ден, когато слузта ви е такава. Ако тялото ви просто не произвежда много секрети, ще ви бъде по-трудно да определите кога сте в овулация чрез този метод.

Метод 3: График на менструалния цикъл

Много страхотни приложения ви помагат да проследявате менструалния си цикъл, но можете лесно да го направите и с химикал и хартия. За да разберете кога е вероятно да са най-плодородните ви дни, записвайте първия ден от менструацията си няколко месеца подред. Пребройте колко дни има между тях. Това е броят на дните във вашия цикъл. Проследявайте колко дни има в цикъла ви за шест месеца. 

За да предвидите вашите най-фертилни дни, намерете най-краткия цикъл. Извадете 18 от броя на дните в този цикъл (така че ако е било 26, вашето ново число е 8). Сега се върнете към календара си и намерете първия ден от последната си менструация. Пребройте 8 дни напред от него. Маркирайте X в този ден. Това е първият ви плодороден ден. 

След това намерете последния вероятно плодороден ден: Намерете най-дългия цикъл. Извадете 11 от общия брой дни в този цикъл. Отидете на първия ден от последния си цикъл и пребройте 11 дни напред. Маркирайте X, за да посочите последния си фертилен ден. 

Въпреки това, този метод не е надежден и е най-ефективен, когато се използва в комбинация с другите методи. 

Метод 4: Тестове за овулация

Тестът за овулация е на същия принцип като теста за бременност, като проверява за хормон, наречен лутеинизиращ хормон (LH); скокът на този хормон е това, което причинява овулацията. Тестът обаче не показва, че сте в овулация, а че можете да я очаквате в следващите 24 часа. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.